Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam pytanie...
Mianowicie wczoraj przyszdł do mnie Pan z UPC i podłaczył mi pakiet max z czrarnym dekoderem Philips z nagrywaniem i HD. A więc chodzi mi o to, że w dekoderze zmieniłem na HD 1080p i elegancko wsystko wygląda (lewy górny róg jest informacja 1080pa było 720p)Mam pytanie co do ustawień HDMI w TV (KDL-40S4000). Chciałbym się dowiedziec czemu kiedy szuka sprzetów HDMI niestety na liście nie wyskakuje zadna pozycja - chodzi o dekoder - jest podłaczony kablem HDMI . I pytanie kolejne czy w TV też musze zmienić gdzieś w opcjach na 1080p tak jak zrobilem tow ustawieniach dekodera UPc czy to już odczytuje automatycznie.
z góry dzięki za info
Pozdrawiam 
2. Nic już nie trzeba zmieniać w tv odnośnie 1080p.
1. Nie znajduje sprzętu bo wyszukiwanie dotyczy Bravia Sync czyli sterowaniu za pomocą tego samego pilota różnymi sprzętami sony, które również posiadają tą funkcję. Jeśli więc nic nie znajduje znaczy to, że nie masz podłączonych innych sprzętów sony. Sam dekoder czy inne sprzęty "nie sony" działają oczywiście ale nie obsługują bravia sync, chociaż zdarza się, że czasami sprzęt innej firmy jest zgodny, przynajmniej tak twierdziła część osób wypowiadających się na forum.
Wielkie dzięki
. A może znasz jeszcze jakieś optymalne ustawiania obrazu co do 40 " ? chciałbym miec najbardziej komfortowe warunki oglądania TV ...
Ciężko znaleźć optymalne ustawienia, odpowiadające wszystkim. U siebie korzystam z cyfrowej satelitarnej, mam prawie ulepszacze wyłączone (oprócz 100Hz), zmniejszone podświetlenie, zmniejszony kontrast. Lubię spokojny obraz. Jak wieczorem oglądam jakiś film, włączam opcję Theatre. LCD włącza ustawiania opracowane przez Sony Picture. Podobno optymalne do filmów. Mi bardzo one odpowiadają, niektórym znajomym nie.
Masz tu link do takiej strony, może pomoże Ci.
http://www.cinematic.pl/wiedza/kalibracja_obrazu.html
Ale generalnie proponuje samemu pokombinować. Parę dni i samemu uda Ci się znaleźć optymalne ustawienia.
Może trochę cię to zdziwi ale ja mam właściwie ustawienia fabryczne i to mi odpowiada. Najczęściej zmieniam motionflow w zależności od tego co oglądam (w większości wypadków mam ustawienie normalne). Czasami na hbo przy filmach bądź częściej w czasie meczów (ale tylko na kanałach hd) zmieniam ustawienia na wysokie co daje świetną ostrość a w praktyce niesamowitą głębie i efekt 3d (jakkolwiek by to nie zabrzmiało). Z tym, ze w serii S nie ma motionflow więc to odpada. Dla zabawy pokombinuj sobie z ustawieniami, a jeśli nie wyjdzie przywróć ustawienia fabryczne.
napisze tak... nie wiem jak inne platformy cyfrowe ale UPC HD daje radę i to naprawdę rewelacja... Jak na C+ HD jest zaznaczone w programie że odbiór HD to siedzę i nie mogę oderwać oczu od TV. Co do pseudo niby HD ale jednak nie tez rewelacja.. ustawiania sam się pobawiłem i jestem zadowolony
nie mogę doczekać sie meczów na c+ bo tam juz jakość z górnej pułki aa i jeszcze TV Silesia bardzo pozytywnie zaskoczony jak sie człowiek wpatrzy to widiz gdzie prezenterowi puderek nałożyli przed wejściem na antenę naprawdę brzytwa obraz miejmy nadziej ze będzie coraz więcej kanałów HD...

To dobrze, że jesteś zadowolony, dla mnie HD jest genialne jak się puści film przez blu ray, to wtedy wszelkie platformy cyfrowe wymiękają (nie są wstanie zapewnić takie przesyły danych). Kanałów przybywa i będzie przybywać, w miarę jak zwiększy się ilość odbiorników będących wstanie wykorzystać HD (większa liczba zainteresowanych taką ofertą).
Wyobraź sobie, że film na BR jest puszczany z 2x większym bitrate - czyli waga filmu - czyli mniej więcej ilość szczegółów pokazywanych w filmie. Do tego lepszy dźwięk. Gdzieś w tematach ogólnych był wątek o jakości programów HD z satelity w porównaniu do BR, razem z dokładnymi danymi bitrate z kanałów HD. Chyba najwięcej miał właśnie C+ sport HD na jakimś dobrym meczu, coś ok 14. Obraz był świetny. A większość filmów leci z bitrate na poziomie 24-25....