Podziel się wrażeniami!
Witam,
szukam bardzo dobrej kamery HD zapisującą na dysku lub karcie pamięci.
Kamerka przeznaczona będzie do nagrywania reportaży - już prostują: jest to szkolna telewizja, cena jaką można przeznaczyć to myślę do 3tyś. zł. Myślałem o kamerze półprofesjonalnej, ale to już są znacznie większe koszty i to odpada. Myślę, że jedynie w tej cenie to jakaś kamera uniwersalna ale HD. Czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam
Hej,
Przyznam, że "TV" w tytule mnie trochę przeraziła, ale "szkolna" - z powrotem uspokoiła Tak się składa, że swego czasu przygotowywałem filmiki z życia szkoły - najpierw kamerą miniDV, później kamerą SD z twardym dyskiem - i myślę, że na Twoim miejscu też naturalnie zainteresowałbym się kamerą HD.
Pozwól jednak, że zapytam o zaplecze, jakim będziesz dysponował kręcąc reportaże do szkolnej telewizji. Do montażu w HD jest potrzebny mocny komputer. Większość nagrań będzie bezwartościowa bez użycia statywu - czy bierzesz te elementy pod uwagę w budżecie? Możliwe, że sama kamera będzie wymagać akcesoriów - chociażby dodatkowej baterii czy zewnętrznego mikrofonu.
Co o tym sądzisz? Pozdrawiam.
Tak, oczywiście. Z tego powyżej wchodzi tylko kamera. Sprzęt jaki będzie to EM-2800 Yoga, chyba że masz coś lepszego do zaproponowania w podobnej cenie. Jeśli chodzi o statyw, to też go trzeba kupić i też się nad nim rozglądam, co do mikrofonu chcę taki aby go można właśnie było podpiąć do kamery. Jeśli chodzi o komputer to będę korzystał ze swojego komputera i Adobe Premiere Pro CS5. O komputer nie trzeba się bać, mam mocny, z Intel i7 950, 4GB RAM itd.
PS. 1 rocznik technik informatyk, absolutnie nie ten który umie tylko włączyć komputer i grać w CS (nie gram w gry )
PS. 1 rocznik technik informatyk, absolutnie nie ten który umie tylko włączyć komputer i grać w CS (nie gram w gry )
Całkiem fajna, z tym że kamera (nie)stety do 3000zł + jakiś statyw
Wybierz się do firmowego salonu Sony a obsługa na pewno da się namówić na jakiś mały rabat lub bonus
darex napisał(a):
Całkiem fajna, z tym że kamera (nie)stety do 3000zł + jakiś statyw
No właśnie jadę tam w poniedziałek 13-tego. Więc zobaczę co i jak
A jeszcze mam pytanie. Jaki do tego najprostszy statyw. Chyba nie będzie wymagany jakiś super profesjonalny .. ? Byle by był stabilny
Zaniepokoiło mnie jeszcze to: ??????
Wejście zewnętrznego mikrofonu: NIE
Czy moglibyście doradzić też jakiś dobry mikrofon ?
O statywach już było parę razy, np. w poniższym temacie:
viewtopic.php?f=245&t=2684
Ogólnie wiele zależy od tego, czy statyw będzie Ci służył do rzeczywiście statycznych, nieruchomych ujęć, czy będziesz się chciał pobawić panoramowaniem - w tym pierwszym przypadku wystarczy nawet najtańszy statyw, w tym drugim będzie trzeba zainwestować.
Jeśli zależy Ci na zewnętrznym mikrofonie, to musisz rozważyć wybór innego modelu, jak na przykład HDR-CX360E (ma zarówno wejście na mikrofon, jak i wyjście na słuchawki) bądź HDR-PJ30E - to najwyższe modele z klasy uniwersalnych kamer HD, ich cena to nieco ponad 3000 złotych - czyli na inne rzeczy może zabraknąć...
Jeśli chcesz skompletować zestaw kamera+statyw+mikrofon, to zastanów się jeszcze nad takimi modelami kamer:
http://www.sony.pl/product/cam-high-def ... hdr-cx160e
http://www.sony.pl/product/cam-high-def ... /hdr-pj10e
Pozdrawiam.
No i teraz nie wiem czy brać HDR-CX360E czy HDR-PJ30VE .. a ty co byś wybrał ?
Kamera będzie używana tylko do statycznego nagrywania.
http://www.ceneo.pl/ProductsComparison. ... d=10624819
Coś przekonuje mnie do tej drugiej )