anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kamera Sony DCR-DVD 810

more33
Początkujący

Kamera Sony DCR-DVD 810

Witam, kupiłem parę lat temu kamerę z USA sony DCR-DVD810. Potrzebuję do niej sterowniki, bo głównie mi chodzi chciałbym zgrać filmy z małej płytki DVD na normalną płytę DVD. I teraz pytanie jak to zrobić?, byłem u fotografa z płytą,myślałem, że jakoś to zrobi ale oddał mi płytę ponieważ mówił ,że płyta nie jest odbrobiona i to trzeba za pomocą kabla przez komputer robić. I mam teraz problem poniewaz kabel USB mam (naszczeście zrobili gniazdo uniwersalne USB) i jak to teraz co dalej robić zebym te filmy mógł zgrać w postać AVI. Po włożeniu płytki bezpośrednio do kompa wcale dvd-rom nie czyta płyty choć próbuje.. ma ktoś jakiś pomysł z tym?. :question:

9 ODPOW. 9
profile.country.pl_PL.title
OneGabrys
Początkujący

Witaj,
Na początku spróbuj odtworzyć płytkę DVD z nagraniami na zwykłym odtwarzaczu DVD.
Co się dzieje po podłączeniu kamerki przez USB? Czy komputer "widzi" Twoją kamerę?
Pozdrawiam.

more33
Początkujący

w zwykłym odtwarzaczu przypuszczam,że też nie odtworzy, więc chciałbym to zgrać na normalnej wielkości płytę DVD, a komputer kamere widzi,próbuję dodać te urządzenie sam,ale po chwili znika, w ustawieniach chce wejsc w kamerze zeby weszlo na usb lecz nic sie nie dzieje,dlatego potrzebował bym sterownikow..

Po podłączeniu pod kompa komp wydaje odgłos,ale kamery nie widzi, na wyświetlaczu kamery pojawia się napis : Connected. Do not unplug the USB cable.
Do not turn off the power.

Jest dźwiek po podłączeniu ale kamery komputer nie widzi.. :c13

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

more33 napisał(a):

Witam, kupiłem parę lat temu kamerę z USA sony DCR-DVD810. Potrzebuję do niej sterowniki, bo głównie mi chodzi chciałbym zgrać filmy z małej płytki DVD na normalną płytę DVD. I teraz pytanie jak to zrobić?, byłem u fotografa z płytą,myślałem, że jakoś to zrobi ale oddał mi płytę ponieważ mówił ,że płyta nie jest odbrobiona i to trzeba za pomocą kabla przez komputer robić. I mam teraz problem poniewaz kabel USB mam (naszczeście zrobili gniazdo uniwersalne USB) i jak to teraz co dalej robić zebym te filmy mógł zgrać w postać AVI. Po włożeniu płytki bezpośrednio do kompa wcale dvd-rom nie czyta płyty choć próbuje.. ma ktoś jakiś pomysł z tym?. :question:

Dwa pytanka i ewentualnie rady (bo akurat kamery nie znam, opieram się na doświadczeniach z nagrywarki).
Masz zainstalowany Picture Motion Browser Ver.3.0.00 (według specyfikacji to dedykowany soft do obsługi nagrań z tej kamery)?
Czy trzeba płytkę finalizować po nagraniu (w nagrywarkach Sony aby inne urządzenia zobaczyły nagranie płytka musi być zakończona czyli sfinalizowana)?
Masz instrukcję obsługi? Może tam są jakieś wskazówki.

OneGabrys
Początkujący

Rzeczywiście, żeby płytka odtwarzała się na innych urządzeniach powinna być sfinalizowana.

Kroki, jakie należy wykonać:
1) Podłącz kamerkę do prądu, włącz ją i włóż płytkę.
2) Na ekranie wybierz kolejno HOME (ikonka domu) -> MANAGE MEDIA (ikonka z kartą pamięci i dyskiem) -> FINALIZE, następnie zatwierdź i po zakończeniu operacji OK

Spróbuj teraz odtworzyć płytkę na komputerze.

more33
Początkujący

Kolego Gabryś, Twoje rady pomogły chwała Ci za to :c4 :thumbsup: . Na odtwarzaczu DVD mi odtwarza, na komputerze pliki też widzi, tylko teraz kwestia przerobienia tego na format AVI. Teraz się mogę udać do fotografa i on mi to powinien przerobić, bo to chyba raczej szkołą wyższej jazdy:), Czy dam sobie jaki laik radę sam po zainstalowaniu jakiegoś programu ?. Na dvd odtwarza bez problemu.

A mam pytanie nagrało mi z paskami takimi na górze i na dole czarnymi, to normalne czy można to jakoś wyłączyć?. Nie ma nagrane na cały ekran tylko są te czarne wzdłuż paski czarne na górze i na dole

OneGabrys
Początkujący

Można całkiem łatwo zgrać filmy z płytki w domowym zaciszu :)

Jest kilka opcji. Jeśli chcesz zgrać wszystko do AVI to znalazłem w sieci tutorial krok po kroku. Trzeba pobrać dwa darmowe programy i cały proces trwa do ok. 2 godzin. Zobacz:
http://elliottback.com/wp/how-to-rip-a-dvd-a-tutorial/
(wersja przetłumaczona: http://translate.google.pl/translate?js ... 2F&act=url)
W razie czego służę pomocą.

Równie dobrze można bezpośrednio skopiować zawartość małej płytki na dużą. Wtedy jednak nagrania pozostaną w formacie DVD.

Paski na górze i dole mogły powstać, bo ustawiono w kamerze nagrywanie w formacie panoramicznym 16:9 albo, w przypadku odtwarzania na TV, wynikają z niezgodności między amerykańskim a europejskim systemem wyświetlania (pewnie słyszałeś o NTSC i PAL).
Pozdrawiam.

more33
Początkujący

Ok, rozumiem. Tylko,że na kompie odtworzyć jakoś mi nie chce bo możliwe,że nie mam dobrego programu do odtworzenia tego?, mam aby divix, ale na TV śmiga ładnie no i z tymi paskami ale trudno. Średnio słyszałem kolego na ten temat tych pasków bo w tym nie siedzę;). Jestem totalnym laikiem w tym temacie, :c20 . A czy przez te 2 godz trzeba coś przy kompie robić czy to sie zostawia i samo sie zmienia na ten format AVI?.

OneGabrys
Początkujący

Wszystko automatycznie :)

OneGabrys
Początkujący

Na komputerze też powinno działać w podstawowym odtwarzaczu, jakim jest Windows Media Player. Załaduj płytkę i wejdź w menu: Odtwórz -> DVD, VCD lub CD audio ->