anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kropka - witam Was serdecznie

profile.country.pl_PL.title
kropka33
Początkujący

Kropka - witam Was serdecznie

wykasowałam poprzednie bo nikt nic nie napisał... to mówi samo za siebie.
Mogę liczyć teraz na ocenę fotek? plizzz...

PS jak mam sobie dać spokój, to napiszcie... już się nie odezwę 8-)

Dzisiejsze:

172 ODPOW. 172
kropka33
Początkujący

Dziękuję Wam wszystkim za opinie :)

Koło ratunkowe będe brała :slight_smile:
Myślę, że uda mi się też po wakacjach zakupić jakąś jasną stałkę z AF więc będzie mi łatwiej... a teraz z M42 będzie dużo kasowania za nieostrość :rolling_eyes:

Creatoor napisał(a):

Szkoda tylko, że kadrowałaś w pionie. Dając je w poziomie zostawiając więcej przestrzeni przed biegnącą postacią zdjęcie nabrałoby jeszcze więcej dynamiki. Przestrzeń nad postacią niewiele wprowadza.

Napiszę trochę wyjaśnienia.
Kadrowałam w pionie, bo w poziomie było za dużo balaganu. Ta ścieżka była niezbyt szeroka, po lewej pnie drzew, po prawej brzydkie krzaki, i połamane gałęzie na ziemi... dlatego pion.

Też wolalabym trochę luzu przed biegnącą. Przy ocenie oprócz wrażen wizualnych, dobrze czasem popatrzeć na warunki w których przyszło zrobić zdjęcie.
Bez AF ostrzenie manualne, kiedy ruch odbywa się w kierunku obiektywu, to bardzo trudne zadanie. Zrobilam wiele prób, jednak 95% zdjęć nie miało ostrości :( Córka próbowała nawet biec wolniej, ale zbiegała z górki więc nie dała rady, na koniec poprostu wyrżnęła na głebę .. .takie poświęcenie dla matki :smileyhappy:

doslav napisał(a):

Faktycznie jakoś obrócone to zdjęcie się wydaje. Niemniej jak się już zorientowałem przestrzennie to chyba bym tak zostawił jak jest. Z pewnością kierunek słuszny (dosłownie i w przenośni)

Też obracałam :smileyhappy: Ale to jest kadr oryginalny... i moim zdaniem najlepiej się prezentuje.
W GO jest po lewej taki maly czarny element kory... no on sobie tak dziwnie zwisał. Po obróceniu o 180st wisiałby w górę :smileyhappy:

Tadeusz napisał(a):

To znaczy, że wyszłaś z epoki "pstrykactwa" i zaczynasz patrzeć na swoje działa bardziej krytycznie.

Dziękuje ci za pocieszenie, Tadeuszu :D ... bo już zaczęlam się wkurzać na siebie :smileyrolleyes:
Wiem, że jeszcze dłuuuuga droga przede mną...i dużo pracy tzn. ćwiczeń :D

Sorki za tego tasiemca :?

Creatoor
Początkujący

kropka33 napisał(a):

Przy ocenie oprócz wrażen wizualnych, dobrze czasem popatrzeć na warunki w których przyszło zrobić zdjęcie.

Tylko, że tego nie widać. O tym wie tylko fotografujący. ;)

Ps. Jeśli się nie pogniewasz mógłbym coś zaproponować jeśli chodzi o wykadrowanie.

kropka33
Początkujący

Możesz...

Creatoor
Początkujący

Troszkę obcięta góra, niby niewiele a weliminowało zbędne tło. I z lewej jest sporo miejsca.

kropka33
Początkujący

Creatoor napisał(a):

Troszkę obcięta góra, niby niewiele a weliminowało zbędne tło. I z lewej jest sporo miejsca.

No niby niewiele, ale mnie sie nie podoba :| .
W twojej wersji został tylko jeden ciemny cien drzewa, który wbija się dziecku w glowę... to wycięcie go wyeksponowało z tła... w mojej wersji jest kilka równoległych cieni, więc ten ciemny tak bardzo się nie wyróżnia...

florius
Początkujący

Widzę, że zabawy z M42 wciągają coraz większą ilość fotomaniaków :)
Oj uczą te obiektywy cierpliwości, szacunku do fotografii i dystansu do własnych umiejętności nie ma co :) Na szczęście dają też niesamowitą jakość i ogromną satysfakcję z dobrego kadru a to wszak bezcenne uczucie :)
Co do makro i mieszka to tak jak SZFENDAK napisał koniecznie mocniej domykaj przysłonę żeby GO zwiększyć jest to trudne bo ciemności straszne, ale da radę :)
Czekam na kolejne robaczki z wyspy Uznam :)

kropka33
Początkujący

Dzięki florius za wizytę :) Robaczków dzisiaj nie będzie, bo M42 siedział w szufladzie.

Po długiej przerwie spowodowanej zawirowaniami w życiu prywatnym, wyjęłam w końcu aparat z ukrycia. Odwiedziłam z córką sąsiedni Ahlbeck.
Popełniłam kardynalny błąd, bo nie sprawdziłam na wstępie zapamietanych w aparacie ustawień... i focilam trchę na ISO 1600 :shock: :smileyredface:

Jak na razie samokrytycyzm mi dalej nie przeszedł i trudno mi było zrobić selekcję.
Oto kilka fotek które ją jakoś przeszły ;)

kropka33
Początkujący

i jeszcze jedno zdjęcie mojej wciąż biegającej córki :)

P.S. jak znam życie, to pewnie wam się nie będzie podobać ta smuga kondensacyjna ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Widzę kropeczko, że coraz dojrzalsze są Twoje zdjęcia. Przyjemnie się je ogląda :D

------------------------------
fotoamator
Creatoor
Początkujący

25 - 27 http://klubkm.pl/forum/images/smilies/good.gif http://klubkm.pl/forum/images/smilies/uklon2.gif