Podziel się wrażeniami!
Witam! Męczy mnie pewien problem, jestem szczęśliwym posiadaczem lustrzanki sony, lecz martwi mnie fakt gdyż mój kolega fotograf zmartwił mnie pewnym zdaniem "pokaż mi fotografa który ma aplphe" twierdzi że w fotografii dominują Nikony i Canony. Czy na prawdę jest tak źle, kiedy fotograf posiada sonacza? To prawda bardzo rzadko widziałem fotografa z Sony, chyba że to przypadek... Nie rozumiem skąd takie twierdzenia powstają? Wytłumaczcie mi to proszę.
Jestem wymagającym amatorem, fotografem bardzo dużą wiedzą teoretyczną, co raz większa praktyczną. Jestem na etapie wyboru nowego jasnego obiektywu, i nie wiem czy dalej wkładać pieniądze w alphe 200 czy przeczekać i dozbierać i niestety przejść do konkurencji z całym szacunkiem dla SONY !
odpowiem krótko a w zasadzie zadam pytanie
pokaż mi aparat innej firmy który posiada stabilizacje w korpusie?
a zakup obiektywu za stabilizacją innych producentów to wydatek minimum 4 tysiące
a każdy następny to dodatkowe koszta
poza tym firma Sony ze swymi aparatami lustrzanymi jest dość krótko na rynku w porównaniu do tych które wymieniłeś dlatego sceptycyzm użytkowników jest ogromny
całe szczęście że to się zmienia i coraz więcej osób się do aparatów Sonego przekonuje
a jakością zdjąć możemy się prześcigać zwłaszcza w gorszych warunkach oświetleniowych
jestem w stanie zrobić fotkę przy 1/25 sek z ręki nie poruszone przy ISO 200
w Canonie czy Nikonie albo lampa albo statyw
coraz częściej słyszę za plecami głosy użytkowników innych firm gdy przeglądam fotki "ooo kurcze"
więc nie przejmuj się głosami innych tylko zaskakuj ich możliwościami w postaci zdjęć
bardzo Pan mi ulżył! potrzebowałem takiej fachowej odpowiedzi to prawda co Pan powiedział zdjęcia robi bardzo dobre, jestem zadowolony z aparatu i jego możliwości, leczy martwiły mnie opinie innych po prostu "każdy chwali swoje" jeszcze raz bardzo dziękuję
Witaj!
Oprócz Sony,Pentaxa i Olympusa pozostałe aparaty nie posiadają stabilizacji w korpusie co przekłada sie na cenę obiektywów.Jest wątek który może Ci pomoże rozwiać wątpliwości albo i nie
viewtopic.php?f=33&t=3338" target="_blank
Temat przenioslem w lepsze miejsce
a ja na zmartwienia autora watku odpowiem cytatem, który czasami widuje:
"kupno Nikona nie czyni Cie fotografem. Stajesz sie jedynie posiadaczem nikona"
bardzo wam dziękuje drodzy mili takie wypowiedzi motywują człowieka do działania POZDRAWIAM !
Takimi stwierdzeniami nie warto się przejmować, 99% użytkowników, którzy wypisują na innych forach jakie to sony jest złe bo robi wszystko nie miało alphy w ręce. Na razie canon i nikon będą przeważać, ale w niedalekiej przyszłości może się to zmienić.
Jest wielu użytkowników C i N, którzy chcieli by przejść na nasz system, lecz problem się zaczyna gdy zadają sobie pytanie, "a co z obiektywami które już mam i to całkiem sporo?".
mój sąsiad, szczęśliwy posiadacz Nikona D40 gdy przyjeżdża na swą działkę obok mnie to wyrywa mi z ręki A700 i zaczyna robić zdjęcia
na pytanie dlaczego to robi odpowiedź pada taka "bo ten Twój ładniejsze zdjęcia robi"
Dokładnie jak piszą poprzednicy - wiele osób krytykujących "na sucho" Sonego, robią to uszczypliwie nie myśląc o konkretniejszych argumentach. Prawdą jest również że Sony ugruntowuje swoją pozycję na rynku i przekonuje do siebie coraz większe rzesze amatorów i zawodowców. Kraków też nie od razu zbudowali
Canon, Nikon, Sony i inni - to są różne systemy, nie odważyłbym się ocenić ten najlepszy ten gorszy i ten też. Są inne, każdy czymś się różni, to wg mnie jest bardzo dobre, bo każdy może wybrać coś dla siebie, dopasować do własnych potrzeb.
Osobiście, trzymam bardzo mocno kciuki za Samsunga, że też na poważnie wejdzie w świat lustrzanek z co najmniej takim samym zaangażowaniem, nakładem pracy, podejściem "bardzo serio" czy w końcu świetnymi efektami końcowymi, jak właśnie Sony.
Dla nas, użytkowników, to przecież tylko lepiej;)
Co by nie wiadomo ilu "fotografów" mówiło, Alpha nagle sama zdjęć robić nie przestanie;) (no chyba że się zepsuje, co na szczęście rzadko się zdarza )
A do robienia zdjęć, podobnie jak Nikon czy Canon, nadaję się znakomicie