anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nowość - kamera Sony z wymiennym obiektywem! NEX-VG10E

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Nowość - kamera Sony z wymiennym obiektywem! NEX-VG10E

14 lipca Sony zaprezentowało pierwszą konsumencką kamerę z wymiennymi obiektywami (można stosować obiektywy m.in. z lustrzanek Alpha). Kamera będzie w sprzedaży we wrześniu, a już wywołała gorące dyskusje :D

Do tej pory wszystkie kamery konsumenckie sprzedawane na rynku miały na stałe zamontowany obiektyw. W kamerach montowane są obiektywy o przeznaczeniu uniwersalnym. Rozwiązanie to jest dobre, ponieważ sprawdza się w różnych warunkach. Jednak nie daje takich możliwości i efektów co rozwiązanie zastosowane w kamerach NEX, w których można założyć różne obiektywy z amatorskich i profesjonalnych aparatów lustrzanek. Obiektyw w kamerach różni się budową i parametrami od obiektywów stosowanych w lustrzankach. Obiektywy lustrzanek są bardziej różnorodne i dedykowane pod odpowiedni rodzaj fotografii. Daje to możliwość tworzenia artystycznych, profesjonalnych i zaawansowanych ujęć. Przenosząc to rozwiązanie na kamery otrzymujemy rewelacyjny efekt. Możemy w łatwy sposób stosować różne techniki wideofilmowania, których nie wykorzystamy używając standardowej kamery.

Montując obiektyw do np. makrofotografii osiągniemy piękne ujęcia w skali odwzorowania obrazu 1:1 i większe (czyli skomplikowany układ soczewek obiektywu może powiększyć małe elementy np. owady). W łatwy sposób możemy otrzymać obraz z bardzo małą głębią ostrości (np. jedna postać ostra, reszta obrazu rozmyta). Możemy nagrywać owady, przyrodę z efektem jaki może nam dać lustrzanka! Tego nigdy nie osiągniemy na standardowym obiektywie kamery. Możemy również zamontować teleobiektyw dzięki czemu będziemy mieli możliwość operowania dużym zoomem.

W kamera NEX możemy podpiąć obiektywy z bagnetem E, czyli dokładnie te zastosowane w aparatach NEX 3 i NEX 5. Dzięki adapterowi możemy również używać obiektywów stosowanych w lustrzankach Sony Alpha. Możliwości jest dużo.

Ciekawe jest również zastosowanie w kamerze dużo większego przetwornika niż w standardowych kamerach. Jest wykorzystany duży przetwornik obrazu CMOS Exmor APS HD o efektywnej rozdzielczości 14.2 megapiksela. Po raz pierwszy taki przetwornik jest stosowany w konsumenckich kamerach. Według informacji jakie udało mi się znaleźć jest on 19.5 raza większy niż przetworniki użyte w pozostałych kamerach! Wspominałem już o zabawie z głębią ostrości (część obrazu rozmyta, część ostra), zastosowany przetwornik wspomaga pracę obiektywów z tego zakresu.

Kamera posiada również bardzo dobry jakościowo mikrofon Quad Capsule Spatial Array oraz wejście na zewnętrzny mikrofon. Pomysł z wejściem na zewnętrzny mikrofon jest doskonałym rozwiązaniem, rzadko stosowanym przy innych kamerach. Dźwięk nagrywa w formacie Dolby Digital lub klasycznie stereo.

Kamera nagrywa obraz przy przepływności 24Mb/s. Obraz zapisywany z najwyższą jakością o rozdzielczości Full HD 1920x1080. Format materiału to AVCHD.Zapis na karty Memory Stick lub SD.

Przypuszczalne ceny z jednym obiektywem to ok. 2000$. Moim zdaniem cena przestępna jak na taki sprzęt. Co ciekawe razem z kamerą dostajemy Vegas Movie Studio HD Platinum 10!

Ważniejsze funkcje:

• Matryca CMOS Exmor™ APS HD o rozdzielczości 14,2 megapiksela - Duży przetwornik obrazu (rozmiar APS-C) umożliwiający rejestrację filmów Full HD i fotografii z jakością i głębią ostrości rodem z lustrzanki cyfrowej

• Wymienny obiektyw - Możliwość doboru obiektywu z mocowaniem E do każdego tematu. Piękne filmy przy korzystaniu z obiektywów Carl Zeiss i obiektywów do lustrzanek Sony (wymagany jest adapter)

• Obiektyw 18 – 200 mm wyposażony w optyczny stabilizator obrazu SteadyShot z „aktywnym” trybem - Wysokiej jakości obiektyw ze stabilizatorem kompensującym skutki drgań kamery podczas filmowania z ręki, nawet w marszu.

• Nagrywanie przy przepływności 24 Mb/s - Nagrywanie filmu Full HD 1920 x 1080 (w formacie AVCHD) przy maksymalnej przepływności, zapewniającej większą szczegółowość i czystość

• Fotografie o rozdzielczości 14,2 megapiksela - Wykonywanie fotografii o bardzo dużej rozdzielczości, niskim poziomie szumów i małej głębi ostrości – jakość obrazu rodem z lustrzanki cyfrowej

• Xtra Fine LCD 7,5 cm / 3" - Oparty na technologii TruBlack, panoramiczny ekran LCD o fotograficznej jakości (921 tys. punktów), zapewniający wyraźny obraz o dużym kontraście

• Elektroniczny wizjer (EVF) o dużej rozdzielczości - Regulowany kąt ułatwiający komponowanie i oglądanie ujęć pod różnymi kątami, nawet w intensywnym słońcu

• Mikrofon stereofoniczny Quad Capsule Spatial Array - Zaawansowany mikrofon zawierający cztery kapsuły o charakterystyce dookólnej – wyraźny dźwięk i lepsza niż w standardowych kamerach charakterystyka kierunkowa.

• Gniazdo zewnętrznego mikrofonu - Gniazdo umożliwiające dodanie oferowanego oddzielnie, zewnętrznego mikrofonu

• Procesor BIONZ - Wydajne przetwarzanie zapewniające dużą szybkość działania oraz czysty, szczegółowy obraz filmowy i fotograficzny

• Łatwa obsługa - Szybkie wybieranie i zmienianie ustawień funkcji w menu przy użyciu przejrzystego, zgodnego z intuicją systemu obsługi

• Możliwości ręcznego wyboru ustawień - Pokrętło sterujące i przyciski skrótów umożliwiające zgodne z intuicją, ręczne zmienianie ustawień czasu otwarcia migawki, przysłony, wzmocnienia i balansu bieli

• Tryb fotografowania z ręki o zmierzchu - Automatyczne wykonywanie serii zdjęć w słabym oświetleniu i łączenie ich w jedną fotografię o niskim poziomie szumów

• Zaawansowana optymalizacja zakresu dynamicznego - Zapewniające naturalny wygląd zdjęcia korekty ekspozycji i kontrastu w scenach o dużym kontraście i portretach pod światło

• Stopka akcesoriów - Zgodność z lampą błyskową / systemami oświetleniowymi α i innymi akcesoriami

• Wyjście HDMI® - Podłączanie kamery bezpośrednio do telewizora HD lub komputera z kompatybilnym wyjściem: wyświetlanie filmów w zapierającej dech jakości Full HD

• Nagrywanie na karcie Memory Stick™ lub SD - Zapis filmów Full HD na nośniku o dużej pojemności (maks. 470 min na karcie 32 GB), bez troszczenia się o kasety albo płyty

Przykładowe filmiki: - zachęcam do obejrzenia :D

http://www.youtube.com/watch?v=YB3SycJOEJw

http://www.youtube.com/watch?v=6zHk-cbOzFY

http://www.youtube.com/watch?v=9Npy-aVIVjE

http://www.youtube.com/watch?v=es0ASMcqkA0

66 ODPOW. 66
profile.country.GB.title
MKmagic
Nowicjusz

A ja sobie tak czytam, i myślę, że DSLR ma swoje zalety, i VG10 ma swoje zalety.
A jak prawdziwy artysta/operator weźmie kamerę do ręki, to zarówno jednym, jak i drugim zrobi dobre obrazki.
Naprawdę dobre obrazki!

A skąd to wiem? Bo mam dwie Z7 i HC3. Oczywiście, że pracuję Z7, ale miałem kiedyś taką sytuację, że musiałem na zlecenie użyć HC3. Okazało się, że cały materiał powstał na HC3.
Podczas odbioru gotowego filmu klient powiedział "Miał Pan rację, panie Marcinie, te Z7 rzeczywiście dają świetny obraz".
Tyle z mojej strony :c37

OneGabrys
Początkujący

Warto wspomnieć, że aktualnie trwa promocja związana z NEX-em. Kupując kamerę NEX-VG10 otrzymujemy kod upoważniający nas do pobrania i aktywacji programu Sony Vegas Movie Studio HD Platinum oraz DVD Architect Studio 5 i 360 podkładów muzycznych do wykorzystania we własnych produkcjach. Bonus ten jest wart kilkaset złotych, więc jeśli ktoś rozważa zakup NEX-a, warto to zrobić właśnie teraz.

http://www.sony.pl/res/images/image/18/1237480999918.png

Źródło: http://www.sony.pl/hub/promocje-sony/3/article/id/1237480998758

profile.country.PL.title
mobor-----
Użytkownik

A ja polecam przed zakupem systemu NEX sprawdzić dokłądnie jakosć video....

Można się tym systemem zdrowo rozczarować

OneGabrys
Początkujący

mobor napisał(a):

A ja polecam przed zakupem systemu NEX sprawdzić dokłądnie jakosć video....

Można się tym systemem zdrowo rozczarować

Rozumiem Twoje niezadowolenie; również z zainteresowaniem przeczytałem wywód w Twoim temacie, jednak mógłbyś zaznaczyć, że chodzi o aparat(y) NEX. Kamera NEX-VG10 ma z nimi wspólną nazwę oraz system obiektywów, ale to sprzęt dedykowany do wideo - chyba nie twierdzisz, że posiada wady, które ją dyskwalifikują pod względem jakości obrazu?
Pozdrawiam.

profile.country.PL.title
mobor-----
Użytkownik

Ależ skąd

Nie miałem tej kamery w rękach - dlatego nikogo wprost przed jej zakupem nie przestrzegam. Proponuję tylko, przed pochopnym wyłożeniem gotówki na stół, porządnie sprzęt sprawdzić
Ja zaufałem marce ponieważ miałem w dyspozycji aparat DSC-TX7 który do amatorskiego filmowania wakacyjnych czy rodzinnych eskapad- nadaje sie (i sprawdził się) wybornie.
I tak pojawił się na moim celowniku system NEX. Duża matryca, ten sam tryb video co w malutkim TX-7 + marketingowy bełkot o "filmach FULL HD" zrobiły swoje

Po zakupie- WIELKIE ROZCZAROWANIE.

Tym aparatem nie da sie NICZEGO nakręcić w sposób dający komfort oglądania zbliżony do DSC-TX7

Mój post uwzględniajacy próbki zarówno z aparatu NEX jak i DSC-TX7 znajduje się w dziale poswięconym aparatom NEX. Zapraszam do lektury.

Jeżeli kamerę zaprojektował ten sam - pozal się Boże - inżynier co NEX'a-5, ja trzymałbym się od tego modelu z daleka. Ale powiadam, tego modelu nie znam osobiście, może sie okazać że to zupełnie inna bajka

profile.country.de_DE.title
Bambi-----
Początkujący

mobor napisał(a):

Po zakupie- WIELKIE ROZCZAROWANIE.

Może podzielisz się z nami materiałem, który tak bardzo Ciebie rozczarował?
Nie chcę zarzucać Ci gołosłowności. Chciałbym tylko zweryfikować to na własny sposób.

Pozdrawiam.

Paweł
OneGabrys
Początkujący

Niedawno ukazała się aktualizacja oprogramowania do kamery NEX-VG10E. Wersja 03 dodaje dwie ważne opcje:
- zapewnia pełną współpracę z przejściówką LA-EA2;
- w trybie manualnej ostrości dostajemy funkcję "Peaking" (kontury obiektów, na których jest skupiona ostrość, są zaznaczone kolorem).

Uaktualnienie wraz ze szczegółową instrukcją znajdziemy na stronie:
http://www.sony.pl/support/pl/product/N ... 10_V03_WIN