Podziel się wrażeniami!
witam,czytam informacje o kamerach i zaczynam mieć dość.. szczerze możba oszaleć..ja szukam kamery z szerokokątnym obiektywem, stabilizatorem optycznym, pamiecia flash + najlepiej dzwiek 5.1 oraz zapis juz full HD w formacie HD: 1920 x 1080 / 50p.
no i tu zaczynaja sie schody bo wszystko jest powyzej 4000zł. zaczełam zastanawiac sie czy format zapisu HD: 1920 x 1080 / 50i bedzie bardzo widoczny i uciązliwy??
no i pytanie czy oreintujecie sie odnośnie opisu kamer (dane tech.) w informacji o kamerze HDR-CX360VEB wyglada na to ze lepszy jest aparat fotograficzny niz kamera? czy ja to zle odczytuje?? bo juz naprawde nie wiem jaka kamere wybrac
zastanawiam sie miedzy między HDR-CX360VEB a HDR-CX350VET - ale bardzo chetnie poprosze o rade )
prośba o informacje którą kamerę polecacie oraz co sadzicie o kamerze HDR-CX360VEB? bo cieżko w necie o opine
z góry dziekuje
hehe red one zapisuje w formatach
23.98, 24, 25, 29.97 fps @ 4.5K, 4K podejrzewam, że 'p'
plus 50, 59.94fps @ 3K, 2K a tu 'i'
ciekawe co???
ehh temat rzeka...
Pozdrawiam
wyczytałem, że niektóre matryce rzeczywiście mogą pisać pełne 50p tylko zastanawiam się w jakim celu skoro trudno to obrobić, a żeby wyświetlić to i tak trzeba zrobić konwersję do 50i albo 25p...ciekawe...muszę się tym zająć
paragraph22 napisał(a):
Witaj,
No to mnie zaintrygowałeś. To by oznaczało, że Sony kła... to znaczy, stosuje chwyty marketingowe!
OK. Zapis pełnego 50p jest możliwy i wyrenderowanie takiego materiału również. Jeśli producent pisze, że odtwarzanie również odbywa się 50p to jest to możliwe pod warunkiem -
1. prosto z kamery na cyfrowy monitor (LDC, plazma) używając HDMI (na crt lub crt hd będzie problem)
2. po zgraniu na komputer pod warunkiem posiadania sprzętu (mocniejszy komputer) i oprogramowania, które ma wsparcie dla tego formatu bo to trochę coś innego niż zwykłe AVCHD
3. na niektórych odtwarzaczach BLUERAY
4. być może na PS3 ???
5. warunek matryca zapisuje 50 różnych klatek na sekundę co w przypadku kamery CX360VEB wg. specyfikacji producenta ma miejsce. Pamiętać należy, że taki materiał sporo waży 28 Mb/s.
Wg informacji, które znalazłem na razie edycja takiego materiału to jest niezła zabawa bo nie ma jeszcze zunifikowanych kodeków. Trzeba jeszcze chwilę poczekać ale wygląda na to, że na cyfrowych monitorach (lcd,plazma) nie crt oraz w odtwarzaczach DVD będzie to standart. Sądzę, że wielu producentów oprogramowania edycyjnego niedlugo też zacznie dołączać kodeki obsługujące i konwertujące (na przyzwoitym poziomie) 50p.
Dlatego wracając do mojego poprzedniego wątku paradoksalnie profesjonalna emisja nadal odbywa się 50i natomiast w domach można się już zmierzyć z 50p. W TV będzie to możliwe przy nadawaniu cyfrowym naziemnym czyli mniej więcej od 2013 chociaż już rusza testowo multipleks na którym HD jest nadawane w 50i ( i rejestrowane - nawet sport )
Życzę przyjemnego eksperymentowania i pozdrawiam
Cytat z opisu mojej kamery (HDR-CX130E):
"Najlepszy obraz w rozdzielczości Full HD
Odkryj najpłynniejszy, najbardziej wyraźny obraz w filmach wideo możliwy do uzyskania w kamerze. Nowy tryb 1920x1080/50p umożliwia nagrywanie dużej liczby klatek na sekundę w trybie progresywnym, rejestrując 50 klatek w rozdzielczości Full HD na sekundę, co zapewnia niezrównane rezultaty."
Czyli jednak się da, bo nie podejrzewam, że to nieprawda jest. Gorzej, że nie wiem co nagrać, aby odczuć różnicę między 50i, a 50p. Może jakieś szybkie ujęcia... tylko jakie... podpowiedźcie.
Soft (PMB) dołączony do kamery umożliwia na laptopie 2 GHz, 1 Gb RAM bezproblemowe zgrywanie, dzielenie, łączenie filmów i wycinanie filmów a nawet je wyświetla w okienku zajmującym ok.50% ekranu (na całym ekranie nie chce). Jakość 1080/50p (PS) zapisuje wg instrukcji obsługi z prędkością 28 Mb/s, a w jakości 1080/50i (FX) zapisuje z prędkością 24 Mb/s.
Nagrania oglądam albo z kamery albo ze stacjonarnego odtwarzacza multimedialnego za 700 zł (są też tańsze) który odtwarza wszystko.
Przyjrzałem się jednemu z modeli konkurencji i tam Full HD oznacza wg opisu 25p i prędkość 24 Mb/s.
Co do TV czy to naziemnej cyfrowej czy satelitarnej to 1080i jest nadawane na większości kanałów HD z sat (z wyjątkiem sportowych, gdzie jest 720p) i nie ma problemu, aby było w TV naziemnej. 1080p czy też 50p raczej w TV sat czy naziemnej szybko się nie ma co spodziewać, bo koszty byłyby bardzo wysokie, a pospolity klient nie zapłaci 4x więcej za jakość której może wogóle nie zobaczyć.
Nie nie no sport EBU nadawany jest 1080i to taki standard...tak jak i pozostałe emisje w HD , 720p to raczej rzadkość. Co do 50p odtwarzanym na zwykłym odtwarzaczu za 700pln być może masz sporo szczęścia i Twój odtwarzacz ma kodeki do 1080p50 i super procesory ale powiedz mi jak nagrywasz płytę? czy to aby na pewno jest zgrane z kamery i wyrenderowane 1080p50? Bo przy tej ilości danych (max 28Mb/s) to raczej tylko blueray, HDD, SDHC uciągnie i to też nie wszystkie odtwarzacze jedynie te które mają kodeki. Nie zacina się? Bo podejrzewam, że tak jak większość sprzętu po przekroczeniu 18Mb/s może tracić płynność w odtwarzaczu??? Napisz jak przygotowujesz płytę czy odtwarzasz od razu karty?
Pozdr
Z tego co się orientuję to np.C+ i Eurosport niektóre transmisje ma w 720p. Np. na Eurosporcie jak jest 1080i to pojawia się w rogu napis "Native HD". Reszta kanałów HD jest w 1080i.
Co do odtwarzania i nagrywania to płytek nie nagrywam i raczej nie będę nagrywał. Korzystam póki co z HDD włożonego do odtwarzacza (i drugiego w kompie który służy za backup) i chyba przy takiej opcji pozostanę, co najwyżej dokupię kolejny HDD bo HDD 1 Tb już za ok.200 zł można mieć.
Próbowałem też odtwarzania filmu po LAN (odtwarzacz mapuje HDD w kompie) i tylko pierwsza sekunda filmu się delikatnie rwała.
Za to z odczytem karty mam problem bo odtwarzacz jedne karty/pendrive widzi, a drugich nie. Muszę skontaktować się z producentem o co biega.
Odtwarzacz ma procesor Realtek RTD1283DD 400MHz(400MHz).
Film kopiuję po USB do kompa, edytuję (scalam/wycinam) w PMB i kopiuję po LAN na HDD w odtwarzaczu. Przetestowałem już ze 200 różnych nagrań 1080/50p (pojedynczych plików) i żadnych zacięć nie mam. Brat posiada kamerę również 1080/50p firmy na P i jego nagrania delikatnie przycinały.
Szczegóły odnośnie odtwarzacza wysłałem Ci na priv.
Z tym 720p to jest trochę tak, że to jest upkonwersja z SD do 720p która jest jeszcze na tyle skuteczna, że poprawia jakość, upkonwersja do HD wyglądała by jak ścierka. Native HD nie oznacza tylko 1080i ale zarówno 'i' jak i 'p'. Warunek jest taki, że cała linia produkcyjna jest HD tzn. realizowane kamerami HD, miksery i EVS HD i emitowane na transponder 1080 i lub p.
Ja dla EBU ale nawet na warunki polskie na wozie HD i na stacji SNG zawsze mamy 1080 50i to samo inne stacje.
To 720p na Eurosport wynika z tego, że transmisja jest realizowana w SD lub mieszane SD/HD no i to SD (czyli do najsłabsze ogniwo) jest upkonwertowane do 720p. I nadawane jako 720p. To cały sekret.
To co wcześniej napisałem a propos 50p dotyczyło wcześniejszych prób technicznych między innymi kamer firmy P...natomiast zacinanie się może być spowodowane tym, że materiał Twojego brata ma powyżej 18Mb/s, a Twój jest bardziej skompresowany. Mam prośbę opisz super dokładnie jak obrabiasz to 50p bo trochę za mało info mam od Ciebie.
Pozdrawiam
Nic nie obrabiam. W najprostszej konfiguracji oryginalne pliki m2ts (1080/50p) kopiuję na HDD odtwarzacza i daję play. Ewentualnie w PMB daję opcję połącz pliki i kilka plików m2ts łączę w jeden m2ts bez żadnej obróbki.
Materiał z mojej kameryy to wg opisu nawet 28 Mb/s i taki materiał w formie w/w plików odtwarzam na odtwarzaczu.
No to domyślam się, że skoro nie bitrate to co napisałem wcześniej. Różnica w używanych algorytmach kodujących i dekodujących. Różnica w kodekach. Bo niestety nie są one jeszcze zunifikowane. Potrzeba jeszcze chwilę czasu żeby prekursorzy 1080p50 czyli Sony i firma P się dogadały .
Pozdrawiam
PS Wyjaśniłem Ci wystarczająco na czym polega NativeHD i 720p? Masz jeszcze jakieś pytania dot. tego tematu?