anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Funkcja X.V.COLOR

profile.country.pl_PL.title
LECHUfilm
Początkujący

Funkcja X.V.COLOR

Witam ponownie mam pytanko;
-Do czego służy funkcja X.V.COLOR?
-Kiedy można zastosowac' tą funkcję?
-Czy powinna byc' cały czas włączona?

Moja kamera to Sony HDR XR 550VE

5 ODPOW. 5
piotr_ek
Początkujący

Nie wiem co Twoja instrukcja mówi o tej funkcji, ale w mojej jest taki opis:

"Opcję należy ustawić na , gdy nagrany film będzie odtwarzany
na ekranie telewizora zgodnego z funkcją x.v.Color.
W przypadku odtwarzania filmu nagranego z użyciem tej funkcji (ustawienie )
na ekranie odbiornika TV niezgodnego z funkcją x.v.Color kolory mogą być odtwarzane
nieprawidłowo."

Mój TV ma tą funkcję, ale jakoś jeszcze w kamerze jej nie wykorzystałem.

OneGabrys
Początkujący

Witaj,
Cytat z instrukcji mówi już sporo na temat działania funkcji x.v.Color; zobaczmy jeszcze co na ten temat odpowiedziała mi Pomoc Techniczna Sony:

Opcję można włączyć na stałe lub wyłączyć w zależności od preferencji. Opcja zwiększa przestrzeń barw co wpłynie na realniejsze odzwierciedlanie kolorów na odbiornikach zgodnych z tą technologią. Nie powinno to jednak negatywnie wpływać na wyświetlania na innych odbiornikach nie obsługujących technologi x.v. Colour

(pogrubienie moje)

Podsumowując:
Dzięki opcji x.v.Color kamera rejestruje większą ilość kolorów. Warto ją włączyć, kiedy nagrane nią obrazy będziemy oglądać na telewizorze, który tez obsługuje x.v.Color. Można ją zostawić cały czas włączoną - może się to przydać, a nie powinno zaszkodzić.
Pozdrawiam.

piotr_ek
Początkujący

No to już zgłupiałem
Instrukcja do CX130E mówi o wyłączeniu x.v.color jak TV tego nie obsługuje, z drugiej strony mój TV (nie sony, a też na S) x.v.color obsługuje tylko po przełączeniu obrazu w tryb Film - kolory bledną taki jakby efekt kinowy wychodzi - dobre do filmów, a i to nie wszystkich. Ale przecież ja bardziej dokumenty będę kręcił, a nie typowe filmy kinowe.

OneGabrys
Początkujący

Piotrku, ale ta zmiana nie wynika już z zastosowania x.v.Color w kamerze ani telewizorze, tylko z ustawienia trybu "Film" w Twoim TV. Obraz z kamery pozostaje taki sam. Jeśli włączysz tryb "film", "sport", "koncert" itp. to będzie tylko inaczej wyświetlany na ekranie. Dla pewności możesz mi podesłać na PM model tego telewizora. Pozdrawiam.

piotr_ek
Początkujący

Włącznie opcji X.V.Color jest możliwe tylko po przełączeniu TV w tryb FILM. W innych trybach w/w opcja jest nieaktywna.

TV to S... LE37A656