anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

dobry czy zly zakup

didus0
Początkujący

dobry czy zly zakup

Witam,dzisiaj kupiłem sony w5500 i mam prosbe o napisanie cos o tym telewizorku czy dobrego zakupu dokonałem. Dzieki. pozdrawiam...

13 ODPOW. 13
didus0
Początkujący

Wiatm chwilke mnie nie było na forum ,ale dzieki za podpowiedzi.Telewizorek sprawuje sie całkiem całkiem z dnia na dzien coraz lepiejale mam jeszcze jedno pytanko co do tn hd lub blu ray czy jest taka faktycznie roznica jak normalna lub z cyfrowego tunera ???. Pozdrowionka... :nauseated_face:

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

didus0 napisał(a):

mam jeszcze jedno pytanko co do tn hd lub blu ray czy jest taka faktycznie roznica jak normalna lub z cyfrowego tunera ???

Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem. Chodzi o różnicę obrazu między sygnałem HD z tunera (satelity, kablówki) a sygnałem z Blu ray? Różnica jest bardzo duża. Zacznijmy od poziomu bitrate. To jest ilość danych przenoszona z sygnałem w jednostce czasu. Obraz składa się ze strumieni, które ważą swoje. Im lepszy obraz, tym więcej szczegółów, lepsze kolory, więcej waży taki sygnał (teoretycznie). Z satelity na kanałach HD średnio jest przesyłany z wielkością ok 10 Mb/s. Najwyższa transmisja była chyba na kanale Cyfra Sport HD i wynosiła ok 14-15 Mb/s. Blu ray wysyła obraz który waży średnio 24 Mb/s. Różnica jest. Do tego dochodzi system 24p - czyli obraz jest pokazywany tak samo, jak został nagrany. Wyświetlają się 24 klatki na sekundę (plus mnożnik w zależności od systemu telewizora). Film ogląda się jak w kinie. Różnica jest widoczna. W tym momencie PS3, BR i komputer z którego będziesz puszczał materiał jakości 1080p to są jedyne źródła z jakich mozesz otrzymać prawdziwy obraz Full HD.

didus0
Początkujący

Dzieki zimny !!! tak w łasnie mi o to chodziło !!! Ale spoko juz sie robie powoli zły bo czytałem w necie ze juz pracuja nad nowym telewizorkiem OLED !!! ciekawe co to bedzie. Pozdrawiam... :nauseated_face:

Razak-----
Początkujący

Spokojnie, kryzys opóźnił wprowadzenie OLEDów dość mocno, a i tak jeszcze dużo wody upłynie, zanim telewizory 40 calowe i większe w tej technologii będą na kieszeń zwykłego śmiertelnika 8-)
Do tego co napisał Zimny warto dodać, że odległość max przy której powinno się siedzieć to będzie 2-2,5m bo inaczej nie zauważysz szczegółów, a wierz mi warto. Kanały HD z platform cyfrowych tego nie zaoferują.