anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Krytykanci

maskotus
Początkujący

Krytykanci

Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem a300. Nie wiem czemu ale dookoła słyszę krytykę zewsząd za swój zakup. Wielu znajomych (mniej lub bardziej) mówi, że to szajs... na razie jakoś dzielnie odpowiadam, że to nie aparat robi dobre zdjęcia tylko człowiek, ale...Nie wiem skąd się bierze taka opinia. Też się z tym spotkaliście?

93 ODPOW. 93
Belizariush
Początkujący

Przepraszam, że ośmielam się zabrać głos kiedy rozmawiają fachowcy, ale przeczytałem ten wątek i mam dziwne uczucie, że dyskusja w tym wątku to nic innego, jak rozważania co jest lepsze, czy Święta Bożego Narodzenia nad Święta Wielkanocy. Postaram się moją opinię uzasadnić. Otóż Sz. Panowie i Panie ( upss, powinno być odwrotnie... ) nie ma sensu przekonywać się nawzajem, czy taki lub inny system jest lepszy lub gorszy, bardziej uznany, czy mniej. Fotografia a w zasadzie jej kwintesencja, czyli zdjęcia, to sztuka, która oceniana jest właśnie przez pryzmat zdjęć, a nie przez pryzmat puszki, która została użyta do ich wykonania. Puszka to marketing. A dobre zdjęcie zależy głównie od autora. Mam wrażenie, że niektórzy z Państwa chyba nie są naprawdę przekonani, że mają w rękach dobry sprzęt, stąd te porównania z życia wzięte oraz liczenie ile w plenerze było alf a ile innych marek. Jestem amatorem, dla mnie najważniejsze są moje zdjęcia i to, czy podobają się mi i moim najbliższym. Oczywiście opinie profesjonalistów też są ważne, ale nie najważniejsze. Przez trzy lata robiłem zdjęcia Olim E 400, był fajny, nauczyłem się wielu rzeczy, ale kiedy dwa miesiące temu zapragnąłem zmienić sprzęt i zupełnie przypadkowo i z obrzydzeniem - po wysłuchaniu opinii fachowców - wziąłem do rąk alfe 550, po tym jak przymierzałem się do Nikona D 90, to z miejsca uświadomiłem sobie, że alfa najbardziej mi odpowiada. Wisi mi, że mój kolega, zaawansowany amator ze stajni Olimpusa po obejrzeniu mojego sprzętu stwierdził, że to plastyk, wizjer słaby i ma funkcje, które są niepotrzebne. Tym bardziej, że kiedy powiedziałem mu, że zastanawiałem się nad Nikonem oświadczył, iż to badziew, bo zdjęcia skóry ludzkiej nie są naturalne. Ja jestem z alfy zadowolony i przy Sony pozostanę, bo dokupiłem kilka szkieł i uważam, że moje zdjęcia mają teraz więcej wyrazu ( pewnie wpadłem w samouwielbienie ). Przepraszam za przydługą wypowiedź i apeluję : POSIADACZE SONY, WIĘCEJ PEWNOŚCI SIEBIE. Ile naliczyliście Hasselblad`ów w terenie ? Ja żadnego. Pewnikiem to musi być szajs ten Hasselblad.... Pozdrawiam. :c37

profile.country.PL.title
Rutek68
Doradca

Według mnie przewaga bierze N i C się ze sposobów dystrybucji. W segmencie lustrzanek amatorskich S ma najlepszą ofertę w stosunku cena/jakość ale niska cena występuje wszędzie lecz nie w firmowych sklepach. Ja swoją alfę kupiłem w Euro AGD RTV tylko że tam sprzedawcy namawiali mnie do C lub N bo to jest najlepszy sprzęt. Kiedyś pracowałem w sklepie RTV i najlepsze kamery miał Panasonic a dlaczego bo sprzedawca dostawał za sprzedaż prezenty np. kurtki i to nie za sprzedaż 20 szt., wiadomo więc było że to najlepszy sprzęt na rynku. Nie dziwmy się opinii sprzedających . A pro po w w/w sklepie pytałem się o obiektywy 55-300 Sigmy i Tamrona za kwotę ok 600-900zł i dowiedziałem się że nimi nie da się zrobić zdjęcia. Do wykonywania ich służą tylko te które kosztują pow. 2000 zł. Ciekaw jestem do czego więc służą te tańsze bo przyznam że nie wiem do czego można użyć obiektywu poza robieniem zdjęć Hi, Hi, Hi !!!. A może ktoś wie ?

Sony 77 ob.28/2,8; 50-200/4-5,6; 35/1,8; 50/1.7; 135/2,8
Fatamorgana-----
Początkujący

Tak szczerze mówiąc, to najwięcej o takich "problemach" dyskutują w sieci ci, którzy niezbyt wiele czasu poświęcają na robienie zdjęć i szlifowanie warsztatu. Albo są chyba na emeryturze. :c3 :c18 :rolling_eyes:
Rzadko kiedy od takiego "znawcy" sprzętu będziemy mogli się czegoś nauczyć.

Bardzo dobrze jest "wyrosnąć" z tej manii.
Kompletnie olać te wszystkie dyskusyjki, bo przecież kompletnie nia ma sensu tracić czasu i energii na coś takiego, gdy jeszcze tyle mamy do zrobienia i nauczenia się.
Fotografia pomimo posiadania uznanych kanonów, nadal sie rozwija i coraz trudniej zrobić zdjęcie wyjątkowe, inne od całej reszty.

Stare powiedzenie mówi:
"Pokaż zdjęcia a nie sprzęt!"

:o

emson-----
Początkujący

Style napisał(a):

Miałem doczynienia z kilkoma przejściówkami i wszystkie były lipne delikatnie mówiąc.

mam przejściówkę z allegro za 40 zł i podpinam w szkole różne nadajniki dedykowane do C i N.
Nie miałem nigdy sytuacji, aby nadajnik nie wyzwolił lamp. (a300)