Podziel się wrażeniami!
Witam, kupiłem parę lat temu kamerę z USA sony DCR-DVD810. Potrzebuję do niej sterowniki, bo głównie mi chodzi chciałbym zgrać filmy z małej płytki DVD na normalną płytę DVD. I teraz pytanie jak to zrobić?, byłem u fotografa z płytą,myślałem, że jakoś to zrobi ale oddał mi płytę ponieważ mówił ,że płyta nie jest odbrobiona i to trzeba za pomocą kabla przez komputer robić. I mam teraz problem poniewaz kabel USB mam (naszczeście zrobili gniazdo uniwersalne USB) i jak to teraz co dalej robić zebym te filmy mógł zgrać w postać AVI. Po włożeniu płytki bezpośrednio do kompa wcale dvd-rom nie czyta płyty choć próbuje.. ma ktoś jakiś pomysł z tym?.
Witaj,
Na początku spróbuj odtworzyć płytkę DVD z nagraniami na zwykłym odtwarzaczu DVD.
Co się dzieje po podłączeniu kamerki przez USB? Czy komputer "widzi" Twoją kamerę?
Pozdrawiam.
w zwykłym odtwarzaczu przypuszczam,że też nie odtworzy, więc chciałbym to zgrać na normalnej wielkości płytę DVD, a komputer kamere widzi,próbuję dodać te urządzenie sam,ale po chwili znika, w ustawieniach chce wejsc w kamerze zeby weszlo na usb lecz nic sie nie dzieje,dlatego potrzebował bym sterownikow..
Po podłączeniu pod kompa komp wydaje odgłos,ale kamery nie widzi, na wyświetlaczu kamery pojawia się napis : Connected. Do not unplug the USB cable.
Do not turn off the power.
Jest dźwiek po podłączeniu ale kamery komputer nie widzi..
more33 napisał(a):
Witam, kupiłem parę lat temu kamerę z USA sony DCR-DVD810. Potrzebuję do niej sterowniki, bo głównie mi chodzi chciałbym zgrać filmy z małej płytki DVD na normalną płytę DVD. I teraz pytanie jak to zrobić?, byłem u fotografa z płytą,myślałem, że jakoś to zrobi ale oddał mi płytę ponieważ mówił ,że płyta nie jest odbrobiona i to trzeba za pomocą kabla przez komputer robić. I mam teraz problem poniewaz kabel USB mam (naszczeście zrobili gniazdo uniwersalne USB) i jak to teraz co dalej robić zebym te filmy mógł zgrać w postać AVI. Po włożeniu płytki bezpośrednio do kompa wcale dvd-rom nie czyta płyty choć próbuje.. ma ktoś jakiś pomysł z tym?.
Rzeczywiście, żeby płytka odtwarzała się na innych urządzeniach powinna być sfinalizowana.
Kroki, jakie należy wykonać:
1) Podłącz kamerkę do prądu, włącz ją i włóż płytkę.
2) Na ekranie wybierz kolejno HOME (ikonka domu) -> MANAGE MEDIA (ikonka z kartą pamięci i dyskiem) -> FINALIZE, następnie zatwierdź i po zakończeniu operacji OK
Spróbuj teraz odtworzyć płytkę na komputerze.
Kolego Gabryś, Twoje rady pomogły chwała Ci za to . Na odtwarzaczu DVD mi odtwarza, na komputerze pliki też widzi, tylko teraz kwestia przerobienia tego na format AVI. Teraz się mogę udać do fotografa i on mi to powinien przerobić, bo to chyba raczej szkołą wyższej jazdy:), Czy dam sobie jaki laik radę sam po zainstalowaniu jakiegoś programu ?. Na dvd odtwarza bez problemu.
A mam pytanie nagrało mi z paskami takimi na górze i na dole czarnymi, to normalne czy można to jakoś wyłączyć?. Nie ma nagrane na cały ekran tylko są te czarne wzdłuż paski czarne na górze i na dole
Można całkiem łatwo zgrać filmy z płytki w domowym zaciszu
Jest kilka opcji. Jeśli chcesz zgrać wszystko do AVI to znalazłem w sieci tutorial krok po kroku. Trzeba pobrać dwa darmowe programy i cały proces trwa do ok. 2 godzin. Zobacz:
http://elliottback.com/wp/how-to-rip-a-dvd-a-tutorial/
(wersja przetłumaczona: http://translate.google.pl/translate?js ... 2F&act=url)
W razie czego służę pomocą.
Równie dobrze można bezpośrednio skopiować zawartość małej płytki na dużą. Wtedy jednak nagrania pozostaną w formacie DVD.
Paski na górze i dole mogły powstać, bo ustawiono w kamerze nagrywanie w formacie panoramicznym 16:9 albo, w przypadku odtwarzania na TV, wynikają z niezgodności między amerykańskim a europejskim systemem wyświetlania (pewnie słyszałeś o NTSC i PAL).
Pozdrawiam.
Ok, rozumiem. Tylko,że na kompie odtworzyć jakoś mi nie chce bo możliwe,że nie mam dobrego programu do odtworzenia tego?, mam aby divix, ale na TV śmiga ładnie no i z tymi paskami ale trudno. Średnio słyszałem kolego na ten temat tych pasków bo w tym nie siedzę;). Jestem totalnym laikiem w tym temacie, . A czy przez te 2 godz trzeba coś przy kompie robić czy to sie zostawia i samo sie zmienia na ten format AVI?.
Wszystko automatycznie
Na komputerze też powinno działać w podstawowym odtwarzaczu, jakim jest Windows Media Player. Załaduj płytkę i wejdź w menu: Odtwórz -> DVD, VCD lub CD audio ->