anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nowość - kamera Sony z wymiennym obiektywem! NEX-VG10E

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Nowość - kamera Sony z wymiennym obiektywem! NEX-VG10E

14 lipca Sony zaprezentowało pierwszą konsumencką kamerę z wymiennymi obiektywami (można stosować obiektywy m.in. z lustrzanek Alpha). Kamera będzie w sprzedaży we wrześniu, a już wywołała gorące dyskusje :D

Do tej pory wszystkie kamery konsumenckie sprzedawane na rynku miały na stałe zamontowany obiektyw. W kamerach montowane są obiektywy o przeznaczeniu uniwersalnym. Rozwiązanie to jest dobre, ponieważ sprawdza się w różnych warunkach. Jednak nie daje takich możliwości i efektów co rozwiązanie zastosowane w kamerach NEX, w których można założyć różne obiektywy z amatorskich i profesjonalnych aparatów lustrzanek. Obiektyw w kamerach różni się budową i parametrami od obiektywów stosowanych w lustrzankach. Obiektywy lustrzanek są bardziej różnorodne i dedykowane pod odpowiedni rodzaj fotografii. Daje to możliwość tworzenia artystycznych, profesjonalnych i zaawansowanych ujęć. Przenosząc to rozwiązanie na kamery otrzymujemy rewelacyjny efekt. Możemy w łatwy sposób stosować różne techniki wideofilmowania, których nie wykorzystamy używając standardowej kamery.

Montując obiektyw do np. makrofotografii osiągniemy piękne ujęcia w skali odwzorowania obrazu 1:1 i większe (czyli skomplikowany układ soczewek obiektywu może powiększyć małe elementy np. owady). W łatwy sposób możemy otrzymać obraz z bardzo małą głębią ostrości (np. jedna postać ostra, reszta obrazu rozmyta). Możemy nagrywać owady, przyrodę z efektem jaki może nam dać lustrzanka! Tego nigdy nie osiągniemy na standardowym obiektywie kamery. Możemy również zamontować teleobiektyw dzięki czemu będziemy mieli możliwość operowania dużym zoomem.

W kamera NEX możemy podpiąć obiektywy z bagnetem E, czyli dokładnie te zastosowane w aparatach NEX 3 i NEX 5. Dzięki adapterowi możemy również używać obiektywów stosowanych w lustrzankach Sony Alpha. Możliwości jest dużo.

Ciekawe jest również zastosowanie w kamerze dużo większego przetwornika niż w standardowych kamerach. Jest wykorzystany duży przetwornik obrazu CMOS Exmor APS HD o efektywnej rozdzielczości 14.2 megapiksela. Po raz pierwszy taki przetwornik jest stosowany w konsumenckich kamerach. Według informacji jakie udało mi się znaleźć jest on 19.5 raza większy niż przetworniki użyte w pozostałych kamerach! Wspominałem już o zabawie z głębią ostrości (część obrazu rozmyta, część ostra), zastosowany przetwornik wspomaga pracę obiektywów z tego zakresu.

Kamera posiada również bardzo dobry jakościowo mikrofon Quad Capsule Spatial Array oraz wejście na zewnętrzny mikrofon. Pomysł z wejściem na zewnętrzny mikrofon jest doskonałym rozwiązaniem, rzadko stosowanym przy innych kamerach. Dźwięk nagrywa w formacie Dolby Digital lub klasycznie stereo.

Kamera nagrywa obraz przy przepływności 24Mb/s. Obraz zapisywany z najwyższą jakością o rozdzielczości Full HD 1920x1080. Format materiału to AVCHD.Zapis na karty Memory Stick lub SD.

Przypuszczalne ceny z jednym obiektywem to ok. 2000$. Moim zdaniem cena przestępna jak na taki sprzęt. Co ciekawe razem z kamerą dostajemy Vegas Movie Studio HD Platinum 10!

Ważniejsze funkcje:

• Matryca CMOS Exmor™ APS HD o rozdzielczości 14,2 megapiksela - Duży przetwornik obrazu (rozmiar APS-C) umożliwiający rejestrację filmów Full HD i fotografii z jakością i głębią ostrości rodem z lustrzanki cyfrowej

• Wymienny obiektyw - Możliwość doboru obiektywu z mocowaniem E do każdego tematu. Piękne filmy przy korzystaniu z obiektywów Carl Zeiss i obiektywów do lustrzanek Sony (wymagany jest adapter)

• Obiektyw 18 – 200 mm wyposażony w optyczny stabilizator obrazu SteadyShot z „aktywnym” trybem - Wysokiej jakości obiektyw ze stabilizatorem kompensującym skutki drgań kamery podczas filmowania z ręki, nawet w marszu.

• Nagrywanie przy przepływności 24 Mb/s - Nagrywanie filmu Full HD 1920 x 1080 (w formacie AVCHD) przy maksymalnej przepływności, zapewniającej większą szczegółowość i czystość

• Fotografie o rozdzielczości 14,2 megapiksela - Wykonywanie fotografii o bardzo dużej rozdzielczości, niskim poziomie szumów i małej głębi ostrości – jakość obrazu rodem z lustrzanki cyfrowej

• Xtra Fine LCD 7,5 cm / 3" - Oparty na technologii TruBlack, panoramiczny ekran LCD o fotograficznej jakości (921 tys. punktów), zapewniający wyraźny obraz o dużym kontraście

• Elektroniczny wizjer (EVF) o dużej rozdzielczości - Regulowany kąt ułatwiający komponowanie i oglądanie ujęć pod różnymi kątami, nawet w intensywnym słońcu

• Mikrofon stereofoniczny Quad Capsule Spatial Array - Zaawansowany mikrofon zawierający cztery kapsuły o charakterystyce dookólnej – wyraźny dźwięk i lepsza niż w standardowych kamerach charakterystyka kierunkowa.

• Gniazdo zewnętrznego mikrofonu - Gniazdo umożliwiające dodanie oferowanego oddzielnie, zewnętrznego mikrofonu

• Procesor BIONZ - Wydajne przetwarzanie zapewniające dużą szybkość działania oraz czysty, szczegółowy obraz filmowy i fotograficzny

• Łatwa obsługa - Szybkie wybieranie i zmienianie ustawień funkcji w menu przy użyciu przejrzystego, zgodnego z intuicją systemu obsługi

• Możliwości ręcznego wyboru ustawień - Pokrętło sterujące i przyciski skrótów umożliwiające zgodne z intuicją, ręczne zmienianie ustawień czasu otwarcia migawki, przysłony, wzmocnienia i balansu bieli

• Tryb fotografowania z ręki o zmierzchu - Automatyczne wykonywanie serii zdjęć w słabym oświetleniu i łączenie ich w jedną fotografię o niskim poziomie szumów

• Zaawansowana optymalizacja zakresu dynamicznego - Zapewniające naturalny wygląd zdjęcia korekty ekspozycji i kontrastu w scenach o dużym kontraście i portretach pod światło

• Stopka akcesoriów - Zgodność z lampą błyskową / systemami oświetleniowymi α i innymi akcesoriami

• Wyjście HDMI® - Podłączanie kamery bezpośrednio do telewizora HD lub komputera z kompatybilnym wyjściem: wyświetlanie filmów w zapierającej dech jakości Full HD

• Nagrywanie na karcie Memory Stick™ lub SD - Zapis filmów Full HD na nośniku o dużej pojemności (maks. 470 min na karcie 32 GB), bez troszczenia się o kasety albo płyty

Przykładowe filmiki: - zachęcam do obejrzenia :D

http://www.youtube.com/watch?v=YB3SycJOEJw

http://www.youtube.com/watch?v=6zHk-cbOzFY

http://www.youtube.com/watch?v=9Npy-aVIVjE

http://www.youtube.com/watch?v=es0ASMcqkA0

66 ODPOW. 66
piotrwilczek4
Początkujący

Witam serdecznie, właśnie jestem na etapie poszukiwania kamerki dla siebie. Ogólnie to nie za bardzo się na tym znam ale dzięki forum sony oraz dzięki innym publikacją w necie człowiek się uczy :c4 O kamerze NEX dowiedziałem się wczoraj z waszego forum. To skłoniło mnie do założenia konta. Mam nadzieję że dzięki waszym radą wybiorę coś dla siebie. Kiedy wychodzi ta kamera? Jak rozumiem jeszcze nie ma jej w Polsce?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Witaj Piotrze :c37

piotrwilczek4 napisał(a):

o kamerze NEX dowiedziałem się wczoraj z waszego forum.

Teraz to i Twoje forum :smileythumbsup:

Kiedy wychodzi ta kamera? Jak rozumiem jeszcze nie ma jej w Polsce?

z tego co wiem, to kamera ma być dostępna w sklepach na początku września :D

Początkujący

Dziękuję za odpowiedz. Przeczytałem już chyba 4 raz to co piszecie na temat nexa i zastanawia mnie jedna rzecz. Co to jest ten tryb aktywny stabilizacji o którym dyskutujecie??? :c31

Zimny_
Użytkownik

"Tryb aktywny" stabilizacji jest wykorzystany też w standardowych kamerach Handycam, np w CX550. Cechuje go bardzo dobry stopień tłumienia drgań. Jest to jeden z lepszych systemów jakie możemy spotkać w kamerach. Dobry przykład działanie stabilizacji pokazuje poniższy filmik. Kamera po lewej stronie nie ma tej stabilizacji, po prawej ma.
http://www.youtube.com/watch?v=JM-Q0LK-674

piotrwilczek4
Początkujący

acha to faktycznie przydatna funkcja :c20 a taka stabilizacja nie wpływa na jakość obrazu??? Często biorę udział w różnych turniejach i koncertach i tam panowie biegają z takimi dziwnymi urządzeniami. Pytałem się kamerzysty i właśnie powiedział mi że to jest stabilizator. Więc powiedzcie mi o co w tym chodzi??? Po co kolejne urządzenie jeżeli ta stabilizacja w kamerze świetnie sobie radzi z ruchami. Zresztą świetnie pokazuje to ten film który przesłaliście.

Zimny_
Użytkownik

Funkcja bardzo przydatna. Najnowsze systemy nie mają wpływu na jakość obrazu. Odpowiadają one tylko za stabilizacje - czyli jak najbardziej naturalnie i bez drgań utrzymują nagrywany obraz.

i tam panowie biegają z takimi dziwnymi urządzeniami. Pytałem się kamerzysty i właśnie powiedział mi że to jest stabilizator. Więc powiedzcie mi o co w tym chodzi??? Po co kolejne urządzenie jeżeli ta stabilizacja w kamerze świetnie sobie radzi z ruchami.

Stabilizator o którym piszesz jest przygotowany pod profesjonalne wykorzystanie kamer. Jego zaletą jest super płynny obraz, jakbyś nagrywał z "jazdy kamerowej", czy z "kranu". Wadą tego rodzaju stabilizacji jest jej waga i wielkość. Zapewniam, bardzo rzadko byś z niej korzystał przy amatorskim wykorzystaniu kamery. Raczej nie da się jej wziąć na wakacje... Takie systemy można zobaczyć np. na meczu, przy linii boiska biega jeden, lub dwóch kolesi z kamerą. Miałem okazje korzystać ze stabilizacji Flycam 6000 (cały komplet z kamizelką) do mojej kamery XR520. Wrażenia super, obraz płynny. Po paru minutach musiał zdjąć stabilizator, bo już mnie plecy bolały...

piotrwilczek4
Początkujący

No racja widziałem takich ludzi w czasie relacji z mistrzostw świata. Jak oni wytrzymują 90 minut biegania ??? :c7
Czyli ogólnie już wiem o co chodzi, dziękuję za wyczerpującą i ekspresową odpowiedz. A propos obiektywów od lustrzanek czytałem że będzie można je również wykorzystać. Mam Lustrzankę Sony w domu i dwa obiektywy. Jeden to Zeiss 16-80mm, a drugi to stałka 50mm. Podobno pasują do NEXA :c20 To doskonałe udogodnienie dla miłośników a !!! :c4

Zimny_
Użytkownik

No racja widziałem takich ludzi w czasie relacji z mistrzostw świata. Jak oni wytrzymują 90 minut biegania ??? :c7

Hehe, pewnie widziałeś jak dosyć często biegała też druga osoba z paskiem przypiętym do kamerzysty. Moim zdaniem pomagała ona utrzymać stabilizator i odciążyć plecy kamerzysty :D

A propos obiektywów od lustrzanek czytałem że będzie można je również wykorzystać. Mam Lustrzankę Sony w domu i dwa obiektywy.

Trzeba kupić odpowiedni adapter i można przypiąć obiektyw z aparatów Alpha. Pomysł naprawdę fajny.

Mam Lustrzankę Sony w domu i dwa obiektywy. Jeden to Zeiss 16-80mm

Również posiadam ten obiektyw i jest to moje ulubione szkiełko :smileythumbsup:

oldguest
Początkujący

Sprzęt zapowiada się super! Ciekawe tylko jaka będzie ostateczna cena w Polsce. Oby nie taka jak jej możliwości. :slight_smile:

Zimny_
Użytkownik

Orientacyjna cena w USA jaką wszyscy powtarzają to 1999$ wraz z obiektywem 18-200mm. Czyli ok 6 tys. Cena trochę wyższa od najwyższych modeli standardowych kamer Handycam. Wydaje się chyba w miarę ok, nie? Chociaż jakby była niższa.... :D