Podziel się wrażeniami!
witam
mam pytanie , jak korzystać z podziałek naniesionych na obiektywie , co mogą nam one podpowiedzieć, chodzi mi zarówno o podziałkę z okienkiem , jak i wykresy przy mocowaniu oraz tajemniczą literę /R/
joo napisał(a):
witam
mam pytanie , jak korzystać z podziałek naniesionych na obiektywie , co mogą nam one podpowiedzieć, chodzi mi zarówno o podziałkę z okienkiem , jak i wykresy przy mocowaniu oraz tajemniczą literę /R/
dzięki jak nie wiem co
wychodzi na to że to dość precyzyjna metoda , wiedząc np że obiekt fotografowany np głowa , ma ok 30 cm , można sprawdzić czy jest cała w ostrości czy nie , a precyzja jak napisałeś do 8 cm jest dla mnie bardzo duża , tylko nie mogę pojąc schematu przeliczania
(z kalkulatora przy tych warunkach mogę Ci podać, że GO wynosi od 1,96m do 2,04m).
joo napisał(a):
dzięki jak nie wiem co
wychodzi na to że to dość precyzyjna metoda , wiedząc np że obiekt fotografowany np głowa , ma ok 30 cm , można sprawdzić czy jest cała w ostrości czy nie , a precyzja jak napisałeś do 8 cm jest dla mnie bardzo duża , tylko nie mogę pojąc schematu przeliczania
(z kalkulatora przy tych warunkach mogę Ci podać, że GO wynosi od 1,96m do 2,04m).
To ja jeszcze tylko uzupełnię to co doskonale przedstawił Piotruso, że zakres GO nie rozchodzi się równomiernie od obiektu. Głębia ostrości jest krótsza przed nim i dłuższa za nim. Zresztą doskonale to widać na zamieszczonej na obiektywie podziałce.
ok, wyGOOglałem sobie /np kalkulator GO na komórkę /
czy to są miarodajne tabelki czy raczej orientacyjne ?
czy można przyjąć że różne obiektywy , ustawione na tą samą ogniskową /przysłonę i odległość ostrzenia ,będą miały podobną go, w tym samym korpusie ?
joo napisał(a):
ok, wyGOOglałem sobie /np kalkulator GO na komórkę /
czy to są miarodajne tabelki czy raczej orientacyjne ?
czy można przyjąć że różne obiektywy , ustawione na tą samą ogniskową /przysłonę i odległość ostrzenia ,będą miały podobną go, w tym samym korpusie ?
nie no wiadomo że nie ma aż takiej precyzji , ale przykład , fotografując np na rajdzie
i wiedząc że auto ma ok 2m szerokości , znając dystnans odczytany choćby z obiektywu, możemy określić zakres przysłony użyteczniej, aby mieć , jak najwięcej światła dzięki temu,
w miarę szybką migawkę , i cały obiekt w ostrości
i jeszcze jedno Af ostrzy w środek głębi ostrości czy w zależności od szkła ma tendencję do przesuwania bliżej lub dalej w głębię ?
Widzę, że dyskusja się rozwinęła
To dla zaciemnienia obrazu dodam od siebie, że GO, jak wiele pojęć w fotografii jest zwykłym oszustwem. Nie ma czegoś takiego, jak "głębia ostrości". Jest tylko "płaszczyzna ostrości", ew. sfera. Kluczowym jest pojęcie
I to od niego zależy to, co nazywamy "głębią ostrości".piotruso napisał(a):
tzw. krążek rozproszenia
joo napisał(a):
nie no wiadomo że nie ma aż takiej precyzji
i jeszcze jedno Af ostrzy w środek głębi ostrości czy w zależności od szkła ma tendencję do przesuwania bliżej lub dalej w głębię ?