Podziel się wrażeniami!
Dzien Dobry!
Posiadam kamere Sony HDR-XR155 oraz TV Sony 40W5500.
Kamere podlaczam do TV przez HDMI i wszystko jest OK.
Dysk wenwetrzny kamery jest juz prawie caly zapisany kupilem dysk zewnetrzny LG HDD HXD5 500GB/bez zsilania/ aby na niego wgrac material z kamery.
I pytanie: w jaki sposob z tego dysku odtworzyc filmy na TV?
Mam juz swoje lata i obrobka materialow filmowych przez kompa raczej nie wchodzi w rachube.Matreialy to zdjecia i filmy w Full HD.
Czy musze kupic jakies urzadzenie aby ogladac ten material?Jakie? Oczywiscie w rozsadnej cenie.Ostatnio czytalem cos o multiodtarzaczu medialnym marki Media-Tech,ale nie doczytalem sie czy czyta on materialy AVCHD.
A moze jest mozliwosc ogladania bezposrednio z dysku ?
W salonie Sony nie potrafili mi wskazac sposobu,informowali tylko ze dysk musi byc przeformatowany na Fata 32 a i tak moze nie pokazac matertialu gdyz nie ma zewnetrnzego zasialania.
Pare minut pisalem podobnego posta,ale mi nie wszedl.Jezeli powtarzam sie sie,to przepraszam.
MIlego dnia.
Witam,
Twój telewizor ma wejście USB, jednak odtwarza tylko pliki filmowe .mpg (kamera zapisuje już w .mts), więc bezpośrednie podłączenie dysku do TV odpada.
Najtańszy, chociaż może trochę kłopotliwy, sposób, to podłączenie dysku do komputera (laptop sprawdziłby się tu idealnie), a następnie komputera do telewizora za pomocą kabla HDMI bądź D-Sub (takiego typowego kabla używanego w monitorach).
Pozdrawiam.
Ja używam odtwarzacza multimedialnego. Jest ich mnóstwo na rynku już w cenie od 300 zł. Ja używam takiego za 700 zł z wbudowanym HDD (opcja dodatkowa), który odtwarza praktycznie wszystkie formaty audio, zdjęć i video (jego dysk słuzy mi m.in.za bibliotekę własnych nagrań video m2ts), a dodatkowo wgrałem na jego HDD kolekcję płyt CD w bezstratnym formacie flac. Wydaje mi się, że jest to najtańszy i najwygodniejszy sposób odtwarzania nagrań z kamery. Szczegóły na priv.
Dziekuje za pomoc.Zdecydowanie jestem za opcja multiodtwarzacza.
Moze pomoc w wyborze ,cena tak jak kolega napisal 700-800 zl,moze z dyskiem twardym i mozliwoscia nagrywania?
Pozdrawiam.
Znalazłem ciekawy model takiego odtwarzacza, niestety nie jest on rekorderem (nie posiada dysku oraz opcji nagrywania), za to odtwarza naprawdę szeroki wachlarz plików multimedialnych - także przez Sieć - oraz obsługuje zewnętrzne nośniki, takie jak dysk twardy lub pamięć USB. No i jak pięknie wygląda Mowa o SMP-N100:
http://img830.imageshack.us/img830/2241/odtw.jpg
Po więcej informacji zapraszam na stronę internetową z opisem urządzenia:
http://www.sony.pl/product/usb-media-players/smp-n100
oraz do forumowego działu Kino domowe
Pozdrawiam.
Witam, mam chyba nieco podobny problem i zastanawiam się, czy nie pomógłby mi właśnie odtwarzacz multimedialny. Pytanie tylko, jak do tego odtwarzacza przerzuca się pliki? Ale najpierw opiszę problem:
Mam kamerę Sony HDR-CX115 i TV Panasonic LCDTXL37G20E FULL HD. Jeśli chodzi o tę kamerę, to nagrane filmy można np. przenosić do komputera, a potem wypalać je na płytach DVD. Oczywiście traci się w ten sposób jakość HD. Jakość tę można zachować, tworząc płyty blue-ray. Ja jednak nie posiadam sprzętu blue-ray, więc zostawiam nagrane filmy HD na kartach pamięci i tak je przechowuję (robię oczywiście także kopie na PC). Gdy jedna karta się zapełnia, kupuję drugą. Stąd moje pytanie - czy można przerzucić filmy do PC, potem wybrany film kopiować na pen drive'a i podłączać potem pen drive'a do telewizora? Może jest jakiś inny sposób (odtwarzacz multimedialny???). Takie filmy nie są jednak zapisane w jednym pliku (jak film z aparatu bądź z komórki, ale towarzyszą im inne pliki), więc jak je wtedy przerzucał? Powiem szczerze, że próbowałem przerzucać cały katalog z karty SD z kamery do PC i potem go kopiować na pen drive'a, ale za każdym razem telewizor nie widział plików. Natomiast po włożeniu karty SD z tymi filmami HD do telewizora wszystko było ok i filmy można było oglądać. Czy jestem skazany na kupowanie kolejnych kart SD jako nośników do tworzenia archiwum z filmami HD? Z góry dziękuję za podpowiedź.
Kuba1976 napisał(a):
Powiem szczerze, że próbowałem przerzucać cały katalog z karty SD z kamery do PC i potem go kopiować na pen drive'a, ale za każdym razem telewizor nie widział plików. Natomiast po włożeniu karty SD z tymi filmami HD do telewizora wszystko było ok i filmy można było oglądać.
Witam!
1. Jest to pen drive ADATA 4 GB. Po podłączeniu go do telewizora przez USB telewizor wszystko "widzi" i czyta: zdjęcia, filmy avi. Może przerzucam z PC złe pliki. Kamera zrzuca sobie na PC filmy i zapisuje je w folderach. Które w takim razie pliki przerzucić na pen drive'a, żeby TV tak je widział i czytał jak z karty SD wyjętej z kamery?
2. Spróbuję jeszcze przerzucić wszystkie katalogi z SD z kamery na PC i z powrotem na kartę. Zobaczymy, czy TV to odczyta. Jeśli tak, to po zamianie SD na pen drive'a nie powinno być problemu.
W zasadzie mój problem sprowadza się do jednego - co zrobić (jak skopiować pliki i jakie), żeby w TV obejrzeć filmy HD (nagrane uprzednio kamerą) z pen drive'a? Jak dotąd wszystko odtwarzam z kart SD, ale już nie wyrabiam finansowo, bo muszę kupować wciąż nowe karty
Skopiuj pliki z rozszerzeniem .m2ts
Ok, dzięki, spróbuję i się odezwę