Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie!
Chętnie wystawiłbym się na konstruktywną krytykę. I kilka rad
Fotografuję "codziennie" - znaczy się, nie robię wycieczek fotograficznych - pstrykam "przy okazji". Wic polega na tym, że mniej więcej 10 - 20% swoich zdjęć nie wstydziłbym się pokazać I pomału się zaczynam zastanawiać, czy przypadkiem przejście na prostą lustrzankę jest dla mnie...
1.JPG
2.JPG
3.JPG
nieporadna napisał(a):
:lol:
nieporadna napisał(a):
a i jeszcze zastanawia mnie czy po zmieszaniu wyostrzasz zdjęcia?
No i super! Extra ryjek
nepray napisał(a):
Niestety nie - do zmniejszania uzywam albo paint.net albo painta z windowsa 7
Creatoor napisał(a):
No i super! Extra ryjek
nepray napisał(a):
Co do GO - w H9 wybieram ostrzenie punktowe, wybieram cel na pół - spuście, przesuwam kadr trzymając spust i strzelam. Tak szczerze - nie mam innego pomysłu na "precyzyjne" ostrzenie w tym aparacie....
nepray napisał(a):
Niestety w kompaktach jest trudniej uzyskać zadowalającą Głębię ostrości z racji małej matrycy, ale jak widać na załączonym da się Nie wiem czy wiesz, ale udało Ci się to dzięki zastosowaniu dużej ogniskowej (zoomu)
Przepis na małą głębię ostrości, czyli rozmazane tło:
Otwierasz maksymalnie przysłonę (czyli mała wartość f), zbliżasz się do obiektu i stosujesz największą ogniskową (zoom) i powinno wyjść ładnie rozmazane tło
Ból jest taki, że stabilizacja prz pełnym zoomie już nie tak ładnie działa i zdjęcia nawet przy dobrym świetle (aparat obowiązkowo przy twarzy) często wychodzą mi poruszone.
To wrzucę jeszcze ze trzy. Co prawda są z "tego samego worka", ale pomału się odważam pokazywać je ludziom
Poproszę również o uwagi.
Robione przez siatkę:
19.JPG
-=-=-=-
20.JPG
-=-=-=-
21.JPG
PS - to wyostrzanie w paint.net to fajne jest (nie nadużywam, ale fajne efekty daje). Dzięki, Ci.nek
PS2 - ostatnio trzymałem w rękach alfę 350... fajnie leży....
Długi weekend - nowa sesja.
Starałem się brać pod uwagę wszystkie wasze uwagi (łomatko - ile jest do spamiętania przy robieniu zdjęć - mam nadzieję że pewne rzeczy "wchodzą w krew" )
Szkrab raz
22.JPG
Szkrab dwa
23.JPG
Szkrab trzy
24.JPG
Szkrab + (ostrość celowa przy robieniu zdjęcia. Teraz zastanawiam się, czy aby na pewno to był dobry pomysł )
25.JPG
...
26.JPG
Call of Duty czy inny FPS
27.JPG
Staram się ograniczać najbliższy plan (ucięte głowy, tylko wciąż takie zdjęcia mięsię podobają) i nagle okazało się, że kadrowanie jest trudne... Przy zbliżeniach jakoś tło nie przeszkadza.
Z góry dzięki za dalsze rady...
Pozdrawiam majowo
25. Nieostre Domyślam się że chciałeś uchwycić twarz tego pana; podczas robienia zdjęć twarzy ustawiaj ostrość na oczy.
26. Dobry kadr i kolory Super Tylko to białe tło nad kwiatkiem... Ogólnie ok
27. Ta rura na dole zdjęcia Gdyby inny kąt obrać i wydłużyć czas naświetlania można by uzyskać fajny efekt.
Tak ja to widzę...