Podziel się wrażeniami!
Witam
"20 czerwca zostanie wydana aktualizacja wewnętrznego oprogramowania aparatów NEX-5, NEX-3. Jej zainstalowanie pozwoli użytkownikom na korzystanie z takich samych twórczych efektów zdjęciowych, jak w aparacie NEX-C3. Kolejnym dodatkiem będzie ułatwiająca uzyskanie żądanej ostrości funkcja wyróżniania fragmentów obrazu, na które jest nastawiona ostrość. "
Pozdrawiam,
kris
konrado1973 napisał(a):
....
Jestem niestety przekonany, że duży procent właścicieli NEXów może nie być zainteresowanych zmianą wartości przysłony (bo co to jest?) podczas filmowania, czy też ilość klatek na sekundę mało ich interesuje.konrado1973 napisał(a):
Wiem że to nie kamera ale te podstawowe parametry powinny się znaleźć tym bardziej że cały świat z uwagi na duże mozliwości nagrywa aparatami.
Witam. Jestem tu nowy. Przygodę z firmą sony rozpocząłem w tym roku. Nowe oprogramowanie do aparatów NEX-5 potwierdza moją opinię , że tak zacofanej firmy nie spotkałem. Funkcja peaking , to jakieś żarty są. Działa jedynie na mocno kontrastowych krawędziach i najlepiej czrnych i białych. Na kolorowym obtazku gdzie nie wystęluje duży kontrast wogóle nie działa. Posiadam wiele produktów tej firmy począwszy od kamer VG10 przez aparaty NEX-5 po Vegas 10 Pro i stwierdzam, że sony, to jedynie nazwa marketingowa, która sprzedaje się z rozpędu nabranego w czasach świetności tej firmy. Jednak ile można jechać z górki? Zbliża się a może nawet już następuje koniec tej firmy. Sam fakt wyprodukowania kamery z bardzo małą głębią ostrości jaką ma VG10 i nie zainstalowaniu w niej jakiegokolwiek asystenta manualnej ostrości, gdzie automat poprostu nie działa, jest kpiną i pokazuje całkowitą bezmyślność firmy Sony. Kamery NEX-VG10 słabo się sprzedają, właśnie ze względu na brak jakiegokolwiek asystenta manualnej ostrości. Nie wiem o0 czym myśleli inżynierowie projektując kamerę typu VG10 z małą głębią nie aplikując jej JAKIEGOKOLWIEK asystenta manualnej ostrości. Samsung już zjadł Sony w sprzęcie RTV, gdzie Sony produkuje na bazie Samsunga swój sprzęt, ponieważ nie stać ich na nic lepszego.
Szkoda, ale globalizacja robi swoje i Sony ślepo brnie w złą stronę. Pozdrawiam.
kris napisał(a):
konrado1973 napisał(a):
....
No nic...nie chcesz odpowiedzieć na moje pytanie, więc pozostaję przy swoim zdaniu: w amatorskich kamerach, standardowo nie ma zmiany wartości przysłony podczas filmowania.
Jestem niestety przekonany, że duży procent właścicieli NEXów może nie być zainteresowanych zmianą wartości przysłony (bo co to jest?) podczas filmowania, czy też ilość klatek na sekundę mało ich interesuje.konrado1973 napisał(a):
Wiem że to nie kamera ale te podstawowe parametry powinny się znaleźć tym bardziej że cały świat z uwagi na duże mozliwości nagrywa aparatami.
kris napisał(a):
konrado1973 napisał(a):
....
No nic...nie chcesz odpowiedzieć na moje pytanie, więc pozostaję przy swoim zdaniu: w amatorskich kamerach, standardowo nie ma zmiany wartości przysłony podczas filmowania.
A to zdziwienie Pana co do regulacji przesłony (czyt expozycji)
Moja wiedza dotycząca filmowania, jest mała, a nawet bardzo mała. Nigdy nie napisałem, że jestem kamerzystą, czy też operatorem kamery. Jestem fotografem, dlatego jestem moderatorem DSLR/Cyber-Shot - bo znam się na sprzęcie foto - nie video.
konrado1973 napisał(a):
Moja wiedza dotycząca filmowania, jest mała, a nawet bardzo mała. Nigdy nie napisałem, że jestem kamerzystą, czy też operatorem kamery. Jestem fotografem, dlatego jestem moderatorem DSLR/Cyber-Shot - bo znam się na sprzęcie foto - nie video.
tz że za 6500zł ma miec tylko guzik Rec? to znaczy, że jeżeli jesteś profesjonalistą lub masz aspiracje zaawansowane powinieneś zainteresować się czymś skierowanym pod twoje potrzeby.konrado1973 napisał(a):
VG10 to amatorska kamera
I całe rzesze ludzi swoje filmowanie ogranicza do wciśnięcia REC. Często nie ustawiając WB, nie zmieniając EV, czy też wartości przysłony (bo dla tych, którzy nie wiedzą - w NEXie można ustawić przysłonę ręcznie!).
konrado1973 napisał(a):
Czy ja dobrze rozumiem że Nex-y i inne produkty tej firmy są dla idiotów?
konrado1973 napisał(a):
Uważam że wiekszośc dzisiejszej światowej młodej populacji, która kupuje wcale nie taki tani sprzęt bardzo mocno sie interesuje swoją nową zabawką i chce o niej wiedzieć jak najwięcej.
konrado1973 napisał(a):
Niestety gdy młody człowiek zacznie zgłębiac temat związany z filmowaniem szybko się rozczaruje gdyż sony oferuje mu tylko guzik REC i na szczęscie opcje korekcji ekspozycji.
Mam tylko nadzieje że coraz nowsze firmware wniesie dużo dobrego w kwestii filmowania nexami.Pozdr
oby i twoje oczekiwania zostały spełnionekonrado1973 napisał(a):
Mam tylko nadzieje że coraz nowsze firmware wniesie dużo dobrego w kwestii filmowania nexami.Pozdr
nowy sofcik wgrany chwilkę się pobawiłem i jednak chyba zostanę przy lupce, te kolorowanie krawędzi faktycznie działa tylko przy dużym kontraście...