anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

doslav

profile.country.pl_PL.title
doslav.
Poszukiwacz

doslav

Startowo - spacerowo - wczesnowiosenne...

Znaczy jeszcze nie zielono ale już słonecznie ;)wrotycz01 .JPGokol-kap .JPG

1 207 ODPOW. 1 207
doslav.
Poszukiwacz

No i d... zbita..... :(

Obiecuję poprawę (i spacer do parku jutro bo pogoda piękna) a póki co doszkolę się na galeriach tutejszych i KKM-owych :D

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

doslav napisał(a):

No i d... zbita..... :(

E tam, to tylko parówki :smileyhappy:
A pogoda faktycznie śliczna. Jak się odrobię to może też wyskoczę... hmm.

------------------------------
fotoamator
doslav.
Poszukiwacz

Wiosna panie sierżancie!

Prawdziwie primaaprilisowy był dzień... Najpierw prawie nadepnąłem na bażanta - wyprysnął mi spod nóg i ziemią tylko obsypał :D a później dwa razy spóźniłem się do największego zająca jakiego w życiu widziałem. A miałem go na wyciągnięcie ręki (no prawie... 10-15m)...
Skoro fauna się na mnie dziś obraziła (za wyj. motyli może) - znów przyszło mi ćwiczyć na badylkach. Cierpliwsze są :)
rusałka.JPG
wiosna.JPG
mech.JPG

A parówkę przyjąłem z "godnościom i kulturom osobistom" i na weekend zaplanowałem odwyk badylkowo-leśno-spacerowy ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Ładne mydełko na tej rusałce - kto to fotografuje na pełnej dziurze, sigmą na 300mm?
I znów by trzeba parówek :nauseated_face:
A czas to 1/2500s. A po co? Było przymknąć do f/9, f/10, czas by się ustawił na ok. 1/500, 1/630, nawet ISO można by do 400 zmniejszyć. I będzie cacy. Tym bardziej, że w trybie "A" robiłeś.

fotoamator
doslav.
Poszukiwacz

Taaaa... Zaczynają wyłazić luki w wykształceniu :slight_smile: Ale po to EXIF-ów chłopina nie wyciął, żeby właśnie takie konkrety usłyszeć. Bezmyślność należy piętnować z całą mocą - znakiem tego parówki w pełni zasłużone i przyjęte z pokorą oraz szacunkiem należnym.
Okazuje się, że przesiadka z kompaktu na lustro wcale nie jest taka prosta jak się wydawało - nawet jeśli kompakcik umożliwiał eksperymentowanie (A720 IS + CHDK). Niemniej życie uczy, że nic nie zastąpi nauki, pracy i dobrych rad życzliwych ludzi. W związku z tym krytyka przyjęta w całości i przekazana do realizacji ;)

Aaa... No i DZIĘKUJĘ NAJUPRZEJMIEJ (bo jakoś mi się chyba wcześniej nie wyrwało to słowo-klucz?) i polecam się na przyszłość :) :)

kropka33
Początkujący

Najbardziej podoba mi się nr 09 - mech w promieniach :)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

No, to jak bez urazy, to jeszcze dodam dla potomnych - w kompakcie robi się zdjęcia prawie zawsze na "pełnej dziurze", bo możliwości przymknięcia jest niewiele (góra o 2EV) a i tak GO jest ogromna. W aparatach z większą (fizycznie) matrycą, czyli w lustrzankach mamy obiektywy o dużej możliwości regulacji przysłony (np. od f/2,8 do f/22 - wobec 2,8-5,6 w kompakcie). Ponadto obiektywy budżetowe/amatorskie mają taką nieprzyjemną cechę, że (w odróżnieniu od tych drogich/profesjonalnych), akceptowalną ostrość uzyskują po przymknięciu o ok. 2 działki. Taka sigma 70-300APO maksimum ostrości osiąga między f/9 a f/13, potem znowu spada (dyfrakcja). Generalnie z tych powodów nie należy (chyba, że mus) przy mykać bardziej niz do f/11, f/16, bo GO nam rośnie, jednak ostrość spada.

fotoamator
doslav.
Poszukiwacz

Jasno i przejrzyście... Niby się wie a jak co do czego to się okazuje, że nie bardzo :smileyredface:

kropka33 - mi też się podoba choć to taki niezbyt przemyślany i nie kombinowany pstryk. Może właśnie dlatego?? ;) Dzięki i pozdrawiam...

doslav.
Poszukiwacz

Nie mogłem dziś odejść za daleko od komputera i telefonu więc tak sobie eksperymentowałem ze światłem z lampy...
kulki.JPG
kulki2.JPG

No i jeszcze lekcje ostatnio odrabiałem (motylki były do poprawki) :D
motyl-poprawka.JPG

Mam nadzieję, że trochę lepiej (mniej mydlin)? :D :D

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

No, motylek całkiem, całkiem, ale przy kulkach (10), ten artefakt od góry chyba lepiej by było usunąć?

fotoamator