anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

problem pomocy z obiektywem

methoss
Początkujący

problem pomocy z obiektywem

witam od tygodnia posiadam sony alpha 500 zamieni♥lem ja z moim poprzednim S>A300

no i mam maly problem kupilem obiektyw do niego i sa dwa problemy
1 niewiem czy nie zostralem oszukany bo obiektyw różni sie od tego co wyskakuje jak wpisuje jego dane a od tego co mam ten prawidłowy na zdieciu ma na dole jeszcze cyferki
A 22 18 11 8 5,8 3,8 ja tego nie mam i przelacznik jakis i drugi wyzej af/mf tez brak a reszta by sie prawie zgadzała

dane tego obiektywu to sigma 28-105mm aspherical IF a na pudełku z niego jest jeszcze dodane UC-III

2 problemem jest gdy zakladam ten obiektyw do aparatu i robie zdiecie z lampa to praktycznie nie widać nic albo troche ja niema lampy zdiecia wygladaja dobrze troszeczke sa ciemniejsze od oryginalnego obiektywu sony co mam 18-55mm

ta sigma ma F3,8-5,6
prosil bym o pomoc bo narazie to sie ucze dopiero i nie bardzo ogarniam dziekowka

16 ODPOW. 16
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

methoss napisał(a):

ta tylko jak ja bym wiedzial jak to zrobic żeby ich nie usunac i co to sa te exify

jak juz wspominalem jestem kompletnym amatorem ... ja wiem ze stara sie Pan pomóc no ale ja nie ogarniam do konca tego :(

najprościej zrób zdjęcia i zapisz je na dysku nie korzystając z żadnych programów potem otwórz je w paint i je zmniejsz wtedy będą na pewno exify zgaduje ze ta ciemniejsza fotka jest z sigmy...

a exif to parametry zdjęcia jest w nich zawarta informacja jakim aparatem zdjęcie zostało zrobione przy jakiej przysłonie czasie z jakim iso i jakiej ogniskowej

profile.country.pl_PL.title
hovany
Poszukiwacz

Obiektyw na pierwszym obrazku ma inne mocowanie. Spójrzcie gdzie ma styki.

Co do exifów to najlepiej otworzyć zdjęcie w programie, zmniejszyć i użyć opcji zapisz jako. Sprawdzić możesz klikając prawym przyciskiem myszy (ppm) na zdjęcie w eksploratorze windows, następnie Właściwości i Podsumowanie. Zaawansowane. Tam są dane z aparatu.

Jakiego programu do zdjęć używasz?

BZ
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

a co do problemów z błyskiem - może to kwestia TTL/ADI.
Co masz ustawione ?

Początkujący

nie chce być złośliwy, ale ogarnij najpierw w 100% instrukcje obsługi. zwróć uwagę na dział z flashem

profile.country.pl_PL.title
hovany
Poszukiwacz

kris napisał(a):

hovany - pierwszy post, pierwsza linijka => a500

Nie rozumiem. A500 ma inne ułożenie styków? ;)

Dodam jeszcze, że moja odpowiedź dotyczyła różnicy w obiektywach.

BZ
methoss
Początkujący

Moderator Kris-dziekóka własnie tam tkwił problem

a co do pana wratislavian mysle ze jak bym posiadał instrukcje to bym ja przeczytał
ogólnie juz jest git teraz wiem co to sa te exify a programu używam photoshop cs4(ogarniam powoli) no i lightroom 2.3 oraz piccasa

dzieki za pomoc chlopaki fotomaniaki pozdrawiam i yooy

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

methoss napisał(a):

Moderator Kris-dziekóka własnie tam tkwił problem

nie ma za co :smileythumbsup:
fajnie, że udało się problem rozwiązać (i śmiało mów do mnie kris)

methoss napisał(a):

a co do pana wratislavian mysle ze jak bym posiadał instrukcje to bym ja przeczytał

jeśli chcesz się z nią zapoznać, tutaj jest do ściągnięcia instrukcja do a500/550:LINK