Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie,
Ostatnio zacząłem się poważnie zastanawiać nad kupnem NEX-a. Ponieważ mam przykre doświadczenia z plastikowymi bagnetami, chciałbym spytać, jak to wygląda w NEX-ach? Czy te wewnętrzne listki mocowania, o które opiera się bagnet obiektywu, są plastikowe czy metalowe?
Dodaję poglądowe zdjęcie NEX-7, żeby było jaśniej.
Są metalowe. Stopu dokładnie Ci nie podam ale jest toto hartowane i trzeba się postarać aby uszkodzić.
Przykre doświadczenie z plastikami, chmm... czyżby Canon?
Thanatos napisał(a):
Są metalowe. Stopu dokładnie Ci nie podam ale jest toto hartowane i trzeba się postarać aby uszkodzić.
Przykre doświadczenie z plastikami, chmm... czyżby Canon?
Tu nie chodzi o rzucanie, ani o spokój psychiczny kogokolwiek. Chodzi o to, że po niecałym roku używania i częstej zmianie obiektywów, w moim obecnym aparacie zwyczajnie bagnet się "wyrobił" i podpięte do korpusu obiektywy trochę "latają". Czuć to wyraźnie, kiedy chwyci się jedną ręką korpus, drugą obiektyw i trochę pomanipuluje. Po dokładnych oględzinach można zauważyć, że te listki o których piszę w sposób widoczny się wytarły.
Thanatos, czyli w NEX-7 jeśli łyżeczką postukam w te listki bagnetu, to będzie słychać metaliczny dźwięk?!
BenekPG napisał(a):
Tu nie chodzi o rzucanie. Chodzi o to, że po niecałym roku używania i częstej zmianie obiektywów, w moim obecnym aparacie zwyczajnie bagnet się "wyrobił" i podpięte do korpusu obiektywy trochę "latają". Po dokładnych oględzinach można zauważyć, że te listki o których piszę w sposób widoczny się starły.
BenekPG napisał(a):
Tu nie chodzi o rzucanie. Chodzi o to, że po niecałym roku używania i częstej zmianie obiektywów, w moim obecnym aparacie zwyczajnie bagnet się "wyrobił" i podpięte do korpusu obiektywy trochę "latają". Po dokładnych oględzinach można zauważyć, że te listki o których piszę w sposób widoczny się starły.
BenekPG napisał(a):
czyli w NEX-7 jeśli łyżeczką postukam w te listki bagnetu, to będzie słychać metaliczny dźwięk?!
Reasumując - te zęby w NEX-ach są na pewno metalowe, choć na zdjęciach wyglądają jak plastikowe?
Bo np. w Samsungach NX 200 / 20 zęby wyglądają na plastikowe i są plastikowe. A w starszych Samsungach, np. NX 11 / NX 10 / NX 100 zęby te były metalowe i wyglądały na metalowe...
W obecnych czasach materiały z tworzywa są bardziej wytrzymałe niż metal. Cokolwiek w ogóle pojęcie "metal" znaczy bo to również jest względne - różne stopy, a także rozrzut jakościowy produktów "metalowych" jest ogromny. Wystarczy kupić sobie zestaw imbusów za 5 zł i za 50 zł. Oba są z metalu, ale jeden wytrzyma tydzień używania, drugi 10 lat. Ja osobiście wolę mieć wysokiej jakości tworzywo, niż "plastyczny" metal tylko dla zasady "żeby był metal".
W przypadku bagnetu naprawdę nie rozumiem jakie znaczenie ma zastosowany materiał.
Obiektywy do bezlusterkowców są lekkie i naprawdę nie wiem jak mogłyby doprowadzić do jakichkolwiek luzów. Poza tym, skoro Ewa (Thanatos) napisała Ci już jak jest, to nie wiem ile razy można się upewniać?
NEX musi mieć wytrzymały bagnet, choćby tylko po to by przez TĄ przejściówkę http://a.img-dpreview.com/reviews/sonynex5n/images/NEX-SLTadapter.jpg
móc utrzymać obiektywy z bagnetem A.
Mam ponad 5-letnią 100 z plastikowymi listkami wewnątrz i po zapięciu obiektywu istotnie nie siedzi on tak samo mocno jak na początku, ale minimalny luz absolutnie nie ma wpływu na cokolwiek. A skoro ten wpływ jest żaden to po co rozdmuchiwać problem? Luzami nie robi się zdjęć. Chyba, że piszesz pracę z materiałoznawstwa, to rozumiem dociekliwość.
Obiektywy do bezlusterkowców są lekkie i naprawdę nie wiem jak mogłyby doprowadzić do jakichkolwiek luzów.
BenekPG napisał(a):
Polecam recenzję na optycznych i komentarz