Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie!
Chętnie wystawiłbym się na konstruktywną krytykę. I kilka rad
Fotografuję "codziennie" - znaczy się, nie robię wycieczek fotograficznych - pstrykam "przy okazji". Wic polega na tym, że mniej więcej 10 - 20% swoich zdjęć nie wstydziłbym się pokazać I pomału się zaczynam zastanawiać, czy przypadkiem przejście na prostą lustrzankę jest dla mnie...
1.JPG
2.JPG
3.JPG
27 - ciekawy pomysł ale niedopracowany
24 - najlepsze tylko po co ten stół i krzesła?
acinloop napisał(a):
25. Nieostre Domyślam się że chciałeś uchwycić twarz tego pana; podczas robienia zdjęć twarzy ustawiaj ostrość na oczy.
nepray napisał(a):
I co mógłbym w 27 poprawić? Tak szczerze - nie mam pomysłu...
nepray napisał(a):
Starałem się brać pod uwagę wszystkie wasze uwagi (łomatko - ile jest do spamiętania przy robieniu zdjęć - mam nadzieję że pewne rzeczy "wchodzą w krew" )
Nowa wycieczka, nowe zdjęcia
(jakoś coraz mniej uznaję za "przyzwoite )
I poproszę o komentarze/rady.
28.JPG
29.JPG
30.JPG
Witam raz jeszcze
28 - bardzo sympatyczne ujęcie. Mam jednak wrażenie patrząc na oczy, że twarz jest poruszona. Szczególnie w zestawieniu z dolną częścią zdjęcia, która wydaje się być ostrzejsza. I te pakunki wychodzące z boku za plecami.
Jeśli chodzi o 29 i 30 to lepiej (pod względem położenia słońca) wyszło 29. Niestety masz za szeroką perspektywę. Powinieneś skupić się na fragmencie zaznaczonym poniżej. W efekcie w kadrze pojawiło się mnóstwo niepotrzebnych elementów odwracających uwagę. Niestety wykasowało exify w tej fotce i nie wiem jaką miałeś ogniskową.
Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź.
Hmmm... Paint.net przy zapisywaniu musiał je pogonić, nie wiem czemu.
Dane z niezmniejszonego oryginału:
ISO - 100
czas - 1/4000
przesłona - 4.5
ogniskowa - 12,6mm
A czy da się jakoś zmniejszyć albo usunąć flarę, która powstała na drugim zdjęciu? Czy jest po prostu cecha obiektywu?
nepray napisał(a):
A czy da się jakoś zmniejszyć albo usunąć flarę, która powstała na drugim zdjęciu? Czy jest po prostu cecha obiektywu?
Absolutnie nic nie miałem - goły aparat ze statywem.
26 byłoby ekstra gdyby nie tło nad tym kwiatkiem - ale to już kolega o tym pisał!
No i świetne miejsce na polowanie dobrego zachodu.