Podziel się wrażeniami!
Wszystkie fotki robione Alfą 300 + jupiter 9 2/85 + konwerter x2 zdjęcia robione na przysłonie F4 pomniejszone nie retuszowane to moje pierwsze fotki z obiektywem m42 z góry dziękuje za wszystkie uwagi.
Jest ciekawie.
Masz raz bardzo fajnie, a raz zdjęcie, których mogłeś tutaj nie wrzucić. Pamiętaj nie ilość. A więc większa selekcja wskazana
B&W bardzo fajne światło i konwersja.
Selekcja przed wstawieniem fotki a co najważniejsze przed jej zrobieniem.
Widzę ,że kolega mocno początkujący więc na początek zostawić aberacje
w spokoju i popracować trochę nad kadrem.Kompozycję ,zasady ekspozycji
trochę potrenować.Najlepiej zanabyć jakąś książkę w tej materii traktującą
bądź połazić z jakimś bardziej doświadczonym kolegą.Wielki plus za chęci
z M42 ale to wymaga trochę wiedzy i doświadczenia.Praca z manualem na
obecnie stosowanych matówkach nie jest łatwa.Ciężko ustawić ostrość a i
aparat może źle spomiarować światło.Należy stosować korekcje ekspozycji.
Zdjęcia robić z rozmysłem mając w głowie np ,że się robi analogiem i jest do
dyspozycji 36 klatek po 7 zeta każda.Gwarantuję ,że od razu inaczej będzie
się patrzeć na kadr i kompozycję. A.. i jeszcze jedna sprawa.Jak wiadomo
fotografia wymaga światła. Więc jak go nie ma to nie ma co się męczyć tylko
chować sprzęt do torby i na nie zaczekać.
wiem że pierwsze fotki są kiepskie tzn dowiedziałem się od was tak jak napisał kolega Mitech matówka w alfie jest taka sobie i nawet jak uważam że ustawiłem dobrze ostrość to na komputerze już niestety widać że nie miałem racji dzisiaj przeszedłem się na poligon i zrobiłem sporo zdjęć niestety tair 3s swoje waży i większość zdjęć była poruszona wstawiam jedno ptaszka pewnie powiecie że jest nieostry ale to chyba wina taira bo zdjęcie ostrzejsze już być nie mogło ptak był cierpliwy i dał sobie zrobić 20 zdjęć z różnym ustawieniem pierścienia ostrości to jest najostrzejsze...
co o tym sadzicie? prosze o szczera odp. zalezy mi na tym
tequila załoz własna galerie ta nie jest ogolna...
paulina napisał(a):
tequila załoz własna galerie ta nie jest ogolna...
sory jestem tu nowy i nie ogarniam za bardzo
ale tak ogolnie mogli byscie cos o tym powiedziec ?
kolejne zdjęcia
P.S. na 12 nad pieńkiem to nie są paprochy na matrycy to są muszki
No nie.Sójka jest nie ostra.Ostrość poszła na brzozę.Choć brzoza też idealna nie jest. Jakoś nie mogę pojąć formatu kadrów jaki stosujesz.Ni to kwadrat ni prostokąt.Niby można sobie ciąć jak się chce ale dobrze by było aby treść zdjęcia to uzasadniała np panorama.Weźmy te kołki.No nie za bardzo.Jest za ciasno w kadrze ,pierwszy plan ucięty, zdjęcie leci w lewo. No moim zdaniem nie jest dobrze z tym zdjęciem.Z dwoma następnymi też nie za wesoło. Ogrodzenie... nie wiem co ta fotka ma przedstawiać.Chyba tylko formę dokumentacji rozwalonego płotu. A badyl ...drugi plan zdominował pierwszy tak na moje oko.I ogólnie fotka jakaś bez wyrazu choć pomysł niezły. Z tych ostatnich to chyba psina najlepiej się prezentuje.
PS.
I ćwiczyć ,ćwiczyć, czytać i oglądać innych i ćwiczyć
mitech napisał(a):
No nie.Sójka jest nie ostra.Ostrość poszła na brzozę.Choć brzoza też idealna nie jest. Jakoś nie mogę pojąć formatu kadrów jaki stosujesz.Ni to kwadrat ni prostokąt.Niby można sobie ciąć jak się chce ale dobrze by było aby treść zdjęcia to uzasadniała np panorama.Weźmy te kołki.No nie za bardzo.Jest za ciasno w kadrze ,pierwszy plan ucięty, zdjęcie leci w lewo. No moim zdaniem nie jest dobrze z tym zdjęciem.Z dwoma następnymi też nie za wesoło. Ogrodzenie... nie wiem co ta fotka ma przedstawiać.Chyba tylko formę dokumentacji rozwalonego płotu. A badyl ...drugi plan zdominował pierwszy tak na moje oko.I ogólnie fotka jakaś bez wyrazu choć pomysł niezły. Z tych ostatnich to chyba psina najlepiej się prezentuje.