Podziel się wrażeniami!
Szukam informacji na temat jakości obrazu uzyskiwanego z tym obiektywem na pełnej klatce (sony a7 II). Zwłąszcza od kogoś, kto używa (używał) tego obiektywu w fotografii krajobrazowej.
W sieci pełno jest sprzecznych opinii na jego temat, od bardzo negatywnych do prawie entuzjastycznych.
Cześc, niestety nie używałem tego obiektywu, więc nie mogę o nim nic szczególnego powiedzieć. Na stronie dxomark.com możesz zobaczyć jak ten obiektyw sprawował się z różnymi aparatami. Niestety nie ma wśród nich A7, ale są obie A7R oraz kilka APSC.
Dziękujemy za zapytanie.
Kluczowymi parametrami obiektywu przy fotografii krajobrazowej będzie ostrość i kontrast, a pod tymi względami 24-70 F4 ZA wypada rewelacyjnie. Jest przy tym dość mały i kompaktowy więc nie ciąży przy dłuższych wyjazdach.
W procedurze testowej DXO widać, że dopiero przy skrajnych wartościach przesłony zaczyna się pojawić problem dyfrakcji. Z własnego doświadczenia dużo bardziej polecałbym jednak 16-35 F4 ZA szerszy kąt widzenia przy krajobrazie przyda się zdecydowanie bardziej. Jasność jest dokładnie taka sama.
Pozdrawiamy, zespół Sony.
Byłem na kilku spotkaniach z Tomaszem Tomaszewskim i z tego co pamiętam reportaż w KeyWest wykonał właśnie przy pomocy 24-70/4 i A7R. Wypowiadał się bardzo pozytywnie o tym zestawie.
Tutaj skrót do tego reportażu http://www.fotopolis.pl/warsztat/porady-fotograficzne/15840-tomasz-tomaszewski-krotka-lekcja-budowy-...