anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Gwarancja i Reklamacja SONY

didus0
Początkujący

Gwarancja i Reklamacja SONY

Na poczatku napisze ze mam FIOŁA na punkcie SONY !!!!! :c37 Kupilem corce laptoka SONY VAIO i po okolo czterech miesiacach padl ekran LCD. Pojechalem do sklepu SONY CENTRE i zglosilem usterke. Kazano mi zadzwonic , dano kazda wskazowke jak to zrobic i oczywiscie nr tel na infolinie. Tel odebral doswiadczony pracownik, zapytal o wszystko o dane itp..Powiedzialem ze mam na dysku wszystki dane i, ale pracownik poinformowal mnie ze zaznaczy ze sa dane i zeby nie byly kasowane. Poinformowal mnie ze jutro przyjedzie kurier UPS i odbierze laptopa i ze musi byc wyslany do servisu do NIEMIEC !!! Troszke mnie to zmartwilo ze tak daleko i czas sie wydluzy :( Powiem tak jestem po wielkim wrazeniem firmy kurierskiej UPS za szybkosc !!! Na drugi dzien moj sprzet byl w NIEMCZECH !!! O czy zostalem poinformowany przez wiadomosc tekstowa SMS !!! Naprawa trwala razem z transportem tam i z powrotem 6 dni !!! Oczywiscie naprawa zostala naprawiona, jestem pod WIELKIM wrazeniem jak firma SONY traktuje swoich klientow !!! Nie zdarzylo mi sie jeszcze byc tak mile zaskoczony przez gwaranta !!! Pelen szacunek dla SONY i firmy kurierskiej UPS !!! Moja awaria nie zniechecila mnie do kupowania produktow SONY wrecz jeszcze bardziej zyskala chodz chyba nie ma co , bo tak jak pisalem mam bzika na jej punkcie !!! Dziekuje wszystkim i nie bojcie sie reklamacji !!!!PELEN PROFESJONALIZM !!! Pozdrawiam ... :c22

40 ODPOW. 40
profile.country.pl_PL.title
marcin1220
Początkujący

cogito napisał(a):

Kupując markowy produkt nie płacimy tylko za samo urządzenie, ale również za obsługę, gwarancję, markę... ogółem za wszelkie wartości dodane. Fajnie, że mentalność Pani z wiejskiego sklepu GS odchodzi w przeszłość...
Pozdrawiam
cogito

Witam
To co piszesz powyżej to jest absolutna prawda, ale akurat w moim przypadku firma SONY zachowała się arogancko, cynicznie i właśnie tak jak przypadkowy sprzedawca na targu!
Osobiście jestem zawiedziony jakością usugi gwarancyjnej. Podam fakty.
fakt pierwszy to to, że skuszony właśnie marką zakupiłem jakiś czas temu słuchawki bezprzewodowe model MDRRRF810RK - i byłem z nich zadowolony.
fakt drugi - słuchawki się popsuły (nie styka zapewne kabel z jednym z głośników)
fakt trzeci - przy zakupie ww sprzętu otrzymałem gwarancję SONY europejską (a nie gwarancję sprzedawcy u którego dokonałem zakupu), podstęplowaną, wypełnioną. Słuchawki razem z gwarancją oraz dowodem zakupu wysłałem do wskazanego mi przez infolinię serwisu (firma PRAM S.C. z Warszawy) i oczekiwałem spokojnie na odesłanie sprawnego sprzętu.
Fakt czwarty to taki, że słuchawki zostały mi zwrócone nie naprawione z adnotacją: brak możliwości zamówienia części zamiennych i oświadczeniem o wymianie produktu (to znaczy sam mam się zgłosić do sprzedawcy, u którego słuchawki zakupiłem i u niego je wymienić). W ten sposób firma SONY pozostawiła mnie z problemem samego. Starałem się wyjaśnić pracownikom infoli, że słuchawki zostały zakupione w internecie, że nie mam kontaktu ze sprzedawcą i że być może firma ta już nie istnieje i że jako klient firmy SONY posiadający gwarancję SONY (a nie gwarancję sprzedawcy) na ich produkt proszę o załatwienie sprawy z korzyścią dla mnie i zgodnie z przyjętymi standardami. W odpowiedzi usłyszałem arogancką i cyniczną odp, że nikt w firmie SONY specjalnie dla mnie nie będzie zmieniał procedur...
Uważam taką odp za szczyt chamstwa. Każda szanująca się firma powinna tak zmieniać swoje wewnętrzne procedury by były one dla klientów a nie dla korporacyjnych nieudaczników.
W moim przypadku gwarantem sprzętu jest firma SONY i to firma SONY powinna się z tej gwarancji wywiązać.
Tyle w temacie "usug serwisowych"

cogito.
Początkujący

Z tego co napisałeś wynika tylko tyle:
- firma Sony wywiązała się ze swoich obowiązków i postąpiła zgodnie z obowiązującym prawem.
- serwis też zachował się w porządku. Jest to najczęściej polecana firma na tym forum i cieszy się świetną opinią.
- skusiłeś się na zakup przez internet (zapewne było taniej), ale zapomniałeś o tym jakie ryzyko niesie za sobą taka transakcja. A ryzyko jest takie, że sklep faktycznie może już nie działać.

Na rachunku lub fakturze od sprzedawcy powinieneś mieć namiary na sprzedawcę. Jeśli go namierzysz to możesz dochodzić swoich praw. Sony wywiązało się z postanowień gwarancyjnych. Chcą Ci dać nowy produkt zamiast naprawiania czegoś czego naprawić nie mogą. To najlepsze z możliwych rozwiązań. Masz nowe, oryginalnie zapakowane i pachnące nowością słuchawki.

marcin1220
Początkujący

W moim odczuciu firma SONY "umywa ręce".
To firma SONY jest gwarantem swojego sprzętu a nie sprzedawca.
To firma SONY w warunkach swojej gwarancji zobowiązuje się do naprawy lub wymiany swojego sprzętu. Nigdzie w warunkach gwarancji nie jest napisane, że takiej wymiany można dokonać tylko i wyłącznie u sprzedawcy, wręcz przeciwnie, nazwanie gwarancji "europejska" sugeruje, że klient może liczyć na pomoc firmy nie zależnie od tego w jakim miejscu sprzęt zakupił i w jakim miejscu Europy go użytkuje. A wyobraź sobie np taką sytuację: kupujesz sprzęt SONY w Polsce i w czasie kiedy gwarancja działa przenosisz się z rodziną do innego kraju. Co wtedy?
I nie masz racji, ja się nie skusiłem na zakup przez internet. W XXI wieku internet jest jak najbardziej normalnym miejscem zakupów i firma SONY powinna się do tego przystosować i poprawić swoje idiotyczne, przestarzałe procedury.
W tym przypadku ja swojego zdania nie zmienię. Dla mnie firma SONY ze swoim serwisem została daleko z tyłu za innymi wielkimi producentami elektroniki użytkowej.
P.S.
Kupię sobie słuchawki innej firmy, bo mnie na to stać:) ale jednocześnie, jeśli się gdzieś w internecie natknę na artykuł dotyczący jakiś produktów SONY to z przyjemnością w komentarzu do takiego artykułu wpiszę niepochlebną recenzję dotyczącą wrunków gwarancji firmy SONY.

cogito.
Początkujący

Przyjrzyj się więc najpierw warunkom gwarancji u konkurencji aby nie spotkała Cię niespodzianka. Np opisana wcześniej przez Ciebie sytuacja z zabraniem sprzętu za granicę może czasem okazać się poważnym problemem. O ile na terenie UE masz gwarancję ponieważ jest to regulowane prawem wspólnotowym, tyle już za granicą UE gwarancji może nie być wcale. I tutaj właśnie wyjątkiem okazuje się Sony gdyż ma (co prawda ograniczoną ale zawsze coś) gwarancję "dla turystów". Kiedyś sprzedawałem Bravię klientom z Indii i stąd też musiałem nieźle się nagłowić zanim byłem w stanie odpowiedzieć na ich pytania dotyczące właśnie gwarancji.
Dodatkowo zwróć też uwagę na typy gwarancji. Ideałem jest gwarancja "door to door" w ramach której masz pełen serwis u siebie w domu. A jeśli jest to tylko podstawowa gwarancja wymagana prawem bez żadnych "bonusów" od producenta to będziesz musiał ze swoim sprzętem maszerować do sklepu lub nawet płacić koszty przesyłki.
Rada jest prosta: jeśli jak napisałeś Cię stać to kupujesz sobie dodatkową gwarancję i jesteś zadowolony. Inni wolą mieć tylko ochronę gwarantowaną prawem ale za to niższą cenę.

gibraltar
Początkujący

Mam podobny problem ze sprzętem i serwisem sony, również byłem wierny marce sony i zakupiłem wiele rzeczy tej firmy.
Mój sprzęt hi-fi był naprawiany 4 razy i za piątym razem poprosiłem o zwrot kaski lub wymianę na nowy to nagle okazało się że jakieś przepięcie się zrobiło na płycie głównej. Sprzęt wrócił po czwartej naprawie już uszkodzony nie dał się włączyć!!!!!! Wszystko jest na gwarancji a tu taki numer firma sony odstawia. Po pięciu miesiącach nie użytkowania sprzętu bo tyle był w naprawach byłem już tak zirytowany ta sytuacją że poprosiłem o zwrot kaski i otrzymałem sz sony center Wrocław odpowiedź , że mam za naprawę zapłacić lub oddadzą sprzęt nienaprawiony spowrotem a o zwrocie pieniędzy mogę sobie pomarzyć :(
I taka jest prawda o firmie sony lipa,lipa,lipa.
Jutro idę do delegatury UOKiK we Wrocławiu i oddaje sprawę do adwokata innego wyjścia nie ma.
Za sprzęt zapłaciłem 3200 zł i nie mogę go używać!!!!!! KUPIONE w Polsce SONY CENTER WROCŁAW,

Raportuj ten post

didus0
Początkujący

No te ostatnie posty co tak czytam to przykre ze SONY sie tak zachowuje ?? no ja Laptopa juz nie wysylalem po raz trzeci bo jest intensywnie uzywany a to co naprawili to prawie nie widac , no ale ja widze takie szczegoly !!Powiem tak w Tarnowie CENTRUM SONY KOLAK moze to i reklama ale caly sprzet kupuje tam nie w marketach oni mi wytlumaczyli co i jak z reklamacja i podali telefony, nie olali klienta !!!! to sie tez liczy ze sprzedali i nie umywaja rak !! Az milo tam powrocic !!Ja mam caly sprzet w domu SONY ale tylko sie zawiodlem na laptopie no ale naprawili !! Nie poddawac sie tylko walczyc o swoje !! Powodzenia ...

gibraltar
Początkujący

gibraltar napisał(a):

Mam podobny problem ze sprzętem i serwisem sony, również byłem wierny marce sony i zakupiłem wiele rzeczy tej firmy.
Mój sprzęt hi-fi był naprawiany 4 razy i za piątym razem poprosiłem o zwrot kaski lub wymianę na nowy to nagle okazało się że jakieś przepięcie się zrobiło na płycie głównej. Sprzęt wrócił po czwartej naprawie już uszkodzony nie dał się włączyć!!!!!! Wszystko jest na gwarancji a tu taki numer firma sony odstawia. Po pięciu miesiącach nie użytkowania sprzętu bo tyle był w naprawach byłem już tak zirytowany ta sytuacją że poprosiłem o zwrot kaski i otrzymałem sz sony center Wrocław odpowiedź , że mam za naprawę zapłacić lub oddadzą sprzęt nienaprawiony spowrotem a o zwrocie pieniędzy mogę sobie pomarzyć :(
I taka jest prawda o firmie sony lipa,lipa,lipa.
Jutro idę do delegatury UOKiK we Wrocławiu i oddaje sprawę do adwokata innego wyjścia nie ma.
Za sprzęt zapłaciłem 3200 zł i nie mogę go używać!!!!!! KUPIONE w Polsce SONY CENTER WROCŁAW,

Dalszy ciąg sprawy gwarancji GWARANTA i Sprzedawcy SOny Center Wrocław w PAsażu Grunwaldzkim:

Sprawę zwrotu kaski kierownik Sony Center skwitował krótkim.. nie ma mowy ! Wina leży w serwisie bo diagnoza była , przepięcie a sprzęt wrócił po czwartej naprawie zwalony i dopiero za piątym razem stwierdzono przepięcie z którym ja nie miałem nic wspólnego ponieważ ten sprzęt wracał z serwisu i nie można go było włączyć, czyli był w stanie uszkodzonym zwrócony!!! .Ciekawe , że to przepięcie wyszło kiedy poprosiłem za piątym przyjęciem do
naprawy o wymianę sprzętu na nowy lub zwrot gotówki :( Sprawę oddałem do Urzędu ochrony konsumentów i dalej do adwokata i tak się kończy moja przygoda z firmą sony!
Przestrzegam innych użytkowników aby mądrzej robili zakupy bo jesteśmy nabijani w butelkę za własne pieniądze a firma sony umywa ręce bo serwis jest robiony przez zewnętrzną firmę i nikt na to nie ma wpływu. Rzetelność firmy jest oceniana traktowaniem swoich klientów a jesteśmy traktowani przez firmę sony jako zło konieczne.. bo ktoś się warzył poprosić o wymianę sprzętu na nowy po piątej naprawie lub zwrot gotówki KPINA!!!!!
Trzeba to nagłośnić na innych forach aby ludzie uważali na takie praktyki SONY.

Raportuj ten post

didus0
Początkujący

Noo Przykre to co pisze gibraltar ale ciekawy jestem jak sie to skonczy ?? Potezna firma i pewnie potezni prawnicy SONY to ciezko bedzie wygrac w sadzie . Obys wygral . Napisz o postepach !!!!!! Powodzenia

spolDon1fhkbr
Początkujący

gibraltar napisał(a):

a firma sony umywa ręce bo serwis jest robiony przez zewnętrzną firmę i nikt na to nie ma wpływu. Rzetelność firmy jest oceniana traktowaniem swoich klientów a jesteśmy traktowani przez firmę sony jako zło konieczne.. bo ktoś się warzył poprosić o wymianę sprzętu na nowy po piątej naprawie lub zwrot gotówki KPINA!!!!!

Chciałem tylko stwierdzić, że się mylisz. Wiele razy klientowi jest wymieniany sprzęt na nowy. Szczególnie w wypadkach kiedy naprawa trwa >1 miesiąca. Są nawet takie procedury. Nie chce się dalej wypowiadać, ale z autopsji wiem, że przedstawienie sprawy tylko ze strony klienta może bardzo zaburzyć obraz sprawy dla osób !

gibraltar - jeśli sprawa jest nadal aktualna czym prędzej skontaktuj się z BOK Sony i opisz sprawę, wtedy sprawa trafia do osób którym nie umywają rąk od sprawy!

gibraltar napisał(a):

Trzeba to nagłośnić na innych forach aby ludzie uważali na takie praktyki SONY.

Wiem, że jesteś rozgoryczony, ale zauważ, że takie działanie może zostać potraktowane jako sprzeczne z prawem.

didus0 napisał(a):

Noo Przykre to co pisze gibraltar ale ciekawy jestem jak sie to skonczy ?? Potezna firma i pewnie potezni prawnicy SONY to ciezko bedzie wygrac w sadzie . Obys wygral . Napisz o postepach !!!!!! Powodzenia

Jestem w 99% przekonany, że sprawa zakończyła się pozytywnie tylko jak to już bywa autor zapomniał albo nie chce tego dopisać.

Marek13------
Początkujący

do tematu reklamacji SONY.
Nie wiem czy dobrze zaczynam pisac, bo rzadko to robię, staram się kupować markowe produkty (np. Sony). Mam kilka sprzętów tej firmy, większość kupiona w Niemczech. Ostatnio kupiłem (drugi ) laptop VAIO i pech chciał, że zepsuł się czytnik Blue Ray. Od przeszło 3 tygodni firma SONY nie może zrealizować mojej reklamacji, bo jest jakiśproblem w ich systemie i nie mogą wysłać kuriera po sprzęt. To chyba jakaś kpina w biały dzień!!!!!!!!!!!!! Czy ktoś wie czy reklamacja jest możliwa tylko telefonicznie? Nie ma jakiegoś punktu stałego? Gdzie znaleźć telefon do dyrektora, czy jakiegoś wyższego rangą odpowiedzialnego za reklamacje w firmie SONY? Dodam, że pisałem email kontaktowy z tej strony, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi. To chyba mój ostani sprzęt tej firmy.