Podziel się wrażeniami!
Tło:
Poprzednio miałem ActionCama AS15 i nagrywałem filmy w formacie FHD/50i. Z ograniczeń systemu plików nakarcie wynikało dzielenie nagrań na części o wielkości ok. 4GB.
Ostatnio zmieniłem kamerkę na AS100 i zacząłem używać trybu PRO - rezultatem są pliki XAVC-S i tutaj już nie są one dzielone (najdłuższy do tej pory ma ok. 9GB).
Problem pojawił się przy okazji importu do PlayMemories Home (dla Mac - może to jest istotne?). Z filmami z AS15 (i generalnie AVC) nie ma żadnego problemu - można z nimi robić na co tylko PMH pozwala. Inaczej jest z plikami XAVC. Pliki mniejsze od 1GB (mam takich kilka - największy ok. 600MB) nie sprawiają żadnego problemu. Natomiast pliki większe od 1GB są importowane, ale nie są poprawnie rozpoznawane przez PMH - zamiast ikonki z 'miniaturką ujęcia" wyświetlany jest biały kwadrat, a we 'właściwościach' pliku wyświetlany jest jedynie rozmiar i data. Długość nagrania podawana jest jako 0:00, brak informacji o ścieżce dźwiękowej. Plików tych nie można odtwrzyć (w PMH - w zewnętrznych programach bez problemu), nie można ich edytować (łączyć czy przycinać). Ale co ciekawe - można je użyć w opcji 'utwórz widok multi' - wtedy zarówno podgląd jak i konwersja działają
Czy ktoś jeszcze spotkał się z takim problemem? Nie wiem czy jest to wina PMH jako takiego (jak podejrzewam), czy tylko wersji dla Mac?
Witaj na forum TheMarioOne,
Przy zmianie kamery lub aparatu, może dojść do tego typu sytuacji.
Zalecamy wypróbować następujący proces:
Nb. *PRZED PONIŻSZYMI CZYNNOŚCIAMI NALEŻY POZGRYWAĆ SOBIE WSZELKIE ZDJĘCIA, FILMY NA INNY NOŚNIK ZEWNĘTRZNY.*
- odinstalować aplikację PMH z komputera, a następnie
- uruchomić ponownie komputer
- oczyścić dysk za pomocą narzędzia Oczyszczanie dysku (Windows)
- podłączyć kamerę do komputera
- postępować według komunikatów na ekranie aby zainstalować PMH (powinna wyświetlić się informacja o potrzebie zainstalowania aplikacji PMH)
Dodatkowo przesyłam linki z informacjami na temat importu plików na komputer.
http://guide.playmemoriesonline.com/help/pl/pcx/pm
A poniżej informacje na temat konwersji plików dla MAC:
http://sony-eur-eu-pl-web--eur.custhelp.com/app/an
Jeśli powyższe zalecenia nie rozwiążą problemu, prosimy skontaktować się z Sony Support.
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia!
Agnieszka_J