anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

moja skromna amatorszczyzna - proszę o ocenę :):):):

tryf-----
Początkujący

moja skromna amatorszczyzna - proszę o ocenę :):):):

kilka fotek

16 ODPOW. 16
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Ależ mi się fajnie miło zrobiło :smileyredface:
A z tą świetnością to lekka przesada.
Jako że uczymy się całe życie to im więcej oglądam dobre fotki innych tym bardziej się przekonuję że jeszcze mało umiem pomimo tylu lat z aparatem.
Z fotografią jest podobnie jak z malarstwem, trzeba dany obraz przestudiować, przeanalizować, dopatrzeć się w jaki sposób zostało wykonane ujęcie , no i najważniejsze jak uchwycone światło bo światło to fotografia.
Ostatnio usłyszałem od znanego fotografa który foci Alfą że nie robi zdjęć między 11 a 18 i kurcze coś w tym faktycznie jest.

florius
Początkujący

No to może i ja dopiszę kilka słówek :)
Zatem kolejno według wstawiania:
4 - kotek - niezły kadr niestety ostrość zginęła w słomie i lekkie przepalenia się pojawiły. EV na -2/3 i ostrzenie na łebku powinno załatwić sprawę :)
3 - dinozaur - kadr zabity moim zdaniem :( Jak już ma być groźna paszcza, to powinna być cała i raczej w pionowym kadrze kadrując od dołu nieco :)
1 - kwiatek - ostrość w centrum ładnie złapana i to tyle "na plus". Kadrując kwiat centralnie z góry można sobie płatki obcinać umieszczając środek w centrum kadru. Przy ujęciu pod kątem raczej widziałbym kwiat w całości :)
7 - bombka - ciekawy eksperyment, szkoda, że ostrość uciekła :(
9 - drzewa - cały pomysł zepsuła plama śniegu :(
6 - misiek - poza tym , że ZNOWU nieostre, to nie wiem o co chodzi :( Pewnie o miśka, ale kawałek okna, cień na grzejniku czy segregator bardzo skutecznie odciągają od niego wzrok
5 - pies #1- przepraszam, ale aparat chyba sam "wypalił". Skoro tematem jest pies to czemu jest obcięty?
8 - drzewo - wreszcie coś co wygląda na zdjęcie warte umieszczenia w galerii :)
Wypadałoby je wyprostować, odrobinkę przyciemnić, nasycić kolor i miodzio :)
2 - pies #2 - kadr zdecydowanie lepszy niż 5 szkoda tylko obciętych uszu i ostrosci :)
Generalnie popieram radę SZFENDAKa. Kadruj szerzej to naprawdę ma sens :)
Poczytaj coś o kompozycji, bo tego przede wszystkim MZ brakuje w Twoich fotkach no i oczywiście oglądaj zdjęcia innych i próbuj im dorównać :)

tryf-----
Początkujący

Dziękuję za opienie !!
Oczywiście postaram się dostosować do każdej z rad :)
z ostrością faktycznie nie szaleję, ale może dlatego, że to dopiero moje początki a palec " na spuście" czasami wymknie sie spod kontroli - za bardzo sie spieszę :slight_smile: do dzieła hihi !
pozdrawiam Wszystkich i raz jeszcze dziękuję !!!

tryf-----
Początkujący

florius napisał(a):

Poczytaj coś o kompozycji, bo tego przede wszystkim MZ brakuje w Twoich fotkach no i oczywiście oglądaj zdjęcia innych i próbuj im dorównać :)

FLORIUS - mam cichą nadzieję, że kiedyś uda mi się zrobić tak dobre zdjęcie, jakim są Twoje - majstersztyk :) pozdrawiam !

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

tryf napisał(a):

- zdjęcie z bombką - "łapki" do "ciężkiego sprzętu" nie przywykły

Przywykną szybko ;) Praktyka czyni mistrza :)

Pozdrawia Starosta :grin:
florius
Początkujący

Uda Ci się napewno w końcu to nic trudnego zobaczysz. To po prostu kwestia większej dbałości o kadr :)
Moim fotkom do "majstersztyku" jeszcze duuużo brakuje, stąd rada o oglądaniu zdjęć innych bo to chyba najlepsza szkoła poza praktykowaniem :)

profile.country.PL.title
Paulina.
Poszukiwacz

florius napisał(a):

Uda Ci się napewno w końcu to nic trudnego zobaczysz. To po prostu kwestia większej dbałości o kadr :)
Moim fotkom do "majstersztyku" jeszcze duuużo brakuje, stąd rada o oglądaniu zdjęć innych bo to chyba najlepsza szkoła poza praktykowaniem :)

I Ja pod tym sie podpisze dzieki innym zdjecia wiele mozna poprawic badz sie nauczyc
pozdrawiam i zycze samych udanych zdjec...