Podziel się wrażeniami!
Są to moje stare zdjęcia - jedne z pierwszych robionych H-5. Mam jeszcze więcej, ale zaczynam od tych i proszę o radę, co można w nich ewentualnie poprawić. I podstawowe pytanie: czy Wam się podobają
Do niedawna poza kadrowaniem zdjęć nie korzystałam z programów graficznych i dopiero je poznaję. Co do ostrości, to gdzieś tutaj na forum przeczytałam, że robiąc zdjęcia portretowe dzieciom najlepiej jest ustawić kontrast i wyrazistość zdjęcia na "+". Faktycznie dużo lepsze buźki wtedy wychodzą. Pracuję na trybie P, ale czasami ze względów naturalnych (ruchliwość maluchów) przełączam się na funkcję "szybka migawka". Nie wiem tylko, czy w opcji "kolor" wybierać - normalny, naturalny czy intensywny? To zapewne też ma wpływ na jakość zdjęć.
Porad specjalistów dużo, ale nie zawsze z dwójką dzieci mam czas (niestety ) na spokojne ustawienie i przemyślenie wszystkiego. Ale się staram
Kolejne zdjęcia z archiwum. Na miarę moich możliwości spróbowałam je popoprawiać
a tutaj kilka zdjęć z mojej starej sonki
Trochę pokadrowałam niektóre i wyostrzyłam. Na starym aparacie robiłam automatem :smileyredface: ale teraz biorę sobie do serca i do głowy Wasze rady. Boję się tylko, że od nadmiaru coś naknocę
Tadeusz napisał(a):
A co to znaczy - podrasowane? (poza konwersją do b&w)?
15 - ok tylko ja bym skupił się głównie na tym 1 liściu z kroplami
16 - bardzo ładne
17 - ładne ujęcie, ale lekko do podostrzenia
18 - ciekawe ujęcie
19 - nie ma to jak jeść całym ciałem
20 - to nie za specjalne i jeszcze ta data
21 - no tu przesadziłaś z wyostrzaniem, to zdjęcie jest nieostro wykonane aparatem, wiec nie za wiele da się je skorygować w programie
20 - to nie za specjalne i jeszcze ta data
nieporadna napisał(a):
Mam tylko pytanko - jak robić zdjęcia w domu, żeby były ostre? bo w plenerze przy ładnym słoneczku nie ma z tym problemów.
nieporadna napisał(a):
Aaaaaaaaaa pochwalę się .... wczoraj miałam swoje pół godziny z alfą 300 -
Dziękuję za wszystkie dotychczasowe opinie.
Tu na forum panuje zaraźliwa choroba lusterkoza objawia się tym, że po styczności z lustrem SONY, musisz je mieć
nieporadna napisał(a):
a co byś zrobił, gdybyś miał ją w zasięgu ręki, a nie mógł się nią pobawić
najświeższe .... jeszcze ciepłe
Piszcie jak Wam się podobają