Podziel się wrażeniami!
witam od tygodnia posiadam sony alpha 500 zamieni♥lem ja z moim poprzednim S>A300
no i mam maly problem kupilem obiektyw do niego i sa dwa problemy
1 niewiem czy nie zostralem oszukany bo obiektyw różni sie od tego co wyskakuje jak wpisuje jego dane a od tego co mam ten prawidłowy na zdieciu ma na dole jeszcze cyferki
A 22 18 11 8 5,8 3,8 ja tego nie mam i przelacznik jakis i drugi wyzej af/mf tez brak a reszta by sie prawie zgadzała
dane tego obiektywu to sigma 28-105mm aspherical IF a na pudełku z niego jest jeszcze dodane UC-III
2 problemem jest gdy zakladam ten obiektyw do aparatu i robie zdiecie z lampa to praktycznie nie widać nic albo troche ja niema lampy zdiecia wygladaja dobrze troszeczke sa ciemniejsze od oryginalnego obiektywu sony co mam 18-55mm
ta sigma ma F3,8-5,6
prosil bym o pomoc bo narazie to sie ucze dopiero i nie bardzo ogarniam dziekowka
methoss napisał(a):
ta tylko jak ja bym wiedzial jak to zrobic żeby ich nie usunac i co to sa te exify
jak juz wspominalem jestem kompletnym amatorem ... ja wiem ze stara sie Pan pomóc no ale ja nie ogarniam do konca tego
Obiektyw na pierwszym obrazku ma inne mocowanie. Spójrzcie gdzie ma styki.
Co do exifów to najlepiej otworzyć zdjęcie w programie, zmniejszyć i użyć opcji zapisz jako. Sprawdzić możesz klikając prawym przyciskiem myszy (ppm) na zdjęcie w eksploratorze windows, następnie Właściwości i Podsumowanie. Zaawansowane. Tam są dane z aparatu.
Jakiego programu do zdjęć używasz?
a co do problemów z błyskiem - może to kwestia TTL/ADI.
Co masz ustawione ?
nie chce być złośliwy, ale ogarnij najpierw w 100% instrukcje obsługi. zwróć uwagę na dział z flashem
kris napisał(a):
hovany - pierwszy post, pierwsza linijka => a500
Moderator Kris-dziekóka własnie tam tkwił problem
a co do pana wratislavian mysle ze jak bym posiadał instrukcje to bym ja przeczytał
ogólnie juz jest git teraz wiem co to sa te exify a programu używam photoshop cs4(ogarniam powoli) no i lightroom 2.3 oraz piccasa
dzieki za pomoc chlopaki fotomaniaki pozdrawiam i yooy
methoss napisał(a):
Moderator Kris-dziekóka własnie tam tkwił problem
methoss napisał(a):
a co do pana wratislavian mysle ze jak bym posiadał instrukcje to bym ja przeczytał