anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Re: Pawelszymanski6

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Re: Pawelszymanski6

Wszystkie fotki robione Alfą 300 + jupiter 9 2/85 + konwerter x2 zdjęcia robione na przysłonie F4 pomniejszone nie retuszowane :) to moje pierwsze fotki z obiektywem m42 z góry dziękuje za wszystkie uwagi.

1 000 ODPOW. 1 000
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Jest ciekawie.
Masz raz bardzo fajnie, a raz zdjęcie, których mogłeś tutaj nie wrzucić. Pamiętaj nie ilość. A więc większa selekcja wskazana ;)

B&W bardzo fajne światło i konwersja.

mitech
Poszukiwacz

Selekcja przed wstawieniem fotki a co najważniejsze przed jej zrobieniem.
Widzę ,że kolega mocno początkujący więc na początek zostawić aberacje
w spokoju i popracować trochę nad kadrem.Kompozycję ,zasady ekspozycji
trochę potrenować.Najlepiej zanabyć jakąś książkę w tej materii traktującą
bądź połazić z jakimś bardziej doświadczonym kolegą.Wielki plus za chęci
z M42 ale to wymaga trochę wiedzy i doświadczenia.Praca z manualem na
obecnie stosowanych matówkach nie jest łatwa.Ciężko ustawić ostrość a i
aparat może źle spomiarować światło.Należy stosować korekcje ekspozycji.
Zdjęcia robić z rozmysłem mając w głowie np ,że się robi analogiem i jest do
dyspozycji 36 klatek po 7 zeta każda.Gwarantuję ,że od razu inaczej będzie
się patrzeć na kadr i kompozycję. A.. i jeszcze jedna sprawa.Jak wiadomo
fotografia wymaga światła. Więc jak go nie ma to nie ma co się męczyć tylko
chować sprzęt do torby i na nie zaczekać. :nauseated_face:

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

wiem że pierwsze fotki są kiepskie tzn dowiedziałem się od was :D tak jak napisał kolega Mitech matówka w alfie jest taka sobie i nawet jak uważam że ustawiłem dobrze ostrość to na komputerze już niestety widać że nie miałem racji :| dzisiaj przeszedłem się na poligon i zrobiłem sporo zdjęć niestety tair 3s swoje waży i większość zdjęć była poruszona wstawiam jedno ptaszka pewnie powiecie że jest nieostry ale to chyba wina taira bo zdjęcie ostrzejsze już być nie mogło ptak był cierpliwy i dał sobie zrobić 20 zdjęć z różnym ustawieniem pierścienia ostrości to jest najostrzejsze...

tequila-----
Początkujący

co o tym sadzicie? prosze o szczera odp. zalezy mi na tym :)

profile.country.PL.title
Paulina.
Poszukiwacz

tequila załoz własna galerie ta nie jest ogolna... ;)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

paulina napisał(a):

tequila załoz własna galerie ta nie jest ogolna... ;)

a no.
Zapraszam do zapoznania się z regułami tutejszej galerii, które można wyczytaćw tym wątku

Początkujący

sory jestem tu nowy i nie ogarniam za bardzo
ale tak ogolnie mogli byscie cos o tym powiedziec ? ;)

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

kolejne zdjęcia

P.S. na 12 nad pieńkiem to nie są paprochy na matrycy to są muszki :D

profile.country.pl_PL.title
mitech
Poszukiwacz

No nie.Sójka jest nie ostra.Ostrość poszła na brzozę.Choć brzoza też idealna nie jest. Jakoś nie mogę pojąć formatu kadrów jaki stosujesz.Ni to kwadrat ni prostokąt.Niby można sobie ciąć jak się chce ale dobrze by było aby treść zdjęcia to uzasadniała np panorama.Weźmy te kołki.No nie za bardzo.Jest za ciasno w kadrze ,pierwszy plan ucięty, zdjęcie leci w lewo. No moim zdaniem nie jest dobrze z tym zdjęciem.Z dwoma następnymi też nie za wesoło. Ogrodzenie... nie wiem co ta fotka ma przedstawiać.Chyba tylko formę dokumentacji rozwalonego płotu. A badyl ...drugi plan zdominował pierwszy tak na moje oko.I ogólnie fotka jakaś bez wyrazu choć pomysł niezły. Z tych ostatnich to chyba psina najlepiej się prezentuje.

PS.
I ćwiczyć ,ćwiczyć, czytać i oglądać innych i ćwiczyć :nauseated_face:

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

mitech napisał(a):

No nie.Sójka jest nie ostra.Ostrość poszła na brzozę.Choć brzoza też idealna nie jest. Jakoś nie mogę pojąć formatu kadrów jaki stosujesz.Ni to kwadrat ni prostokąt.Niby można sobie ciąć jak się chce ale dobrze by było aby treść zdjęcia to uzasadniała np panorama.Weźmy te kołki.No nie za bardzo.Jest za ciasno w kadrze ,pierwszy plan ucięty, zdjęcie leci w lewo. No moim zdaniem nie jest dobrze z tym zdjęciem.Z dwoma następnymi też nie za wesoło. Ogrodzenie... nie wiem co ta fotka ma przedstawiać.Chyba tylko formę dokumentacji rozwalonego płotu. A badyl ...drugi plan zdominował pierwszy tak na moje oko.I ogólnie fotka jakaś bez wyrazu choć pomysł niezły. Z tych ostatnich to chyba psina najlepiej się prezentuje.

co do formatu kadrów ucinam je tak jak uważam że będą fajnie wyglądać nie mam jeszcze wprawy ale to kwestia czasu ;) co do pieńków dlaczego uważasz że leci w lewo? w tle drzewa są w pionie a to są kołki na poligonie ciasny jest bo chciałem pokazać ten konkretny pieniek (normalnie wstawiłbym pełny kadr ale sonnar na pełnym otworze niestety nie za bardzo chce rozmazywać tło i reszta pieńków po bokach by odwracała uwagę od tego pierwszego) i te muszki nad nim nie spodziewałem się że sonnar je uchwyci :) co do ogrodzenia za nim jest teren zamknięty ;) i regularnie biegają tam z ostrą bronią a każdy może tam wejść po za tym wydawało mi się że fajny kadr będzie chociaż chyba BW byłby lepszy, roślinka fakt tył bardziej przykuwa uwagę ale widziałem już kiedyś taką fotkę się podobała więc i ja spróbowałem, piesek robiony z zaskoczenia żałuje że ta gałązka jest przed nią ale pracuje w ps żeby ją usunąć :) co do ptaszka to jak teraz patrze to faktycznie ostrość poszła na drzewo gorzej że w wizjerze ostry był ptaszek :? chyba zainwestuje w matówkę...

P.S. dzięki za uwagi robi sie ciepło to ćwiczeń będzie więcej :D