Podziel się wrażeniami!
Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem a300. Nie wiem czemu ale dookoła słyszę krytykę zewsząd za swój zakup. Wielu znajomych (mniej lub bardziej) mówi, że to szajs... na razie jakoś dzielnie odpowiadam, że to nie aparat robi dobre zdjęcia tylko człowiek, ale...Nie wiem skąd się bierze taka opinia. Też się z tym spotkaliście?
będąc w mojje dorywczej, letniej robocie bacznie przygladałam się ludziom z aparatami, probowałam wypatrzeć, co też oni tam mają... dużo było n i c... i choć nie liczyłam to i tak chyba najwięcej razy natknęłam się na alfetki głównie 200, 300 i 350
też często słyszę zarzuty w kierunku sony, ale mnie ten system odpowiada, jestem zadowolona z aparatu i zdjęć, jak wszystko moja trzysetka ma jakieś tam swoje drobne wady, ale potrafię z nimi żyć i nie zwracam na niej uwagi, a z wszelkimi n i c nie gadam o aparatach, bo argumenty jak mówiono wcześniej zawsze są te same, więc nie ma sensa w strzępieniu jęzorka
W ciągu ostatnich 3 tygodni rozmawiałem z 3 przypadkowo spotkanymi właścicielami Sony Alfa: 200, 350 i 700. Więc panowie 200 i 700 kupili ze względu na cenę, ot tania i fajna lustrzanka a Pan od 350 po testach sklepowych Canonów i Nikonów wybrał Alfę ze względu na cenę i możliwości aparatu. Podsumowując wakacyjne wyjazdy spotykałem się z aparatami Nikon, Canon i trzecie Sony, wiec nie jest tak źle! I jak wielu przedmówców powtórzę, wszystko zależy od fotografującego. Jak miałem Feda 5B z to dla właścicieli Zenitów i Praktik byłem "prawdziwym" amatorem. Olać to. Czas i nowe modele wszystko zmienią.
Ostatnio wziąłem do pracy swoją 300 i wybrałem się z kolegą na pojedynek:
sony alpha a300 vs. canon eos 450. Wygrałem piwo, a tak poza tym to wszyscy się zakochali w mojej alphie. Byłem naprawdę dumny
...bacznie przygladałam się ludziom z aparatami, probowałam wypatrzeć, co też oni tam mają...
W swojej pierwszej netowej galeryjce w opisie mam ''przeciwnikom systemu Sony dedykuję'' i chociaż jestem bardzo początkującą osobą, wiele osób jest zaskoczonych, że Alfą tak można ??, a to może jakieś extra obiektywy mam albo co? taaaaaa..extra KIT plus obiekty muzelane
Właśnie wracam z forum nikona. Jaka tam wojna!
Cytat: (dotyczy zestawu Alfy z cajsikiem)
"ja właśnie wczoraj miałem okazję się takim zestawem chwilkę pobawić
miód"
Odpowiedź:
"lepiej nie pisać tu takich rzeczy."
Ogólnie nikoniarze wściekają się, że ich producenci nie robią nic w odpowiedzi.
a ja powiem tak: zaczynałem od Minolty to co, jak przechodziłem na cyfrowe lustro, to miałem sobie kupić Nikona?
już prawie miałem Pentaxa ale kumpel miał A200 i jak pofociłem trochę to dałem sobie spokój. potem wahałem się - A200 czy A300? wybrałem A200, żeby mnie LV nie kusił i nie żałuję ...
jedyną rzeczą, która mnie drażni w mojej alfie to jest spory jednak szum powyżej ISO 800. daję sobie z tym jakoś radę ale jednak pod tym względem to daleko nam jeszcze do Canona ...
a tak w ogóle to najbardziej chciałbym mieć Leicę M4 a w cyfrze M8 ... tylko kiedy ja wygram w totka?
jak ostatnio łaziłem po Lublinie to widziałem sporo ludziów z alfami ...
Z tymi szumami to fakt. Canon na tym polu góruje. Jednak z tego co mi wiadomo to nie jest problem techniczny a raczej softu w aparacie. Nikon który ma matryce od Sony ma mniejsze szumy. To samo sprawiło oprogramowanie v4 do A700. Więc może wystarczy tylko trochę po naciskać na Sony żeby coś wymyślili - nowy firmware.
mphisto napisał(a):
Nikon który ma matryce od Sony ma mniejsze szumy.
Proponuje więc naciskać na Sony. Zrobili już praktycznie Gran Turismo 5 na PS3 więc mają świetnych programistów z wolnym czasem.