anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Amator z H9 ;)

profile.country.pl_PL.title
nepray
Użytkownik

Amator z H9 ;)

Witam serdecznie!

Chętnie wystawiłbym się na konstruktywną krytykę. I kilka rad ;)

Fotografuję "codziennie" - znaczy się, nie robię wycieczek fotograficznych - pstrykam "przy okazji". Wic polega na tym, że mniej więcej 10 - 20% swoich zdjęć nie wstydziłbym się pokazać ;) I pomału się zaczynam zastanawiać, czy przypadkiem przejście na prostą lustrzankę jest dla mnie...

1.JPG

2.JPG

3.JPG

29 ODPOW. 29
Creatoor
Początkujący

27 - ciekawy pomysł ale niedopracowany
24 - najlepsze tylko po co ten stół i krzesła?

nepray
Użytkownik

acinloop napisał(a):

25. Nieostre :flushed: Domyślam się że chciałeś uchwycić twarz tego pana; podczas robienia zdjęć twarzy ustawiaj ostrość na oczy.

właśnie odwrotnie - pana chciałem rozmyć. I teraz mnie tak nachodzi że odwrotnie byłoby lepiej...

I co mógłbym w 27 poprawić? Tak szczerze - nie mam pomysłu...

acinloop
Nowicjusz

nepray napisał(a):

I co mógłbym w 27 poprawić? Tak szczerze - nie mam pomysłu...

Inny kadr- spróbuj np. z boku tylko bez niepotrzebnych fajerwerków w kadrze, statyw lub np. krzesło do podparcia aparatu, przysłonę zamknij na maxa, odpowiednio długi czas naświetlania i małe ISO (np.100) a zobaczysz efekt "płynięcia" wody :) Polecam tryb M. I koniecznie wybierz się nad rzekę/wodospad żeby poćwiczyć. ;)

ci.nek
Początkujący

nepray napisał(a):

Starałem się brać pod uwagę wszystkie wasze uwagi (łomatko - ile jest do spamiętania przy robieniu zdjęć - mam nadzieję że pewne rzeczy "wchodzą w krew" ;) )

dokładnie tak jest. Jak ja zaczynałem na poważniej przygodę z fotografowaniem to też byłem przerażony, ale teraz już wiele rzeczy robię odruchowo ;) choć nadal cały czas się uczę.
Teraz o fotkach:
22 - ma fajne tło, w miarę jednolite, szkoda, że szkrab nie patrzy się w obiektyw
23 - szkoda tylko że taka minka skwaszona ;)
24 - pamiętaj o tle, bo ten stolik i krzesło bardzo psują fajne ujecie.
25 - tu aparat złapał ostrość na głowie tej pani, w takich przypadkach musisz ręcznie ustawiać ostrość, bo aparat będzie ostrzył obiekty bliżej obiektywu.
26 - poza białym za bardzo rzucającym się w oczy fotka bardzo fajna.
27 - było by fajniej, gdybyś zraszacz umieścił w jednym z rogów kadru zastosował inną perspektywę.

nepray
Użytkownik

Nowa wycieczka, nowe zdjęcia ;)

(jakoś coraz mniej uznaję za "przyzwoite ;) )

I poproszę o komentarze/rady.

28.JPG

29.JPG

30.JPG

Creatoor
Początkujący

Witam raz jeszcze
28 - bardzo sympatyczne ujęcie. Mam jednak wrażenie patrząc na oczy, że twarz jest poruszona. Szczególnie w zestawieniu z dolną częścią zdjęcia, która wydaje się być ostrzejsza. I te pakunki wychodzące z boku za plecami.
Jeśli chodzi o 29 i 30 to lepiej (pod względem położenia słońca) wyszło 29. Niestety masz za szeroką perspektywę. Powinieneś skupić się na fragmencie zaznaczonym poniżej. W efekcie w kadrze pojawiło się mnóstwo niepotrzebnych elementów odwracających uwagę. Niestety wykasowało exify w tej fotce i nie wiem jaką miałeś ogniskową.
Pozdrawiam

nepray
Użytkownik

Dzięki za odpowiedź.

Hmmm... Paint.net przy zapisywaniu musiał je pogonić, nie wiem czemu.

Dane z niezmniejszonego oryginału:

ISO - 100
czas - 1/4000
przesłona - 4.5
ogniskowa - 12,6mm

A czy da się jakoś zmniejszyć albo usunąć flarę, która powstała na drugim zdjęciu? Czy jest po prostu cecha obiektywu?

Creatoor
Początkujący

nepray napisał(a):

A czy da się jakoś zmniejszyć albo usunąć flarę, która powstała na drugim zdjęciu? Czy jest po prostu cecha obiektywu?

Trudno powiedzieć co jest przyczyną. Miałeś jakiś filtr? UV?

nepray
Użytkownik

Absolutnie nic nie miałem - goły aparat ze statywem.

Kierniak
Nowicjusz

26 byłoby ekstra gdyby nie tło nad tym kwiatkiem - ale to już kolega o tym pisał!
No i świetne miejsce na polowanie dobrego zachodu.