Podziel się wrażeniami!
Dzisiaj ruszają wreszcie długo oczekiwane targi CES (przynajmniej przeze mnie )! Zapraszam wszystkich chętnych do dyskusji o tym co pokażą producenci w tym Sony oczywiście. A zapowiada się ciekawie, sporo nawet w tym roku o tym mówi się w polskim internecie.
Wieczorkiem wrzucę kilka ciekawostek z targów (niestety nie ma mnie tam więc z drugiej ręki ;() a póki ci krótka notka z gazety.pl
Historia CES (za http://technologie.gazeta.pl/technologi ... onics.html" target="_blank" target="_blank)
Pierwszy CES miał miejsce w czerwcu 1967 roku w Nowym Jorku. Od 1978 roku CES odbywał się dwa razy w roku: raz w styczniu w Las Vegas pod nazwą Winter Consumer Electronics Show (WCES) oraz w czerwcu w Chicago pod nazwą Summer Consumer Electronics Show (SCES). W 1998 roku połączono je w jedną imprezę i ustalono, że będzie odbywać się w Las Vegas.
W 1996 roku przedstawiono na CES format DVD, a w 1998 telewizję HD. Rok później, w 1999 roku, pokazano tam Personal Video Recorder (PVR), a w 2001 roku premierę miała tam konsola Microsoft Xbox.
Sorka, że dwa posty pod rząd, ale apropo CES
http://nt.interia.pl/raport/ces2009/pro ... ji,1241734
Dla leniwych: czyżby zbliżały się okulary 3D?
"Jednym z naturalnych obszarów działania obrazu 3D mogłyby być gry - do takiego wniosku doszła Nvidia, prezentując okulary 3D Vision. Nie obędzie się bez specjalnie dedykowanych monitorów, ale technologia jest już na rynku. Przynajmniej teoretycznie.
Najlepiej w praktyce sprawdza się jednak technologia Real3D autorstwa Sony - wraz z PlayStation3 i stosownymi okularami możemy mówić o prawdziwym oddaniu uczucia zagłębienia się w przedstawionym świecie. Od lecących w naszym kierunku strzałów na spadających głazach kończąc. Jeśli uda się dostarczyć odpowiednio ciekawe materiały, bez konieczności kupowania nowych telewizorów - 3D rzeczywiście wróci do akcji."
Taka ciekawostka, fajnie by było jakby tego typu rozwiązanie zagnieździło się na stałe, na razie ciekawostka, ale za parę lat kto wie.
Ja sobie nie wyobrażam technologii 3D. Nigdy nie widziałem żadnego programu ani filmu w 3D, nawet nie wiem czy są takowe... Na czym to polega, widzisz wszystko wokół siebie? Dosyć dziwne
Jeśli byłeś kiedyś w iMaxie na filmie przyrodniczym albo Beowulfie (fajny film w oparciu o techniki animacji komputerowej SD) to efekt ma być podobny. Technologia 3D tv również z użyciem okularów jak w kinie.
Tylko, że tego typu filmy to jedynie prowizorka jeśli chodzi o 3D , "obraz wyskakuje" na Ciebie, ale to jeszcze nie to, czyżbyśmy widzieli pierwsze przymiarki do wirtualnej rzeczywistości? Za okularami prób już było kilka, patrząc na rynek widać, że były raczej nie udane ciekawe jak będzie tym razem.