anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony 18-55mm SAM vs 18-70mm DT

kierus98
Początkujący

Sony 18-55mm SAM vs 18-70mm DT

Jak by kogoś interesowało porównanie starego kita do nowego to znalazłem taki link.

http://artaphot.ch/index.php?option=com ... &Itemid=43" target="_blank

Pozdrawiam. :c10

23 ODPOW. 23
profile.country.pl_PL.title
ileszek
Początkujący

sivecky napisał(a):

Wydaje mi się, że w cenie do 1k (jak nie wyżej) nic lepszego w tym zakresie nie ma.

Tak bym się nie rozpędzał, z tą jakościa w cenie "nawet" powyżej 1k. Od dawna używam Tamrona 17-50 f2.8. Kupiłem teraz A550 z kitem 18-55 i oczywiście zaraz porównałem. Jest duża różnica na korzyść Tamrona. Na Allegro można go kupić za ok. 1k

profile.country.pl_PL.title
dejmien
Nowicjusz

ileszek, ja nie wiem co Ty chcesz porównywać, gdyż to zupełnie inna konstrukcja... Tamron ma zakres 17-50, nowy kit 18-55... ogniskowe 'pół biedy' ale Tamron posiada światło rzędu 2.8 co stawia go znacznie wyżej niż kit, któy w swoim zakresie dysponuje światłem 3.5 - 5.6, czyli nie dość, że jest ciemniejszy, to jeszcze szybko bardziej ciemnieje...

zresztą porównanie cenowe sam widzisz ;)

sivecky
Początkujący

ileszek napisał(a):

sivecky napisał(a):

Wydaje mi się, że w cenie do 1k (jak nie wyżej) nic lepszego w tym zakresie nie ma.

Tak bym się nie rozpędzał, z tą jakościa w cenie "nawet" powyżej 1k. Od dawna używam Tamrona 17-50 f2.8. Kupiłem teraz A550 z kitem 18-55 i oczywiście zaraz porównałem. Jest duża różnica na korzyść Tamrona. Na Allegro można go kupić za ok. 1k

Miałem na myśli nowe szkła. Nowy tamron chodzi po ~1,5k i tak - jest zdecydowanie lepszym obiektywem. Tak jak dejmien napisał, to dwie różne konstrukcje co widać po zdjęciach i cenie.
Fakt jakbym miał zamieniać 18-55 Sonego, to właśnie na niego. Osobiście "po drodze" nie widzę nic innego godnego uwagi. :)

Pozdrawiam.

profile.country.PL.title
Rafhart
Nowicjusz

Widać że 18-55 to fajne szkło na początek, T 17-50 jest dużo lepszy ale to nie ta półka cenowa.