Podziel się wrażeniami!
Witam i pozdrawiam.
W moim nowym sony RX10 III zauważyłem dziwną przypadłość. W pewnych zakresach ogniskowych autofokus nie działa, tzn przejeżdża zakres nie mogąc ustawić ostrości. Zakres ten zmienia się w zalężności od odległości od fotografowanego obiektu. Sprawdzałem na bardzo kontrastowej scenie. Np. w odległości ok. 1 m od obiektu nie działa w zakresie ok. 150-400 mm. czy ktoś miał może podobny problem ? Pytam zanim skontaktuję się z serwisem i bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi i sugestie.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Cześć!
Z Twoim aparatem jest wszystko ok.
Po prostu w zależności od ogniskowej, zmienia się minimalna odległość ostrzenia. I właśnie w zakresie mniej więcej 180-400mm wynosi ona ponad metr (co automatycznie wyklucza wyostrzenie z tej odległości). Możesz sprawdzić to przełączając pokrętło pracy Autofokusa w tryb MF i kręcąc pierścieniem ustawiania ostrości (wtedy pojawia się skala odległości).
Spójrz poniżej (zrzut z RX10M3 leżącego na moim biurku) - wartość po lewej stronie wskazuje na tę odległość.
Mam nadzieję, że rozwiałem Twoje obawy.
Pozdrowienia!
Cześć!
Z Twoim aparatem jest wszystko ok.
Po prostu w zależności od ogniskowej, zmienia się minimalna odległość ostrzenia. I właśnie w zakresie mniej więcej 180-400mm wynosi ona ponad metr (co automatycznie wyklucza wyostrzenie z tej odległości). Możesz sprawdzić to przełączając pokrętło pracy Autofokusa w tryb MF i kręcąc pierścieniem ustawiania ostrości (wtedy pojawia się skala odległości).
Spójrz poniżej (zrzut z RX10M3 leżącego na moim biurku) - wartość po lewej stronie wskazuje na tę odległość.
Mam nadzieję, że rozwiałem Twoje obawy.
Pozdrowienia!
Pięknie dziękuję za pomoc. Jakoś tak zakodowałem sobie, że minimalna odległość to 72 cm i stąd to zamieszanie