Podziel się wrażeniami!
Witam,
Zastanawiam sie nad kupnem kamery PJ30VE. W swoich poszukiwaniach wzialem pod uwage rowniez CX700, ktora jest jedna z lepszych kamer na rynku. Chcialem zapytac czy jakos obrazu na CX700 jest az tak znaczaca zeby doplacic 1500zl? Jestem osoba ktora wiekszosc nagran bedzie robila w domu z udzialem dzieci Projektor jest dla mnie istotnym dodatkiem gdyz wszedzie mozna obejrzec nagranie ze znajomymi, ale nie chcialbym rezygnowac z jakosci nagran. Czy ktos moze ma porownanie tego samego nagrania kamera PJ30 i CX700?
Dziekuje za pomoc
Mariusz
Mariuszu, mam dla Ciebie surowe pliki z dwóch kamer nagrane w identycznych warunkach. Pochodzą one z HDR-CX700VE oraz HDR-CX360VE. Tutaj uwaga: pod względem budowy i parametrów technicznych ten drugi model jest identyczny, co HDR-PJ30VE, zatem materiały z HDR-CX360VE możesz potraktować dosłownie tak, jakby były nagrane HDR-PJ30VE - w praktyce te oba modele różni tylko obecność wbudowanego projektora.
Link do paczki z nagraniami:
http://www.sendspace.com/file/n9lojt
Kamera HDR-CX700VE jako "topowy" model charakteryzuje się wyższą jakością obrazu - widać to szczególnie w nagraniach w słabszym świetle. Ma szerszy kąt widzenia i bardziej zaawansowany tryb fotografii niż HDR-PJ30VE. Posiada także rozbudowane możliwości ręcznej regulacji (pokrętło pod obiektywem), tryb NightShot i kilka opcji zaczerpniętych z profesjonalnych kamer.
Na Twoje pytanie odpowiem następująco: zdecydowanie warto zakupić HDR-CX700VE, gdyż oprócz lepszej (najlepszej!) jakości wideo otrzymujemy także 96GB wbudowanej pamięci i funkcje, które wymieniłem powyżej.
Z drugiej strony HDR-PJ30VE, jak słusznie zauważyłeś, dzięki wbudowanemu projektorowi, może być prawdziwym hitem przy codziennym, domowym użytkowaniu. Jakość jej nagrań jest również bardzo wysoka, posiada większy zoom optyczny niż HDR-CX700VE i wbudowaną lampę wideo.
Z ostateczną propozycją jeszcze się wstrzymam, aż obejrzysz przykładowe nagrania. Mam nadzieję, że okażą się dla Ciebie pomocne Pozdrawiam.
Chciałbym dodać, że już niedługo nie będzie potrzeby wybierania pomiędzy najlepszymi parametrami kamery a projektorem. Od początku kwietnia będzie dostępna na rynku kamera HDR-PJ740VE, która łączy cechy najbardziej zaawansowanej grupy Handycam'ów z wbudowanym projektorem. Oto krótka charakterystyka modelu:
http://sp.sony-europe.com/da/550/184495.jpeg
- przetwornik 1/2,88 cala, najlepszy tryb nagrywania to 1080p50, czyli 50 pełnych klatek na sekundę w Full HD i bitrate 28 Mb/s;
- obiektyw szerokokątny (minimalna ogniskowa 26 mm - bardzo szerokie pole widzenia!) z 10x zoomem optycznym;
- tryb fotografii do 24,1 megapikseli;
- wbudowana pamięć 32GB;
- wysuwany i odchylany elektroniczny wizjer;
- pokrętło ręcznej regulacji parametrów obrazu;
Kompletna specyfikacja znajduje się pod adresem:
http://www.sony.pl/product/cam-high-definition-on-memory-stick/hdr-pj740ve
W HDR-PJ740VE znalazło się miejsce nie tylko na projektor, który ma dwukrotnie wyższą jasność w porównaniu z tym z HDR-PJ30VE, ale także na nowy system stabilizacji optycznej oraz moduł GPS z mapami! Myślę więc, że warto rozważyć taką "wszystkomającą" kamerę
Nawet, jeśli już zdecydowałeś o zakupie któregoś z poprzednich modeli, podpowiem, że można spodziewać się obniżek ich cen w okolicach marca-kwietnia, a więc daty wprowadzenia nowych kamer. Pozdrawiam.