Podziel się wrażeniami!
14 lipca Sony zaprezentowało pierwszą konsumencką kamerę z wymiennymi obiektywami (można stosować obiektywy m.in. z lustrzanek Alpha). Kamera będzie w sprzedaży we wrześniu, a już wywołała gorące dyskusje
Do tej pory wszystkie kamery konsumenckie sprzedawane na rynku miały na stałe zamontowany obiektyw. W kamerach montowane są obiektywy o przeznaczeniu uniwersalnym. Rozwiązanie to jest dobre, ponieważ sprawdza się w różnych warunkach. Jednak nie daje takich możliwości i efektów co rozwiązanie zastosowane w kamerach NEX, w których można założyć różne obiektywy z amatorskich i profesjonalnych aparatów lustrzanek. Obiektyw w kamerach różni się budową i parametrami od obiektywów stosowanych w lustrzankach. Obiektywy lustrzanek są bardziej różnorodne i dedykowane pod odpowiedni rodzaj fotografii. Daje to możliwość tworzenia artystycznych, profesjonalnych i zaawansowanych ujęć. Przenosząc to rozwiązanie na kamery otrzymujemy rewelacyjny efekt. Możemy w łatwy sposób stosować różne techniki wideofilmowania, których nie wykorzystamy używając standardowej kamery.
Montując obiektyw do np. makrofotografii osiągniemy piękne ujęcia w skali odwzorowania obrazu 1:1 i większe (czyli skomplikowany układ soczewek obiektywu może powiększyć małe elementy np. owady). W łatwy sposób możemy otrzymać obraz z bardzo małą głębią ostrości (np. jedna postać ostra, reszta obrazu rozmyta). Możemy nagrywać owady, przyrodę z efektem jaki może nam dać lustrzanka! Tego nigdy nie osiągniemy na standardowym obiektywie kamery. Możemy również zamontować teleobiektyw dzięki czemu będziemy mieli możliwość operowania dużym zoomem.
W kamera NEX możemy podpiąć obiektywy z bagnetem E, czyli dokładnie te zastosowane w aparatach NEX 3 i NEX 5. Dzięki adapterowi możemy również używać obiektywów stosowanych w lustrzankach Sony Alpha. Możliwości jest dużo.
Ciekawe jest również zastosowanie w kamerze dużo większego przetwornika niż w standardowych kamerach. Jest wykorzystany duży przetwornik obrazu CMOS Exmor APS HD o efektywnej rozdzielczości 14.2 megapiksela. Po raz pierwszy taki przetwornik jest stosowany w konsumenckich kamerach. Według informacji jakie udało mi się znaleźć jest on 19.5 raza większy niż przetworniki użyte w pozostałych kamerach! Wspominałem już o zabawie z głębią ostrości (część obrazu rozmyta, część ostra), zastosowany przetwornik wspomaga pracę obiektywów z tego zakresu.
Kamera posiada również bardzo dobry jakościowo mikrofon Quad Capsule Spatial Array oraz wejście na zewnętrzny mikrofon. Pomysł z wejściem na zewnętrzny mikrofon jest doskonałym rozwiązaniem, rzadko stosowanym przy innych kamerach. Dźwięk nagrywa w formacie Dolby Digital lub klasycznie stereo.
Kamera nagrywa obraz przy przepływności 24Mb/s. Obraz zapisywany z najwyższą jakością o rozdzielczości Full HD 1920x1080. Format materiału to AVCHD.Zapis na karty Memory Stick lub SD.
Przypuszczalne ceny z jednym obiektywem to ok. 2000$. Moim zdaniem cena przestępna jak na taki sprzęt. Co ciekawe razem z kamerą dostajemy Vegas Movie Studio HD Platinum 10!
Ważniejsze funkcje:
• Matryca CMOS Exmor™ APS HD o rozdzielczości 14,2 megapiksela - Duży przetwornik obrazu (rozmiar APS-C) umożliwiający rejestrację filmów Full HD i fotografii z jakością i głębią ostrości rodem z lustrzanki cyfrowej
• Wymienny obiektyw - Możliwość doboru obiektywu z mocowaniem E do każdego tematu. Piękne filmy przy korzystaniu z obiektywów Carl Zeiss i obiektywów do lustrzanek Sony (wymagany jest adapter)
• Obiektyw 18 – 200 mm wyposażony w optyczny stabilizator obrazu SteadyShot z „aktywnym” trybem - Wysokiej jakości obiektyw ze stabilizatorem kompensującym skutki drgań kamery podczas filmowania z ręki, nawet w marszu.
• Nagrywanie przy przepływności 24 Mb/s - Nagrywanie filmu Full HD 1920 x 1080 (w formacie AVCHD) przy maksymalnej przepływności, zapewniającej większą szczegółowość i czystość
• Fotografie o rozdzielczości 14,2 megapiksela - Wykonywanie fotografii o bardzo dużej rozdzielczości, niskim poziomie szumów i małej głębi ostrości – jakość obrazu rodem z lustrzanki cyfrowej
• Xtra Fine LCD 7,5 cm / 3" - Oparty na technologii TruBlack, panoramiczny ekran LCD o fotograficznej jakości (921 tys. punktów), zapewniający wyraźny obraz o dużym kontraście
• Elektroniczny wizjer (EVF) o dużej rozdzielczości - Regulowany kąt ułatwiający komponowanie i oglądanie ujęć pod różnymi kątami, nawet w intensywnym słońcu
• Mikrofon stereofoniczny Quad Capsule Spatial Array - Zaawansowany mikrofon zawierający cztery kapsuły o charakterystyce dookólnej – wyraźny dźwięk i lepsza niż w standardowych kamerach charakterystyka kierunkowa.
• Gniazdo zewnętrznego mikrofonu - Gniazdo umożliwiające dodanie oferowanego oddzielnie, zewnętrznego mikrofonu
• Procesor BIONZ - Wydajne przetwarzanie zapewniające dużą szybkość działania oraz czysty, szczegółowy obraz filmowy i fotograficzny
• Łatwa obsługa - Szybkie wybieranie i zmienianie ustawień funkcji w menu przy użyciu przejrzystego, zgodnego z intuicją systemu obsługi
• Możliwości ręcznego wyboru ustawień - Pokrętło sterujące i przyciski skrótów umożliwiające zgodne z intuicją, ręczne zmienianie ustawień czasu otwarcia migawki, przysłony, wzmocnienia i balansu bieli
• Tryb fotografowania z ręki o zmierzchu - Automatyczne wykonywanie serii zdjęć w słabym oświetleniu i łączenie ich w jedną fotografię o niskim poziomie szumów
• Zaawansowana optymalizacja zakresu dynamicznego - Zapewniające naturalny wygląd zdjęcia korekty ekspozycji i kontrastu w scenach o dużym kontraście i portretach pod światło
• Stopka akcesoriów - Zgodność z lampą błyskową / systemami oświetleniowymi α i innymi akcesoriami
• Wyjście HDMI® - Podłączanie kamery bezpośrednio do telewizora HD lub komputera z kompatybilnym wyjściem: wyświetlanie filmów w zapierającej dech jakości Full HD
• Nagrywanie na karcie Memory Stick™ lub SD - Zapis filmów Full HD na nośniku o dużej pojemności (maks. 470 min na karcie 32 GB), bez troszczenia się o kasety albo płyty
Przykładowe filmiki: - zachęcam do obejrzenia
http://www.youtube.com/watch?v=YB3SycJOEJw
http://www.youtube.com/watch?v=6zHk-cbOzFY
http://www.youtube.com/watch?v=9Npy-aVIVjE
http://www.youtube.com/watch?v=es0ASMcqkA0
tompac napisał(a):
Z optyką czy bez?
Jeszcze raz przepraszam przedstawiciela sony z Bielska Białej gdyż zapewne nikt mu nie płaci za udzielanie się na forum poza godzinami pracy a co zanczy że lubi swoje zajęcie i to sie chwali. Nie rejestrował bym się na forum ale jak widziałem zainteresowanie NEX-VG10E to mnie to zdziwiło bo akurat dla mnie pozytyw należy się tylko za pomysł a nie realizacje. Dla filmowcy artysty ważna jest kreatywność a tu nie ma jej. Do tej kamery filmowcy nie mają obiektywów i co gorsza sony też ich nie ma. Jak chce się mieś filmową głębie potrezba jasnych obiektywów max f2,0 a takie to wychodzą na 35mm tylko jak się przez przejścówkę taki założy to z 18mm będziemy mieli 25mm. Sony mogło pujść w drugą stronę i zrobić coś na 1/2" lub 2/3" z bagnetami broadcastowymi i było by lepiej. Wielkość matrycy nie jest wyznacznikiem jakości obrazu, przecież kamera DVCPRO HD z 2/3" ma lepszy obraz niż nawet pełno klatkowy 5D. Panasonic też coś szukuje z wymieną niby optyką tylko on znowy będzie wciskał swoje szkła lecia po które podobnie jak NEX nie sięgali wcześniej filmowcy. takim samym niewypałem było 7D na które docydował się co setny klient i to taki który miał już w kolekcji 5D i ten kupował jako tańsze uzupełnienie ciekawości. Za Trola się nie obrażam bo na forum można się przecież podzielić że jedni piszą zalety a drudzy wady które każdy z nas ma. Do aktualnych posiadaczy NEX-VG10E mam prośbę w oddzielnym temacie by sprawdzili ten obiektyw 18-200 (szerokość widzenia)
No teraz się wszystko zgadza tylko jak by podejście o oczekiwania co do NEX-a nie te:
- firma Sony to duża korporacja i nie pozwoli sobie żeby sprzęt za 8000zł wyciął sprzedaż sprzętu profesjonalnego (a dla użytkownika ostatnio naprawdę nie jest ważne to co daje sprzęt profesjonalny tylko jak by miła tą samą jakość w sprzęcie domowym to by sprzętu dla jakiegoś lepszego serwisu, XRL-a, profesjonalnego nośnika nie kupował).
- Ta kamera kosztuje cennikowo TYLKO 7999zł (oczywiście już są promocje my dajemy Vegas Pro 9 za 2799zł gratis, inni akumulatory, jeszcze inni golas sprzedają taniej). A do tego sam obiektyw podobno ma kosztować pod 4000zł (swoją drogą obiektyw naprawdę jest dobry po za światłem standardowym naprawdę ostry w każdym ustawieniu, a do tego świetna stabilizacja znana z XR/CX550).
- No i na koniec to jest sprzęt domowy a jak już ktoś woli to dla zaawansowanego amatora. Nie ma mowy o "artyście filmowym" co prawda "kreatywność" jest ale nie na takim poziomie jak by sobie ten "artysta filmowy" życzył.
Wczoraj się nią bardziej pobawiłem (na piątek się nawet umówiliśmy na kręcenie małego pokazu modu w centrum handlowym żeby to przetestować - ale nie spodziewać się cudów bo nie jestem "kamerzystą" ani "artystą filmowym") i stwierdzam że kamera raczej rośnie w oczach jak się z nią coraz dłużej przebywa.
Ps. Podejrzewam że przejściówki niedługa się pojawią na każdy typ mocowania. Już są ma M42 oczywiście nie oryginalne Sony ale będzie można tam wszystko podczepić co się chce, a są też obiektywy szerokokątne pod APS-C.
Jeszcze raz przepraszam przedstawiciela sony z Bielska Białej gdyż zapewne nikt mu nie płaci za udzielanie się na forum poza godzinami pracy
jak miałbyć chwilę czasu w salonie i linijkę lub miarę to proszę cię o to by zmierzyć tą szerokość o którą pytałem w oddzielnym temacie a wracając do tego to w EX3 też można było zakładać obiektywy 35mm i tam to jakoś nie chodziło najlepiej bo koledzy i tak używali adapterów typu m2. Za te 8tys jak dla mnie mogli dać co innego bo 5D jest tańszy nawet z obiektywem jasności f1,4 i red też coś wypyści na 2/3" wtedy dokupić jakiś używany szeroki kąt też w tej cenie. Dziś jakość obrazu w małych kamerkach jest tak dobra że jak ktoś by chciał oszczędzać to dał by sobie rade. Ambitne osoby i tak będą kupować droższe modele choćby dla kompatybilności. Miło by było jednak by postęp który nie wymaga kosztów ze strony producenta był szybszy a tak sony rozdrabnia na drobne. Nawet jeżeli jest na tego typu tręd zapotrzebowania to oni kreują na zew rynek
Kuba, każdy ma prawo wyrażać swoje zdanie - tak samo pozytywne jak i negatywne. Jednak chciałem podkreślić pewną różnicę, której chyba nie zauważasz. Porównujesz kamerę EX3, której nie wypada porównywać żadną amatorską kamerą, i z dużą ilością kamer profesjonalnych.
Kamera NEX jest kamerą amatorską, kosztującą dla jednych dużo, dla innych mało. Nie raz spotkałem się z ludźmi którzy nie mają pojęcia o filmowaniu, a na wakacyjny wyjazd zagranicę kupowali NX5 (ponad 25 tys zł!), czy EX1 z ponad podstawowym osprzętem. Co nimi kieruje? Ambicja, kreatywność, brak wiedzy? Nie możesz generalizować i stawiać wszystkich pod jedną kreską.
Według mojej opinii kamera NEX jest bardzo dobrym pomysłem. Wciąż mam wiele pytań, nie jestem przekonany do niektórych funkcji, a inne mnie strasznie pociągają. Jednak wstrzymuję się z oceną, póki sam jej nie poznam. Oczekiwania mam duże.
no i chyba sie kamera nieprzyjeła z przyczyn wcześniej wymienionych
no i chyba sie kamera nieprzyjeła z przyczyn wcześniej wymienionych
odp: ilość fajnych rzeczy tym zrobione, jakoś się nie natchnełem na ani jedną pracę więc trudno tu w ogóle coś oceniać. Było wcześniej mówione że to nie ta klasa by kręcić tym seriale i teledyski Hollywoodzkie tylko problem jest w tym że urządzenie te które podbiło świat prawdziwą pełną klatką i super optyką kosztuje tyle samo co NEX-VG10E, tylko nim nie jest.
Pamiętam jak dziś jak wszyscy psioczyli na system Alfa który miał nie przeżyć próby czasu... Jakoś się świetnie sprzedaje, rozwija, wyznacza nowe trendy w segmencie konsumenckim... Jest niewątpliwie liderem jeśli chodzi o ilość innowacji... W przyszłym roku jest zapowiedziane kilka nowych obiektywów na mocowanie E.... A czego się chwyta Sony to prędko nie odpuszcza...
Swoją drogą w tej wypowiedzi za grosz obiektywizmu....
Jak na poszukiwanie prac zrobionym NEX-em to NEX jeszcze za krótko jest w sprzedaży... Do tego jakoś mi się obiło o uszy że w tym systemie od "prawdziwą pełną klatką i super optyką" matryca się przegrzewa nie kręcąc nawet 30 minut filmu.... Nex za to nie ma tego problemu...
wole mieć 30min najlepszego dostępnego obrazka niż godziny gorszej jakości materiału bo widz oceniać będzie film a nie to czy musiałem robić sobie przerwy
co do to ja dalej będe psioczył bo nie liczą się dla mnie innowacje które nic nie dają. Może gdyby sony miało w ofercie pełną klatę z przejściówką na EOSa, M42, pentacona, panavision itd i to coś nagrywało by filmy to nie trzeba było by ściemniać i zalewać rynku dziesiątkami moedeli co roku by zielony klient wchodził do supermarketu i widział przed oczyma jedynie sony, sony, sony. Wtedy myśli że to musi być dobre bo skoro nic innego nie widać. Ale są takie osoby jak ja które szukaja konkretów. Są produkty które reklamują się same a NEX-VG10E musi być reklamowane.