Podziel się wrażeniami!
witam. moje pytanie to: jak ustawić zoom w kamerze SONY-HDR?pozdrawiam.
witam. moje pytanie to: jak ustawić zoom w kamerze SONY-HDR?pozdrawiam.
Janku, w kamerach Handycam zoom obsługujemy za pomocą dźwigni umieszczonej na górze kamery; kiedy trzymasz kamerę z zapiętym paskiem na rękę, dźwignia ta znajduje się pod palcem wskazującym. Przechylając ją w prawo następuje przybliżenie obrazu, a popychając w lewo - oddalenie. Zwróć uwagę, że im mocniej wychylisz dźwignię zoomu, tym szybciej obraz będzie się przybliżał lub oddalał.
Być może zainteresuje Cię mój artykuł poruszający tematykę zoomu w kamerach. Oto link:
https://forum.sony.pl/viewtopic.php?f=285&t=10606
Pozdrawiam.
Ps. Może mógłbyś podać pełną nazwę Twojego modelu kamery? Znajduje się ona m.in. na naklejce na spodzie kamery i ma format "HDR-XXYYYE", gdzie "XX" to dwie litery (np. CX, XR) a "YYY" to trzy cyfry oznaczające numer modelu. Dzięki!
hodziło mi o zoom cyfrowy a kamerka to HDR-cx360VE
W kamerze HDR-CX360VE dysponujemy 12-krotnym zoomem optycznym (17x zoom rozszerzony) oraz 160x zbliżeniem cyfrowym, które włączamy w menu kamery. W tym celu należy na ekranie wybrać kolejno:
Menu -> Aparat/Mikrofon -> Zoom cyfrowy -> 160x
Zoom cyfrowy obsługujemy również dźwignią na obudowie. Po jego włączeniu, w prawym górnym rogu ekranu, na wskaźniku zoomu pokaże się kreska - to granica przybliżenia, po przekroczeniu której obraz będzie przybliżany cyfrowo (do tego znacznika operujemy zoomem optycznym). Pamiętaj, że używanie wysokiego zoomu cyfrowego może spowodować obniżenie jakości obrazu.
Pozdrawiam.
a jak sie w tej kamerze włoncza stabilizator
Janku, w kamerze HDR-CX360VE mamy do dyspozycji trzy ustawienia SteadyShot'a, czyli stabilizacji obrazu. Aby je zmienić, na ekranie kamery należy wybrać
Menu -> Aparat/Mikrofon -> SteadyShot:
"Aktywny" to domyślna i zarazem najmocniejsza opcja. "Aktywny" SteadyShot łączy stabilizację optyczną i cyfrową. Najlepiej wybrać ją, gdy dużo filmujemy z ręki, w ruchu i stosujemy duże przybliżenia.
"Standardowy" daje nieco lżejszy efekt stabilizacji. To ustawienie jest zalecane np. przy filmowaniu w szerokim planie, stojąc z kamerą w ręce.
"Wyłącz" mówi sam za siebie
Gabryś dzieki za odpowiedź troche mnie nie było niedługo jade na wakacje z kamerą no i mam pytania mianowicie jaki będzie lepszy dizwiek 5.1 czy stereo i jaka baterie kupic zeby wystarczalo na caly dzien kamerowania pozdro
To miło, że się odezwałeś
Uważam, że opłaca się ustawić tryb dźwięku na 5.1 kanałów jeśli posiadasz nagłośnienie, które będzie potrafiło odwzorować dźwięk przestrzenny (np. zestaw kina domowego) - wtedy oglądanie nagrań z wakacji będzie czystą przyjemnością. W obu trybach rejestracji dźwięku można włączyć redukcję szumów oraz zmienić poziom odniesienia mikrofonu.
Jeśli chodzi o wybór baterii to mamy dwa możliwe podejścia - albo kupić więcej akumulatorów o pojemności zbliżonej do oryginału, albo zainwestować w jak największy model. Osobiście wybrałbym akumulator NP-FV100, z którym dostępny czas nagrywania spokojnie przekracza 6 godzin, co w połączeniu z podstawową baterią zapewnia nam prawie cały dzień nieustannego filmowania. Należy jednak mieć na uwadze, że taka bateria sporo wystaje poza obudowę kamery i jest stosunkowo ciężka. Daje ona największy zapas energii i jest najbardziej opłacalnym wyborem.
Pozdrawiam.