Podziel się wrażeniami!
Po dłuzszym okresie wróciłem do aparatu i oto pare prób moich fotek stopniowo będe dodawał nowe.
Czekam na ocenę
Uzyta ALFA 300 + setowy obiektyw 18-70 bez dodatkowych swiateł
Z tego co napisałeś tam wyżej to zrozumiałem, że zmiana rozmiaru zdjęcia i ponowna kompresja jpg (czyli stratna) spowodowała to, że szumy rzucają się bardziej w oczy. Może i tak, ale mi się wydaje - że użycie kompresji stratnej powoduje po prostu "pikselozę", utratę szczegółów przy powiększeniu i rozmazanie obrazu tak jak to widać dość dobrze na pierwszym zdjęciu. No ale nie będę się czepiał - bo jeśli chodzi o fotografię cyfrową to jestem jeszcze "za cienki w uszach" Dlatego przyjmuję to co pisze Rafiki za słuszny powód tych szumów.wratislavian napisał(a):
lucas przeczytaj co napisalem wyzej.
Faktycznie fotki sa przekompresowan dosc mocno bo do poziomu 20 procent stąd tak duze szumy.
Co do pytanie o włączenie DRO tak w poziomie zaawansowanym chodził cały czas
A miłym pania przekaze opinie przy pierwszej okazji
Jescze raz dzekuje za porady Rafiki
Warto pamiętać że DRO jest bardzo przydatnym wynalazkiem ale w niektórych sytuacjach prowadzi do wyraźnego wzrostu szumów.
Życzę powodzenia!
Rafiki czekam nadal na słowa fachowca na temat dwu pozostałeych fotek co w nich poprawic
co do swiatła w najblizszym czasie robie powtórke w tym samym wnetrzyu ale juz ze swiatełme dodatkowym wiec przydały by sie jakies wskazówki
Witam a to kilka moich fotek tylko że z alfy 100
Jestem początkujący
Zmieniłem rozmiar zdjęcia na mniejszy i mała kompresja tylko.
Prosiłbym o jakąś opinię co mam zmienić żeby były ładniejsze zdjęcia
o to mól e-mail markonixtx@o2.pl
markonixtx, proszę załóż swój wątek w tym dziale.
Zdjęcia dodajemy do własnych wątków.