anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

stopka lampy

aniszek1
Początkujący

stopka lampy

Witam

Mam pytania odnośnie stopki aparatu i lampy błyskowej.

Po ostatniej imprezie ( i w czasie imprezy) na której robiłem zdjęcia A300+ lampa 42 - 900 zdjęć, spostrzegłem, że lampa nie zaciska się na ścisło tylko ma luzy tzn. gdy potrząsam gwałtownie aparatem lub zmieniam pozycję aparatu na pionową i odwrotnie to lampa chwieje się na boki ( oczywiście nie wypada z zatrzasków tylko się chwieje) to jest trochę irytujące.

i teraz ciekawi mnie
- z czego są wykonane uchwyty w aparacie i na lampie
- czy po dłuższym użytkowaniu coś nie pęknie, oszczypie się, jeżeli lampa i aparat nie jest spasowany ścisło.
- czy jest jakiś patent aby to usztywnić - fajnie jest to zrobione w nikonach - jest tam nakrętka którą się dociska lampę do aparatu.

3 ODPOW. 3
profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

aniszek1 napisał(a):

Po ostatniej imprezie ( i w czasie imprezy) na której robiłem zdjęcia A300+ lampa 42 - 900 zdjęć, spostrzegłem, że lampa nie zaciska się na ścisło tylko ma luzy tzn. gdy potrząsam gwałtownie aparatem lub zmieniam pozycję aparatu na pionową i odwrotnie to lampa chwieje się na boki ( oczywiście nie wypada z zatrzasków tylko się chwieje) to jest trochę irytujące.

Podobny temat o luzach lampy: LINK
Delikatne luzy na sankach to rzecz normalna, nie ma się czym przejmować.

aniszek1 napisał(a):

- z czego są wykonane uchwyty w aparacie i na lampie

Z odpowiednio twardego plastiku.

aniszek1 napisał(a):

czy po dłuższym użytkowaniu coś nie pęknie, oszczypie się, jeżeli lampa i aparat nie jest spasowany ścisło.

Jeśli będziesz normalnie używał sprzętu (bez obijania o ściany ;) ) to na pewno nic nie odpadnie.

aniszek1 napisał(a):

czy jest jakiś patent aby to usztywnić - fajnie jest to zrobione w nikonach - jest tam nakrętka którą się dociska lampę do aparatu.

A w Sony jest zatrzask i raczej na pewno w inny sposób nie zamontujesz lampy.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

aniszek1 napisał(a):

- czy po dłuższym użytkowaniu coś nie pęknie, oszczypie się, jeżeli lampa i aparat nie jest spasowany ścisło.

nie ma obaw. Od ponad 20 lat (albo i więcej), podobny sposób się sprawdza (minolta/konicaminolta). Sam używam lampę bardzo często i to w trudnych warunkach. Kilka razy dostałem z łokcia w lampę. Wsio okej.
Dodam, że nie wyobrażam sobie takie mocowania lampy jak kiedyś miał Canon - dokręcany. Trwało to znacznie dłużej, a ja jak już zakładam lampę, to nie mam czasu na zbędne sekundy.

aniszek1 napisał(a):

- czy jest jakiś patent aby to usztywnić

zawsze możesz obkleić taśmą lampę i body.
Ale czy warto ? Skoro tylu użytkowników korzysta z tego bezproblemowo ?

Początkujący

Dzięki za odpowiedź, uspokoiliście mnie.