anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Amator z H9 ;)

profile.country.pl_PL.title
nepray
Użytkownik

Amator z H9 ;)

Witam serdecznie!

Chętnie wystawiłbym się na konstruktywną krytykę. I kilka rad ;)

Fotografuję "codziennie" - znaczy się, nie robię wycieczek fotograficznych - pstrykam "przy okazji". Wic polega na tym, że mniej więcej 10 - 20% swoich zdjęć nie wstydziłbym się pokazać ;) I pomału się zaczynam zastanawiać, czy przypadkiem przejście na prostą lustrzankę jest dla mnie...

1.JPG

2.JPG

3.JPG

29 ODPOW. 29
ci.nek
Początkujący

nieporadna napisał(a):

:lol: :slight_smile:

a no nie lubię, bo to źle wygląda ;) to tak jakbyś kupiła całe piwo/colę a mogła wypić tylko pół :smileyhappy:

wracając do fotek:
13 - bardzo fajnie wyszło to oko, nawet nie czepiam się centralnego układu w kadrze
14 - bardzo miłe zwierzątko, chyba mówi "marmolada" ;) ale brakuje mu lekko ostrości
15- za mocne światło padło na twarz i jest trochę rozjaśniona, jednak fotka lekko poruszona, ale ujecie ok.
16 - brawa za GO, ale no właśnie znów brak ostrości i lepiej byłoby skupić się tylko na jednej łodyżce.
17 - gacek w ciemnościach ;)
Masz bardzo ciekawe pomysły, nie marnuj ich tylko strzelaj fotki ;) pozdrawiam
a i jeszcze zastanawia mnie czy po zmieszaniu wyostrzasz zdjęcia?

nepray
Użytkownik

nieporadna napisał(a):

a i jeszcze zastanawia mnie czy po zmieszaniu wyostrzasz zdjęcia?

Niestety nie - do zmniejszania uzywam albo paint.net albo painta z windowsa 7 - i nie za bardzo wiem jak to sie robi ;)

W praktyce wygląda to tak: fotka z aparatu na dysk (w domu). Następnie picasa -> w sieć w 1600x1200. Potem w pracy (ach, te wolne chwile) zapisz z picasy na dysk i zmniejszenie do 800x600 -> wrzut tu. ;)

Co do GO - w H9 wybieram ostrzenie punktowe, wybieram cel na pół - spuście, przesuwam kadr trzymając spust i strzelam. Tak szczerze - nie mam innego pomysłu na "precyzyjne" ostrzenie w tym aparacie....

A tu dwa oka i troszkę w bok ;) (tak - walczę z wyrobieniem w sobie kadrowania)

18.JPG

I Nieporadna - zaglądałem - tylko ten typ tak ma, że jeśli niepotrafi "mądrze" się wypowiedzieć, to siedzi cicho - innymi słowy - rady dane tobie wziąłem też do siebie - trójpolówka, te sprawy ;)

Creatoor
Początkujący

No i super! Extra ryjek :P

ci.nek
Początkujący

nepray napisał(a):

Niestety nie - do zmniejszania uzywam albo paint.net albo painta z windowsa 7

W paint.net robi się to tak:
po zmniejszeniu rozmiaru fotki klikasz na zakładkę Efekty -> Photo -> Wyostrzanie (ikonka z okularami) -> wartość 2 powinna wystarczyć ;)

Creatoor napisał(a):

No i super! Extra ryjek :P

Zgadzam się, bardzo fajnie wyszedł Ci ryjek tego zwierzaka ;) , ale przyznam się, że nie wiem co to za zwierzak :(

nepray napisał(a):

Co do GO - w H9 wybieram ostrzenie punktowe, wybieram cel na pół - spuście, przesuwam kadr trzymając spust i strzelam. Tak szczerze - nie mam innego pomysłu na "precyzyjne" ostrzenie w tym aparacie....

Niestety w kompaktach jest trudniej uzyskać zadowalającą Głębię ostrości z racji małej matrycy, ale jak widać na załączonym da się :) Nie wiem czy wiesz, ale udało Ci się to dzięki zastosowaniu dużej ogniskowej (zoomu)
Przepis na małą głębię ostrości, czyli rozmazane tło:
Otwierasz maksymalnie przysłonę (czyli mała wartość f), zbliżasz się do obiektu i stosujesz największą ogniskową (zoom) i powinno wyjść ładnie rozmazane tło :smileygeek:

nepray
Użytkownik

nepray napisał(a):

Niestety w kompaktach jest trudniej uzyskać zadowalającą Głębię ostrości z racji małej matrycy, ale jak widać na załączonym da się :) Nie wiem czy wiesz, ale udało Ci się to dzięki zastosowaniu dużej ogniskowej (zoomu)
Przepis na małą głębię ostrości, czyli rozmazane tło:
Otwierasz maksymalnie przysłonę (czyli mała wartość f), zbliżasz się do obiektu i stosujesz największą ogniskową (zoom) i powinno wyjść ładnie rozmazane tło :nerd:

Dzięki - tak właśnie staram się robić - w kompakcie to albo pełen zoom, albo tryb makro. Ból jest taki, że stabilizacja prz pełnym zoomie już nie tak ładnie działa i zdjęcia nawet przy dobrym świetle (aparat obowiązkowo przy twarzy) często wychodzą mi poruszone. ;)

A co do 16 - po prostu już nie dało się wyostrzyć tylko na "główną" gałązkę - były za daleko na tryb makro...

ci.nek
Początkujący

Ból jest taki, że stabilizacja prz pełnym zoomie już nie tak ładnie działa i zdjęcia nawet przy dobrym świetle (aparat obowiązkowo przy twarzy) często wychodzą mi poruszone. ;)

Pamiętaj o zasadzie, że wraz ze wzrostem ogniskowej (zoomu) musisz skracać czas ekspozycji, w celu uniknięcia poruszenia. Pomomo że masz włączony stabilizator obrazu to i tak przy dużych ogniskowych i długich czasach nie poradzi on sobie, ale widze po EXIFach, że skracasz czasy ekspozycji. Ratunkiem jest również statyw lub stabilne podłoże i samowyzwalacz.

nepray
Użytkownik

To wrzucę jeszcze ze trzy. Co prawda są z "tego samego worka", ale pomału się odważam pokazywać je ludziom ;)

Poproszę również o uwagi.

Robione przez siatkę:
19.JPG

-=-=-=-

20.JPG

-=-=-=-

21.JPG

PS - to wyostrzanie w paint.net to fajne jest ;) (nie nadużywam, ale fajne efekty daje). Dzięki, Ci.nek ;)

PS2 - ostatnio trzymałem w rękach alfę 350... fajnie leży.... :nauseated_face:

nepray
Użytkownik

Długi weekend - nowa sesja.

Starałem się brać pod uwagę wszystkie wasze uwagi (łomatko - ile jest do spamiętania przy robieniu zdjęć - mam nadzieję że pewne rzeczy "wchodzą w krew" ;) )

Szkrab raz
22.JPG

Szkrab dwa
23.JPG

Szkrab trzy
24.JPG

nepray
Użytkownik

Szkrab + (ostrość celowa przy robieniu zdjęcia. Teraz zastanawiam się, czy aby na pewno to był dobry pomysł ;) )
25.JPG

...
26.JPG

Call of Duty czy inny FPS ;)
27.JPG

Staram się ograniczać najbliższy plan (ucięte głowy, tylko wciąż takie zdjęcia mięsię podobają) i nagle okazało się, że kadrowanie jest trudne... Przy zbliżeniach jakoś tło nie przeszkadza.

Z góry dzięki za dalsze rady...

Pozdrawiam majowo ;)

acinloop
Nowicjusz

25. Nieostre :flushed: Domyślam się że chciałeś uchwycić twarz tego pana; podczas robienia zdjęć twarzy ustawiaj ostrość na oczy.
26. Dobry kadr i kolory :) Super :) Tylko to białe tło nad kwiatkiem... :| Ogólnie ok :)
27. Ta rura na dole zdjęcia :| Gdyby inny kąt obrać i wydłużyć czas naświetlania można by uzyskać fajny efekt.
Tak ja to widzę...