Podziel się wrażeniami!
Chciałbym abyście polecili mi jakiś dobry statyw (musi być bardzo stabilny i mieć dużą regulację wysokości). O obiektyw chciałem znów zapytać. Pytanie moje jest następujące: Czy da się kupić jakiś bardzo fajny obiektyw tele za cenę która nie wynosi 25 czy 50tys. zł? I czy Sigma 70-300 wystarczy aby robić zdjęcia np. na meczu, z trybun i to pojedynczych zawodników? Tyle. Nie będę gmatwał. Pozdrawiam
Może coś pomogę w temacie, choć zdjęć sportowych nie robię. Mam za to kumpla, który jest nadwornym fotografem klubu z mojego miasta. Do niedawna pstrykał właśnie taką Sigmą 70-300 i był bardzo zadowolony Co prawda body miał Nikona, ale obiektyw taki, o jaki pytasz. Moim zdaniem obiektyw dawał radę. Inna sprawa to szybkość układu AF. W Alfach nie należ on do najszybszych, ale są ludzie którzy potrafią go umiejętnie wykorzystać.
Tu masz linka do galerii kolegi:
http://picasaweb.google.com/georghe1910
Możesz sobie popatrzeć do woli.
A jeśli chodzi o statyw to na mecze lepszym rozwiązaniem będzie dobry monopod. Wspomniany wcześniej kolega na początku chodził ze stawtywem, ale jak kupił monopoda to statyw leży i się kurzy. Taki monopod to nie są jakieś wielkie pieniądze. GoldPhoto kupisz za stówkę.
Monopod? Może ktoś linka zapodać co to takiego ;]? Dzięki za odpowiedź, panie up.
monopod to coś w rodzaju statywu fotograficznego, przy czym ma jedną nogę zamiast trzech.
Jak to wygląda, patrz tutaj:LINK
Chyba bardziej mi się przyda statyw. Proszę o rozwinięcie dot. statywu i ob. Chodzi mi o stabilny statyw i żeby można było na nim nisko schodzić w dół lecz również do jakiegoś 1.5m do góry. Obiektyw tele do sportowej, oprócz sigmy. Jeżeli już jesteśmy w temacie, to zapytam się również o lampy błyskowe. Z góry dzięki. Pozdr.
Fotografia sportowa i lampa - to sie troche wyklucza. A teraz powiedz mi fotografia sportowa na dworze czy na hali najbardziej by Cie interesowała?
co do statywów to ja polecam Manfrotto. troche kosztują ale są warte swojej ceny.
Nie mam za wiele kasy, więc wiecie... ale fotografia sportowa to tylko przykład. Nie jestem zatrudniony np. w klubie piłkarskim jako fotograf. Pytam się ogólnie, ponieważ trochę kasy się uzbierało a chcę dobrze to przemyśleć i kupić tak aby spełniało jak najbardziej uniwersalne normy. Pozdrawiam.
Proszę o jasne wybranie tzn.
1.Obiektyw - taki i taki + link
2.Statyw - -//-
3.Lampa - -//- (co do lampy to zastanawiam się nad zakupem tej ze stajni sony-ego bo ponoć tylko one mają "bezprzewodowy błysk" jak narazie)
to może określi ile masz środków. tak to cięzko komukolwiek będzie coś doradzić