Podziel się wrażeniami!
Witam, chciałbym się dowiedzieć co mogę kupić do tych 6000zł, jak na razie na oku mam, Sony
NEX VG-10 i Sony hdr xr550, czy można to jakoś porównać jakościowo?
Warto pomyśleć nad lustrzanką?
Oglądałem już trochę filmów nagranych tymi kamerami na Vimeo i jakość jest całkiem, całkiem
Na czym mi zależy, więc:
-dobry mikrofon, stereo wystarczy- na tym polu VG-10 ma przewagę
-dobra stabilizacja, akurat sony tu ma przewagę
-musi radzić sobie w kiepskim świetle
-manualny focus, dość przydatna rzecz
-skoro bym kupował już dość droga kamerę(jak dla mnie), chciałbym, aby posłużyła
te kilka lat, przez te cztery latka technologia chyba, aż tak nie pójdzie do przodu.
-HD 1080p/1080i
-powinna dobrze radzić sobie z filmowanie obiektów w ruchu
Podejrzewam, że Sony Vegas Studio w zupełności wystarczyłoby do obróbki video w moim zakresie.
Komputer na i5 2500k nie będzie miał problemów z obróbką?
Złożone filmy zamierzam nagrywać na płytki BD, oczywiście z menu, najlepiej dvd architekta pewnie, ale to są spore koszty... Może jakaś alternatywa dla tego programu?
Jaki dobry statyw da się dostać w kwocie 600zł?
Może jakieś pytania pomocnicze, jakoś nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
Dziękuję za każdą odpowiedź, tyle tego jest,że ciężko się na coś zdecydować
Jestem ciekawy czy słyszałeś o statywach z pilotem? W rączce statywu masz przyciski sterujące kamerą (nagrywanie, włączanie/wyłączanie kamery, kontrola zoomu, robienie zdjęcia) - naprawdę praktyczna sprawa. Komunikacja odbywa się za pośrednictwem kabla podłączanego do kamery. Oto jak wygląda przykładowy model (Sony VCT-60AV):
http://www.youtube.com/watch?v=q7YSRcforMw
Cena mieści się w Twoim budżecie, jest głowica olejowa, a sam statyw jest solidny - miałem niedawno okazję sprawdzić działanie takiego na targach w Łodzi. Według mnie warto rozważyć jego zakup. Niestety, NEX-VG10 nie współpracuje z takimi statywami...
Tak więc chyba taki statyw by mi się nie przydał
Znasz może jakieś statywy spełniające dobrze swoją funkcję?
Opłaca się kupić bod nex'a i do tego jakieś fajne obiektywy?
Martwię się, że ciemny wieczorek i ten Nex z obiektywem 18-200 będzie ślepy
Hej,
Szkoda, że tak ucichło w tym temacie i jesteś skazany tylko na moje sugestie
Najdroższy statyw, jaki miałem, był warty nieco ponad 100 złotych i miał prymitywną głowicę. Z tego powodu nie czułem się na siłach, żeby Ci doradzać. Mogę tylko powtórzyć zasłyszane porady:
* Statyw do filmowania powinien być jak najcięższy. Dobrą opcją jest haczyk do zawieszenia dodatkowego obciążenia pod statywem, chociaż widziałem coś takiego tylko w tańszych modelach;
* Głowica olejowa to podstawa; zapewni Ci płynne ruchy przy panoramowaniu. Poruszanie kamerą umocowaną na tanim statywie to koszmar - to akurat wiem z doświadczenia
O dziwo na aukcjach internetowych nie ma zbyt wielkiego wyboru statywów do kamer; duża część ofert to "statywy" naramienne, które według mnie nie są warte uwagi... Pod względem ceny i jakości naprawdę pozytywnie wypadają statywy Sony.
Możesz się zastanowić, czy z użyciem statywu będziesz w ogóle kręcił ruchome ujęcia, czy tylko statyczne - w tym przypadku sprawdzi się nawet najtańszy statyw z haczykiem
Co do jasności ujęć, przeglądałem trochę nocnych filmików z NEX-VG10 takich jak ten:
http://www.youtube.com/watch?v=SFgCduus0QI
(był nagrany z domyślnym obiektywem) i moim zdaniem jest bardzo dobrze. Na kompletny brak światła żadna kamera ani obiektyw nie pomogą... W razie czego można się ratować zwiększeniem ekspozycji czy zmniejszeniem przysłony.
Pozdrawiam.
A ja kolegę uczulę przed NEX'em
Nie znam akurat TEJ konstrukcji ale moje dotychczasowe doswiadczenia z tym systemem na polu video są jak najbardziej NEGATYWNE
wiecej - tutaj: viewtopic.php?f=113&t=10103&p=194100#p194100" target="_blank