anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kropka - witam Was serdecznie

profile.country.pl_PL.title
kropka33
Początkujący

Kropka - witam Was serdecznie

wykasowałam poprzednie bo nikt nic nie napisał... to mówi samo za siebie.
Mogę liczyć teraz na ocenę fotek? plizzz...

PS jak mam sobie dać spokój, to napiszcie... już się nie odezwę 8-)

Dzisiejsze:

172 ODPOW. 172
doslav.
Poszukiwacz

To jeszcze oddaj tej fotce siedemnastkę :)
Miałem otwartą jeszcze poprzednią wersję więc łatwo było porównać. Jest lepiej!

hefren
Początkujący

Lajam...nigdy nie przypuszczalem,ze sie z Toba zgodze...zgadzam sie w 100% z kazdym slowem

kropka33
Początkujący

Muszę się z wami podzielić informacją, bo nie wytrzymam z tej radości :slight_smile:
W końcu dotarł do mnie dzisiaj pierścionek M42 :hura: i podpięłam Heliosa 50/2 a potem Jupitera 135/3.5....... jeny jak te szkła malują :D .

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

No to czekamy na efekty :D

kropka33
Początkujący

Kolega ślimak odsłona druga :)
Tym razem robiony Heliosem z przejsciówką M42, z dodatkowym pierścieniem powiększającym.
Na zdjęciu jest trochę szumów, to pewnie przez wyostrzanie i przez cropa (niewielkiego bynajmniej).....

Wielki szacun dla tych, którzy używają M42 i wychodzą im dobre ostre zdjęcia.
Niestety złapanie ostrości to dla mnie wyższa szkoła jazdy... zrobiłam już mnóstwo prób, ale z marnymi efektami. Cóż, ćwiczenie czyni mistrzem, więc ćwiczę cierpliwość :slight_smile:

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

kropka33 napisał(a):

Wielki szacun dla tych, którzy używają M42 i wychodzą im dobre ostre zdjęcia.
Niestety złapanie ostrości to dla mnie wyższa szkoła jazdy... zrobiłam już mnóstwo prób, ale z marnymi efektami. Cóż, ćwiczenie czyni mistrzem, więc ćwiczę cierpliwość :slight_smile:

Mam nadzieję, że nie próbujesz ustawić ostrości kręcąc za każdym razem pierścieniem? To arcytrudne zadanie bo musisz mieć stabilny statyw co znacznie utrudnia możliwość szybkiego poruszania się za obiektem.

Bo ostrzenie manualne wg mnie to tak naprawdę ustawienie odpowiedniej skali odwzorowania, przysłony, migawki i "celowanie" w przód i w tył tak aby złapać obiekt kiedy jest ostry w wizjerze. Na początku możesz się wspomagać trybem seryjnym, jak nabierzesz doświadczenia będziesz miała tyle czasu, że przed naciśnięciem spustu spokojnie sobie kawki łykniesz 8-) ;)

kropka33
Początkujący

Lajam napisał(a):

Mam nadzieję, że nie próbujesz ustawić ostrości kręcąc za każdym razem pierścieniem? To arcytrudne zadanie bo musisz mieć stabilny statyw co znacznie utrudnia możliwość szybkiego poruszania się za obiektem.

Nie kręcę obiektywem. Przybliżam lub oddalam aparat. Robię z ręki, bo ze statywem jakoś by mi to nie szło zupełnie ....
Jedną ręką przytrzymuję pierścień powiększający, bo niestety gwint 55mm nie pasuje do heliosa, więc to tez mi nie ułatwia zadania :smileyrolleyes:

Creatoor
Początkujący

Lajam napisał(a):

Święta prawda. Zdjęcie byłoby dobre, gdyby nie poruszenie, które widoczne jest dobrze na górnej krawędzi domku ślimaka. Co do szumów nie przesadzaj. Mnie się podoba. Ma swój urok, a ziarno dodaje klimatu.

kropka33
Początkujący

poruszone pewnie przez czas 1/30, ale krócej się nie dało bez lampy. Jednak łapki trochę drżą :slight_smile:

Creatoor
Początkujący

A dlaczemu :slight_smile: miałaś problem ze statywem? Ja korzystam ze statywu i musowo z wężyka. A podpieram to sankami nastawczymi i problem znika. Oczywiście masywny statyw i dociążony.

kropka33 napisał(a):

Jedną ręką przytrzymuję pierścień, bo niestety gwint 55mm nie pasuje do heliosa, więc to tez mi nie ułatwia zadania

O raju! To tylko podziwiać zapał i determinację.