anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

totalnie amatorsko - proszę o rady :))

nieporadna
Początkujący

totalnie amatorsko - proszę o rady :))

Są to moje stare zdjęcia - jedne z pierwszych robionych H-5. Mam jeszcze więcej, ale zaczynam od tych i proszę o radę, co można w nich ewentualnie poprawić. I podstawowe pytanie: czy Wam się podobają :question:

62 ODPOW. 62
nieporadna
Początkujący

Do niedawna poza kadrowaniem zdjęć nie korzystałam z programów graficznych i dopiero je poznaję. Co do ostrości, to gdzieś tutaj na forum przeczytałam, że robiąc zdjęcia portretowe dzieciom najlepiej jest ustawić kontrast i wyrazistość zdjęcia na "+". Faktycznie dużo lepsze buźki wtedy wychodzą. Pracuję na trybie P, ale czasami ze względów naturalnych (ruchliwość maluchów) przełączam się na funkcję "szybka migawka". Nie wiem tylko, czy w opcji "kolor" wybierać - normalny, naturalny czy intensywny? To zapewne też ma wpływ na jakość zdjęć.
Porad specjalistów dużo, ale nie zawsze z dwójką dzieci mam czas (niestety :( ) na spokojne ustawienie i przemyślenie wszystkiego. Ale się staram ;)

nieporadna
Początkujący

Kolejne zdjęcia z archiwum. Na miarę moich możliwości spróbowałam je popoprawiać ;)

nieporadna
Początkujący

a tutaj kilka zdjęć z mojej starej sonki :D
Trochę pokadrowałam niektóre i wyostrzyłam. Na starym aparacie robiłam automatem :smileyredface: ale teraz biorę sobie do serca i do głowy Wasze rady. Boję się tylko, że od nadmiaru coś naknocę :slight_smile:

nieporadna
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

A co to znaczy - podrasowane? (poza konwersją do b&w)?

to zdjęcie było robione w opcji b&w ;) a ja je troszeczkę wyostrzyłam w programie Picasso

ci.nek
Początkujący

15 - ok tylko ja bym skupił się głównie na tym 1 liściu z kroplami
16 - bardzo ładne
17 - ładne ujęcie, ale lekko do podostrzenia
18 - ciekawe ujęcie
19 - nie ma to jak jeść całym ciałem ;)
20 - to nie za specjalne i jeszcze ta data
21 - no tu przesadziłaś z wyostrzaniem, to zdjęcie jest nieostro wykonane aparatem, wiec nie za wiele da się je skorygować w programie

nieporadna
Początkujący

20 - to nie za specjalne i jeszcze ta data

data była automatycznie, bo zdjęcia robiłam do albumu :) 21 - no tu przesadziłaś z wyostrzaniem, to zdjęcie jest nieostro wykonane aparatem, wiec nie za wiele da się je skorygować w programie

usunęłam, bo też mi się tak zdawało ;)
dziękuję za dotychczasowe uwagi - co ja bym bez Was zrobiła ? :D
Mam tylko pytanko - jak robić zdjęcia w domu, żeby były ostre? bo w plenerze przy ładnym słoneczku nie ma z tym problemów.

Aaaaaaaaaa pochwalę się .... wczoraj miałam swoje pół godziny z alfą 300 - :smileymrgreen:

ci.nek
Początkujący

nieporadna napisał(a):

Mam tylko pytanko - jak robić zdjęcia w domu, żeby były ostre? bo w plenerze przy ładnym słoneczku nie ma z tym problemów.

jak możesz to doświetlasz obiekt np. odsłonięciem żaluzji, włączeniem dodatkowego światła itp, a jak możesz to używasz lampy błyskowej tylko czasem trzeba zmniejszyć moc błysku, bo fotki będą nieładnie prześwietlone. No i tradycyjnie spust migawki do połowy, łapiesz ostrość i cykasz. Rożnica polega na tym, że w domu masz mniej światła i przy oświetlaniu żarówką musisz zmienić bilans bieli, żeby aparat właściwie dobrał kolory. Przy jedno-, dwukrotnym zoomie czas 1/50 później go zmniejszasz stosownie.

nieporadna napisał(a):

Aaaaaaaaaa pochwalę się .... wczoraj miałam swoje pół godziny z alfą 300 - :nauseated_face:

Tu na forum panuje zaraźliwa choroba lusterkoza :smileyhappy:

nieporadna
Początkujący

Dziękuję za wszystkie dotychczasowe opinie.
Tu na forum panuje zaraźliwa choroba lusterkoza objawia się tym, że po styczności z lustrem SONY, musisz je mieć

a co byś zrobił, gdybyś miał ją w zasięgu ręki, a nie mógł się nią pobawić :smileyquestion:

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

nieporadna napisał(a):

a co byś zrobił, gdybyś miał ją w zasięgu ręki, a nie mógł się nią pobawić :question:

Ja bym się obraził na tego, kto nie daje. Ale też Go rozumiem. Nie wiem, czy sam bym dał ;)

------------------------------
fotoamator
nieporadna
Początkujący

najświeższe .... jeszcze ciepłe :slight_smile:
Piszcie jak Wam się podobają ;)