Podziel się wrażeniami!
Daliście się nabrać na tytuł, ale skoro już weszliście do tego tematu, chciałbym Was zaprosić do lektury tekstu o tegorocznym modelu Handycam
Model ten pochodzi z nowej linii kamer HD, w której zastosowano pewne nowatorskie rozwiązanie, i której jest średnim, pod względem zaawansowania, przedstawicielem. Przed Wami HDR-PJ30VE - kamera z wbudowanym projektorem.
Nowatorskie, to mało powiedziane!
Po zobaczeniu tej kamery na usta cisną się słowa "Projektor w kamerze? Po co? PO CO!?". Cóż, do tej pory miałem siebie za entuzjastę nowych technologii, ale myśli na temat projektora, które mimowolnie się nasuwały, tylko potwierdziły podświadomą, jakże ludzką nieufność wobec nieznanego. Po kilku tygodniach spędzonych z PJ-tką, mogę stwierdzić śmiało, że była to nieufność zupełnie nieuzasadniona. Projektor w kamerze jest po prostu świetny.
Miałem okazję użyć go w kilku sytuacjach. Najlepsze efekty daje oczywiście w ciemnym pomieszczeniu, z odległości przynajmniej 2 metrów. Mimo - zdawałoby się - małej rozdzielczości, wynoszącej 640x360 pikseli, uzyskany obraz jest bardzo czytelny i w miarę jasny. Łącząc projektor, całkiem głośne wbudowane głośniki stereo i opcję automatycznego odtwarzania nagrań w trybie "Scenariusz", możemy realnie bez dodatkowego sprzętu zorganizować pokaz dla sporej grupki osób. Integracyjne znaczenie projektora jest tu nieocenione (rzecz jasna, równie dobrze możemy się poprzytulać przy ekraniku ). Co ważne, włączenie projektora nie katuje akumulatora - możemy oglądać filmy na projektorze do 1,5 godziny na w pełni naładowanym akumulatorze z zestawu.
http://www.youtube.com/watch?v=ZWpwqcAhSNk
(Porównanie wielkości i jasności obrazu: HDR-PJ30VE kontra 21-calowy telewizor CRT)
Po namyśle, wolę kręcić niż oglądać...
Na polu "kręcenia" HDR-PJ30VE nie zawodzi. Posiada wyposażenie i fukcje znane z
opisywanego wcześniej modelu HDR-CX360VE, żeby wymienić najważniejsze:
- nagrywanie video Full HD o przepływności do 28Mb/s w 50 pełnych klatkach na sekundę (!);
- nagrywanie dźwięku przestrzennego 5.1;
- zoom optyczny 12x (rozszerzony 17x);
- 32GB wbudowanej pamięci flash i obsługa kart SD / Memory Stick PRO Duo.
Filmowców realizujących tzw. kino niezależne (pozdrawiam!) z pewnością ucieszą: gorąca stopka akcesoriów oraz gniazda mini-jack do podłączenia słuchawek oraz zewnętrznego mikrofonu. Oferta akcesoriów jest bogata i w ten sposób można mocno rozbudować swoją kamerę. Osobiście dokupiłbym do mojej konwerter szerokokątny.
Nie bez znaczenia jest także dostęp do ustawień manualnych. Ręczne ustawienia balansu bieli, ostrości i jasności pozwalają na twórczą zabawę, na przykład płynne przenoszenie ostrości i na kontrolę nad nagrywanym materiałem. A niezależnie od ustawień manualnych, jest on zapisywany zawsze w bardzo wysokiej jakości. W moim ulubionym trybie HD PS to 28 Mb/s, które mieszczą obraz w rozdzielczości Full HD w aż 50 klatkach na sekundę i - zależnie od upodobań - dźwięk przestrzenny 5.1 lub stereo. Jest do wyboru kilka ustawień jakości (także SD) dzięki czemu w razie potrzeby możemy zaoszczędzić pamięć na nośniku kosztem odrobiny jakości (lub nakręcić film w oldschoolowej rozdzielczości SD). Maksymalna rozdzielczość fotografii to 7,1 megapiksela, czyli 3072 x 2304 pikseli w proporcjach 4:3; pozwala ona bez kompleksów drukować odbitki o wielkości 21 x 15cm.
Tryb 50 klatek na sekundę jest naprawdę spoko. Można bezkarnie spowolnić nagranie o połowę albo po prostu skorzystać z dwukrotnie większej płynności - widać różnicę przy dynamicznych scenach!
Jak dotąd najwięcej zabawy przyniósł mi jednak tryb "Płynne wolne nagrywanie". Wykorzystując go, możemy w prosty sposób otrzymać naprawdę efektowne ujęcia rzeczy w zwolnionym tempie. Jestem pewny, że każdy z Was ma już pomysł, jak mógłby wykorzystać tę funkcję
http://www.youtube.com/watch?v=e8xYdj8kaMs
(nagrania testowe z kamery HDR-PJ30VE, prezentujące m.in. działanie zoomu, działanie manualnej ostrości, działanie optycznej stabilizacji obrazu, pracę kamery w nocy, przykładowe płynne wolne nagranie, testowe fotografie)
Plusy i minusy
Oczywiście poniższa lista nie wyczerpuje wszystkich wad i zalet opisywanej kamery. Wymieniłem te, które subiektywnie uznałem za najważniejsze:
+ Bardzo dobra jakość nagrań,
+ Gorąca stopka akcesoriów oraz gniazda mini-jack na słuchawki oraz mikrofon,
+ Projektor!
- Nieco gorsza jakość nagrań w trybie płynnego wolnego nagrywania,
- Mało "artystyczny" bokeh (gdy tło jest rozmyte, plamy barwne przybierają kształt rombów),
Podsumowanie
HDR-PJ30VE to kamera, która się opłaca. Elementem, który wyróżnia ją nie tylko spośród gamy kamer Handycam, ale spośród wszystkich popularnych kamer, jest oczywiście wbudowany projektor. Ale i bez niego mielibyśmy do czynienia z dobrą, zaawansowaną kamerą HD. PJ-tka cechuje się bardzo dobrymi możliwościami; rozbudowane opcje oraz gniazda rozszerzeń pozwalają na świadomą zabawę w filmowanie. A projektor? Jeśli raz go uruchomisz, nigdy się nie znudzi...
oneGabryś
Ps. W mojej recenzji celowo nie wspomniałem o trzech ważnych elementach wyposażenia kamery HDR-PJ30VE. Są to: pilot zdalnego sterowania, wbudowana lampa wideo / błyskowa oraz wbudowany moduł GPS. Opowiem o nich - z przymrużeniem oka - za kilka dni. Będzie się działo. Pozdrawiam!
Surowe fotografie, które pochodzą z filmiku i zostały wykonane kamerą HDR-PJ30VE:
http://img824.imageshack.us/img824/8302/pj301.th.jpg http://img8.imageshack.us/img8/1095/pj302.th.jpg http://img804.imageshack.us/img804/9576/pj303.th.jpg http://img31.imageshack.us/img31/4194/pj304.th.jpg
Kamera ciekawa ale na pewno nie jest zaawansowana
Zaawansowana moglbaby byc wtedy kiedy miałaby filtr ND, regulację przyslony i migawki oraz gain zamiast wszystkich trzech regulacji w pojedynczej funkcji pt ekspozycja
A i tak dodam że nie są to wszystkie możliwe opcje potrzebne do tzw "zaawansowanego" filmowania
Dziękuję za uwagi, Kolego mobor - siła doświadczenia robi swoje
Pamiętajmy jednak, że forum to dotyczy kamer konsumenckich "Handycam". W tej gamie omawianą HDR-PJ30VE można uznać za zaawansowany model. Wymienione przez Ciebie funkcje są pożądane w kamerach (pół)profesjonalnych.
Pozdrawiam.
No fakt- zboczenie zawodowe
Ale mimo wszystko na urlop zabieram zawsze tylko idiotkamery.
uwielbiam do tego celu wykorzystywac aparacik TX7. Chodzi o to by jak najmniej "grzebać" i dźwigać a jak najwięcej wypoczywać
Pozdrawiam
Nie jest to wprawdzie mój debiut przed kamerą, ale i tak proszę o wyrozumiałość
http://www.youtube.com/watch?v=9JSztuWlYM0
Miło mi poinformować, że kamera HDR-PJ30VE została wyróżniona w plebiscycie prestiżowego serwisu camcorderinfo.com na kamery roku 2011. W kategorii "Najlepsza kamera średniej klasy" doceniono dobrą jakość nagrań, które oferuje HDR-PJ30VE. Osobne zdanie poświęcono też wbudowanemu projektorowi, który uznano za "as w rękawie" produktu Sony.
Źródło: http://www.camcorderinfo.com/News/CamcorderInfo-2011-Select-Awards.htm
Dlaczego zdjęcia w Twoim teście nie mają formatu 16/9? Wjakim formacie kamera robi filmy i zdjęcia????
Witam,
Testowe fotografie wykonałem w najwyższej dostępnej rozdzielczości wynoszącej 7,1 Mpx o proporcjach 4:3. Poniżej przedstawiam dostępne w HDR-PJ30VE ustawienia rozmiaru i proporcji fotografii w trybie "Zdjęcie":
7.1M - Dobra jakość zapisywanych zdjęć (3 072 × 2 304);
5.3M - Dobra jakość zapisywanych zdjęć w formacie panoramicznym (3 072 × 1 728);
1.9M - Umożliwia zapisanie większej liczby zdjęć w stosunkowo dobrej jakości (1 600 × 1 200);
0.3M (VGA) - Umożliwia zapisanie maksymalnej liczby zdjęć (640 × 480).
Proporcje rozmiaru w filmie HD wynoszą zawsze 16:9, natomiast wybierając jakość SD możemy wybrać pomiędzy 16:9 oraz 4:3.
Pozdrawiam.
fajna recka dzki
wczoraj założyłem wątek, który dziś uzupełniłem o przedmiotową kamerę viewtopic.php?f=236&t=11963" target="_blank
Nastawiałem się na 360VE (na tym forum znalazłem Twoją super reckę) ale z racji braku tego modelu na rynku skłaniam się właśnie na PJ30VE, która w zupełności spełni moje oczekiwania.
Wprawdzie na początku w ogóle nie brałem pod uwagę modeli z projektorem ale skoro jest...
Ponadto cena kolejnego modelu z serii 5xxx jest ok. 3700-3800 a tyle nie zamierzam wydawać na sprzęt, który bardzo szybko się rozwija i "starzeje".
Wprawdzie panasonic ma b. dobre modele porównywalne z Sony lub nawet lepsze np. HDC-TM900 lub modele niższe ale brak im zasadniczej funkcji, która dla mnie jest b. ważna a mianowicie GPS-u, który może jest gadżetem ale dzięki któremu później łatwiej jest skatalogować nagrania i je odnaleźć