Podziel się wrażeniami!
Witam,
Stałem się posiadaczem kamerki wymienionej w temacie. Mam pytanie dot. jakości nagrywanych filmów. Widzę, że mam do dyspozycji kilka opcji w HD - FX, FH, HQ, LP i w STD. Zrobiłem test nagrywając krótkie filmiki w każdej z jakości i tak na dobrą sprawę na moim Tv (LG 42LE8500) nie bardzo widzę różnice. Wydaje mi się że nie ma sensu nagrywać w najwyższej jakości, biorąc pod uwagę fakt że nie posiadam nagrywarki blu ray i na razie nie zamierzam kupować. Raczej myślę o czymś co w przyzwoitej jakości dałoby się przenieść na zwykłe DVD. Czy nagrania w jakości LP są słabe? Widzę że znacznie więcej filmu w takiej właśnie rozdzielczości zmieszczę na mojej 16 GB karcie. Chętnie przechowywałbym pliki na płytach, bo nie mam (i nie chciałbym specjalnie do tego kupować) zewnętrznego dysku twardego. Co z nagrywaniem filmów w jakości STD? Widzę, że jeśli chodzi o wielkość pliku, to jest on zbliżony do tego nagrywanego w HD w jakości HQ. Trochę mnie to zdziwiło, bo sądziłem że STD będzie zajmowało znacznie mniej miejsca niż jakiekolwiek HD a tu się okazuje że w HD (LP) mogę nagrać dwa razy więcej niż w STD.
Teraz jeszcze jeśli chodzi o oglądanie filmów z płyt w jak najlepszej jakości - dodam że posiadam PS3. Może najlepszą jakość uzyskam oglądając własnie filmy przez PS3 nagrywane na płytę DVD w formacie AVCHD?
Witam i od razu przechodzę do odpowiedzi.
Domyślnym ustawieniem jakości w HDR-CX130E jest HQ, które charakteryzuje się przepływnością 9 Mb/s. Właśnie ten parametr (ang. bitrate) odpowiada za jakość oraz wielkość nagrywanych filmów. Różnice w jakości są szczególnie widoczne przy porównaniu filmów nagranych ze skrajnymi wartościami - obraz zarejestrowany w FX (24 Mb/s) będzie wyraźniejszy niż w LP (5 Mb/s); najmocniej widać to w ruchomych ujęciach.
Dodam jeszcze, że do wyboru jest tryb PS (28 Mb/s) dostępny tylko przy opcji "Szybkość klatek" ustawionej na 50p - daje on najwyższą jakość i płynny obraz.
Uważam, że wybór poziomu jakości jest kwestią tolerancji drobnych niedoskonałości. Jeśli więc nie zauważasz różnicy, to nawet zachęcam Cię, abyś nagrywał w niższym bitrate - dzięki temu możesz nagrać o wiele dłuższy materiał na tej samej pojemności nośnika. Najwyższa możliwa jakość przydaje się na przykład osobom, które zamierzają montować swoje filmy - w ten sposób zostaje pewien "zapas" jakości przy zapisywaniu gotowej produkcji w jakimś innym formacie.
Nagranie w trybie STD odpowiada rozdzielczości tradycyjnemu formatowi wideo DVD, a więc jest to dużo niższa rozdzielczość od HD, co ukazuje poniższa grafika:
http://img51.imageshack.us/img51/9786/hdsizecomparison.gif
W kamerze HDR-CX130E film w STD jest zapisywany zawsze w bitrate 9 Mb/s (taka sama przepływność co HD HQ!), natomiast HD LP - 5 Mb/s. To wyjaśnia prawie dwukrotną różnicę w dostępnym czasie nagrania.
Na koniec przechowywanie nagrań. Myślę, że DVD AVCHD to dobry wybór - ten format nie zmienia jakości filmów w stosunku do oryginalnych plików oraz można go oglądać na PS3, komputerze i odtwarzaczu Blu-Ray. Nie poradzą sobie z nim jednak zwykłe odtwarzacze DVD!
Pozdrawiam.
Dzięki za odpowiedź.
Czyli dobrze rozumiem, że lepiej już nagrywać w HD LP niż STD, bo 2 krotnie dłuższy filmik można nagrać i jeszcze w wyższej rozdzielczości, tak?
Jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło: czy da się dogrywać kolejne filmy AVCHD do wcześniej wypalonej już płytki DVD?
miszel78 napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło: czy da się dogrywać kolejne filmy AVCHD do wcześniej wypalonej już płytki DVD?
Rozumiem. Pokombinuje z tymi płytami. Zobaczę też jak "widzi" to PS3. Na razie wypaliłem tylko 1 płytę i to za pomocą PMB, więc tu pewnie automatycznie sesja jest zamykana. Dzięki.
Mając do wyboru te dwa tryby, nagrywałbym w HD LP właśnie z uwagi na wyższą rozdzielczość i mniejszy rozmiar plików.
Nie spotkałem się z możliwością dogrania materiału do płyty DVD AVCHD, przynajmniej w programie PMB. Podejrzewam, że nie będzie to możliwe w ogóle (podobnie jak w przypadku wideo DVD) ze względu na to, że na płycie zapisuje się również cała struktura wraz z menu, których podmiana jest niewykonalna w zapisie wielosesyjnym.
Co innego w sytuacji, o której mówi piotruso - jeśli wrzucasz "luzem" pliki AVCHD na płytę DVD, to możesz je dogrywać w kilku sesjach, jeśli tak to ustawisz w swoim programie do wypalania. Taki przygotowany nośnik nie jest jednak tożsamy z formatem DVD AVCHD.