Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie,
Mam kamerkę Sony HDR-CX115E ok kilku dni.
Wszystko jest ok tylko zastanawia mnie i trochę irytuje dźwięk, który słyszę podczas odtwarzania filmu na kamerze lub na komputerze pracującego najprawdopodobniej procesorka i dźwięku włączanego zoomu.
Czy jest to usterka czy jest możliwość wyciszenia mikrofonu podczas nagrywania, aby te dźwięki nie były słyszalne podczas odtwarzania?
Pozdrawiam
Marcello
Witam,
Sprawdź, czy pomoże przestawienie opcji dźwięku:
Menu -> UST.FILMOWANIA -> UST.NAG.AUDIO -> WBUD.ZOOM MIC na "WYŁĄCZ"
Menu -> UST.FILMOWANIA -> UST.NAG.AUDIO -> POZ.ODN.MIK. na "NISKI"
Chciałbym się dowiedzieć, czy opisywane przez Ciebie dźwięki pojawiają się na wszystkich nagraniach, czy raczej na "cichych", w których nie jest rejestrowana muzyka, rozmowy, dźwięki otoczenia... Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Teraz ładuję kamerę, więc sprawdzę później czy pomogło.
Najbardziej słychać dźwięki pracy mechanizmu gdy jest bardzo cicho w pomieszczeniu, gdy nie ma innych dźwięków zagłuszających.
Ale dzięki za radę.
oneGabryś wielkie dzięki.
Pomogło.
Jest zdecydowanie ciszej.
Muszę jeszcze trochę rzeczy przetestować, bo dopiero się uczę tej kamerki
Nie ma za co, życzę udanego użytkowania kamerki
Muszę jeszcze zaznaczyć, że opcja, o której Ci opowiedziałem, jest niestandardowa. "Normalny" poziom odniesienia mikrofonu sprawia, że dźwięk jest normalizowany, czyli ciche dźwięki są automatycznie przez kamerę zgłaśniane, a bardzo głośne przyciszane, żeby zachować jednorodny poziom dźwięku. Z tego względu poziom "Normalny" jest zalecany przy zwyczajnym użytkowaniu: nagrywaniu rozmów, dźwięków otoczenia itd.
Możesz przeprowadzić mały eksperyment i sfilmować trochę materiału z "Niskim" oraz "Normalnym" ustawieniem mikrofonu. Dzięki temu wybierzesz ustawienie, które będzie Ci odpowiadało pod względem brzmienia.
Pozdrawiam.