Podziel się wrażeniami!
Witam ponownie mam pytanko;
-Do czego służy funkcja X.V.COLOR?
-Kiedy można zastosowac' tą funkcję?
-Czy powinna byc' cały czas włączona?
Moja kamera to Sony HDR XR 550VE
Nie wiem co Twoja instrukcja mówi o tej funkcji, ale w mojej jest taki opis:
"Opcję należy ustawić na , gdy nagrany film będzie odtwarzany
na ekranie telewizora zgodnego z funkcją x.v.Color.
W przypadku odtwarzania filmu nagranego z użyciem tej funkcji (ustawienie )
na ekranie odbiornika TV niezgodnego z funkcją x.v.Color kolory mogą być odtwarzane
nieprawidłowo."
Mój TV ma tą funkcję, ale jakoś jeszcze w kamerze jej nie wykorzystałem.
Witaj,
Cytat z instrukcji mówi już sporo na temat działania funkcji x.v.Color; zobaczmy jeszcze co na ten temat odpowiedziała mi Pomoc Techniczna Sony:
Opcję można włączyć na stałe lub wyłączyć w zależności od preferencji. Opcja zwiększa przestrzeń barw co wpłynie na realniejsze odzwierciedlanie kolorów na odbiornikach zgodnych z tą technologią. Nie powinno to jednak negatywnie wpływać na wyświetlania na innych odbiornikach nie obsługujących technologi x.v. Colour
No to już zgłupiałem
Instrukcja do CX130E mówi o wyłączeniu x.v.color jak TV tego nie obsługuje, z drugiej strony mój TV (nie sony, a też na S) x.v.color obsługuje tylko po przełączeniu obrazu w tryb Film - kolory bledną taki jakby efekt kinowy wychodzi - dobre do filmów, a i to nie wszystkich. Ale przecież ja bardziej dokumenty będę kręcił, a nie typowe filmy kinowe.
Piotrku, ale ta zmiana nie wynika już z zastosowania x.v.Color w kamerze ani telewizorze, tylko z ustawienia trybu "Film" w Twoim TV. Obraz z kamery pozostaje taki sam. Jeśli włączysz tryb "film", "sport", "koncert" itp. to będzie tylko inaczej wyświetlany na ekranie. Dla pewności możesz mi podesłać na PM model tego telewizora. Pozdrawiam.
Włącznie opcji X.V.Color jest możliwe tylko po przełączeniu TV w tryb FILM. W innych trybach w/w opcja jest nieaktywna.
TV to S... LE37A656