anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Co kupić do 6000zł

Warn1ng
Początkujący

Co kupić do 6000zł

Witam, chciałbym się dowiedzieć co mogę kupić do tych 6000zł, jak na razie na oku mam, Sony
NEX VG-10 i Sony hdr xr550, czy można to jakoś porównać jakościowo?

Warto pomyśleć nad lustrzanką?

Oglądałem już trochę filmów nagranych tymi kamerami na Vimeo i jakość jest całkiem, całkiem :c20

Na czym mi zależy, więc:

-dobry mikrofon, stereo wystarczy- na tym polu VG-10 ma przewagę

-dobra stabilizacja, akurat sony tu ma przewagę ;)

-musi radzić sobie w kiepskim świetle

-manualny focus, dość przydatna rzecz

-skoro bym kupował już dość droga kamerę(jak dla mnie), chciałbym, aby posłużyła
te kilka lat, przez te cztery latka technologia chyba, aż tak nie pójdzie do przodu.

-HD 1080p/1080i

-powinna dobrze radzić sobie z filmowanie obiektów w ruchu

Podejrzewam, że Sony Vegas Studio w zupełności wystarczyłoby do obróbki video w moim zakresie.
Komputer na i5 2500k nie będzie miał problemów z obróbką?

Złożone filmy zamierzam nagrywać na płytki BD, oczywiście z menu, najlepiej dvd architekta pewnie, ale to są spore koszty... Może jakaś alternatywa dla tego programu?

Jaki dobry statyw da się dostać w kwocie 600zł?

Może jakieś pytania pomocnicze, jakoś nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
Dziękuję za każdą odpowiedź, tyle tego jest,że ciężko się na coś zdecydować :c3

24 ODPOW. 24
profile.country.pl_PL.title
OneGabrys
Początkujący

Jestem ciekawy czy słyszałeś o statywach z pilotem? W rączce statywu masz przyciski sterujące kamerą (nagrywanie, włączanie/wyłączanie kamery, kontrola zoomu, robienie zdjęcia) - naprawdę praktyczna sprawa. Komunikacja odbywa się za pośrednictwem kabla podłączanego do kamery. Oto jak wygląda przykładowy model (Sony VCT-60AV):

http://www.youtube.com/watch?v=q7YSRcforMw

Cena mieści się w Twoim budżecie, jest głowica olejowa, a sam statyw jest solidny - miałem niedawno okazję sprawdzić działanie takiego na targach w Łodzi. Według mnie warto rozważyć jego zakup. Niestety, NEX-VG10 nie współpracuje z takimi statywami...

Warn1ng
Początkujący

Tak więc chyba taki statyw by mi się nie przydał ;)
Znasz może jakieś statywy spełniające dobrze swoją funkcję?

Warn1ng
Początkujący

Opłaca się kupić bod nex'a i do tego jakieś fajne obiektywy?
Martwię się, że ciemny wieczorek i ten Nex z obiektywem 18-200 będzie ślepy :(

profile.country.pl_PL.title
OneGabrys
Początkujący

Hej,
Szkoda, że tak ucichło w tym temacie i jesteś skazany tylko na moje sugestie :c20
Najdroższy statyw, jaki miałem, był warty nieco ponad 100 złotych i miał prymitywną głowicę. Z tego powodu nie czułem się na siłach, żeby Ci doradzać. Mogę tylko powtórzyć zasłyszane porady:
* Statyw do filmowania powinien być jak najcięższy. Dobrą opcją jest haczyk do zawieszenia dodatkowego obciążenia pod statywem, chociaż widziałem coś takiego tylko w tańszych modelach;
* Głowica olejowa to podstawa; zapewni Ci płynne ruchy przy panoramowaniu. Poruszanie kamerą umocowaną na tanim statywie to koszmar - to akurat wiem z doświadczenia :)

O dziwo na aukcjach internetowych nie ma zbyt wielkiego wyboru statywów do kamer; duża część ofert to "statywy" naramienne, które według mnie nie są warte uwagi... Pod względem ceny i jakości naprawdę pozytywnie wypadają statywy Sony.

Możesz się zastanowić, czy z użyciem statywu będziesz w ogóle kręcił ruchome ujęcia, czy tylko statyczne - w tym przypadku sprawdzi się nawet najtańszy statyw z haczykiem :D

Co do jasności ujęć, przeglądałem trochę nocnych filmików z NEX-VG10 takich jak ten:
http://www.youtube.com/watch?v=SFgCduus0QI
(był nagrany z domyślnym obiektywem) i moim zdaniem jest bardzo dobrze. Na kompletny brak światła żadna kamera ani obiektyw nie pomogą... W razie czego można się ratować zwiększeniem ekspozycji czy zmniejszeniem przysłony.
Pozdrawiam.

profile.country.PL.title
mobor-----
Użytkownik

A ja kolegę uczulę przed NEX'em

Nie znam akurat TEJ konstrukcji ale moje dotychczasowe doswiadczenia z tym systemem na polu video są jak najbardziej NEGATYWNE

wiecej - tutaj: viewtopic.php?f=113&t=10103&p=194100#p194100" target="_blank