Podziel się wrażeniami!
Witam
przymierzam się do zakupu biektywu stałoogniskowego Sony DT 50mm 1,8 do mojej 300 i przeglądając sieć zauwżyłem na zdjęciach, że obiektyw ten posiada na swej obudowie przełącznik AF/MF. Tak się zastanawiam w jakim celu on tam jest skoro na body też jest przełącznik AF/MF? Jak to działa z przełącznikiem na body? Wystarczy że jeden z nich będzie na manualu i trzeba będzie ostrzyć ręcznie czy muszą być oba przełączone?
Pozdrawiam
Kicor napisał(a):
Witam
przymierzam się do zakupu biektywu stałoogniskowego Sony DT 50mm 1,8 do mojej300 i przeglądając sieć zauwżyłem na zdjęciach, że obiektyw ten posiada na swej obudowie przełącznik AF/MF. Tak się zastanawiam w jakim celu on tam jest skoro na body też jest przełącznik AF/MF? Jak to działa z przełącznikiem na body? Wystarczy że jeden z nich będzie na manualu i trzeba będzie ostrzyć ręcznie czy muszą być oba przełączone?
Pozdrawiam
Czyli na obiektywie zostawić w pozycji auto i przłączać tylko na korpusie? A że tak jeszcze zapytam czy uważasz że ten typ obiektywu jest dobry? Czy może lepiej Konica Minolta 50mm 1,7?
Kicor napisał(a):
Czyli na obiektywie zostawić w pozycji auto i przłączać tylko na korpusie? A że tak jeszcze zapytam czy uważasz że ten typ obiektywu jest dobry? Czy może lepiej Konica Minolta 50mm 1,7?
No właśnie jest wiele opinii na ten temat, myślałem że poznam i twoją.
Dzięki za informacje.
Pozdrawiam
Ja brałbym 50/1,8
Ja zaś mam odwrotną opinię i brałbym 50/1.7
Plastyka z 50/1.7 bardziej mi pasuje a i kultura AF bardziej dla Minolty, ale to moje zdanie
ilu użytkowników, tyle opinii
Na szczęście ja miałem wybór mocno ograniczony
Teram mnie czasm 1.4 tylko kusi
Jak widać, co użytkownik to inna opinia. Mogę się pochwalić, gdyż właśnie wróciłem z Fotojokera z 50mm f/1,8 oraz lampą błyskową Nissin 622i Mark 2. Dziś widziałem się ze sprzedawcą Minolty 50mm 1,7 i powiem, że nie zechwycił mnie jego stan i jakość. Jeżeli chodzi o lampę planowałem kupić HVL 42 lecz finanse na to nie pozwoliły.
No nic, teraz to tylko pozostało pstrykać, pstrykać i.... uczyć się nowych możliwości sprzętu.
Pozdrawiam.