anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony HDR-PJ30VE vs HDR-CX700VE

profile.country.pl_PL.title
berdysz
Początkujący

Sony HDR-PJ30VE vs HDR-CX700VE

Witam,
Zastanawiam sie nad kupnem kamery PJ30VE. W swoich poszukiwaniach wzialem pod uwage rowniez CX700, ktora jest jedna z lepszych kamer na rynku. Chcialem zapytac czy jakos obrazu na CX700 jest az tak znaczaca zeby doplacic 1500zl? Jestem osoba ktora wiekszosc nagran bedzie robila w domu z udzialem dzieci :) Projektor jest dla mnie istotnym dodatkiem gdyz wszedzie mozna obejrzec nagranie ze znajomymi, ale nie chcialbym rezygnowac z jakosci nagran. Czy ktos moze ma porownanie tego samego nagrania kamera PJ30 i CX700?

Dziekuje za pomoc :)
Mariusz

2 ODPOW. 2
OneGabrys
Początkujący

Mariuszu, mam dla Ciebie surowe pliki z dwóch kamer nagrane w identycznych warunkach. Pochodzą one z HDR-CX700VE oraz HDR-CX360VE. Tutaj uwaga: pod względem budowy i parametrów technicznych ten drugi model jest identyczny, co HDR-PJ30VE, zatem materiały z HDR-CX360VE możesz potraktować dosłownie tak, jakby były nagrane HDR-PJ30VE - w praktyce te oba modele różni tylko obecność wbudowanego projektora.

Link do paczki z nagraniami:
http://www.sendspace.com/file/n9lojt

Kamera HDR-CX700VE jako "topowy" model charakteryzuje się wyższą jakością obrazu - widać to szczególnie w nagraniach w słabszym świetle. Ma szerszy kąt widzenia i bardziej zaawansowany tryb fotografii niż HDR-PJ30VE. Posiada także rozbudowane możliwości ręcznej regulacji (pokrętło pod obiektywem), tryb NightShot i kilka opcji zaczerpniętych z profesjonalnych kamer.

Na Twoje pytanie odpowiem następująco: zdecydowanie warto zakupić HDR-CX700VE, gdyż oprócz lepszej (najlepszej!) jakości wideo otrzymujemy także 96GB wbudowanej pamięci i funkcje, które wymieniłem powyżej.
Z drugiej strony HDR-PJ30VE, jak słusznie zauważyłeś, dzięki wbudowanemu projektorowi, może być prawdziwym hitem przy codziennym, domowym użytkowaniu. Jakość jej nagrań jest również bardzo wysoka, posiada większy zoom optyczny niż HDR-CX700VE i wbudowaną lampę wideo.

Z ostateczną propozycją jeszcze się wstrzymam, aż obejrzysz przykładowe nagrania. Mam nadzieję, że okażą się dla Ciebie pomocne :) Pozdrawiam.

OneGabrys
Początkujący

Chciałbym dodać, że już niedługo nie będzie potrzeby wybierania pomiędzy najlepszymi parametrami kamery a projektorem. Od początku kwietnia będzie dostępna na rynku kamera HDR-PJ740VE, która łączy cechy najbardziej zaawansowanej grupy Handycam'ów z wbudowanym projektorem. Oto krótka charakterystyka modelu:

http://sp.sony-europe.com/da/550/184495.jpeg

- przetwornik 1/2,88 cala, najlepszy tryb nagrywania to 1080p50, czyli 50 pełnych klatek na sekundę w Full HD i bitrate 28 Mb/s;
- obiektyw szerokokątny (minimalna ogniskowa 26 mm - bardzo szerokie pole widzenia!) z 10x zoomem optycznym;
- tryb fotografii do 24,1 megapikseli;
- wbudowana pamięć 32GB;
- wysuwany i odchylany elektroniczny wizjer;
- pokrętło ręcznej regulacji parametrów obrazu;

Kompletna specyfikacja znajduje się pod adresem:
http://www.sony.pl/product/cam-high-definition-on-memory-stick/hdr-pj740ve

W HDR-PJ740VE znalazło się miejsce nie tylko na projektor, który ma dwukrotnie wyższą jasność w porównaniu z tym z HDR-PJ30VE, ale także na nowy system stabilizacji optycznej oraz moduł GPS z mapami! Myślę więc, że warto rozważyć taką "wszystkomającą" kamerę :)

Nawet, jeśli już zdecydowałeś o zakupie któregoś z poprzednich modeli, podpowiem, że można spodziewać się obniżek ich cen w okolicach marca-kwietnia, a więc daty wprowadzenia nowych kamer. Pozdrawiam.