Podziel się wrażeniami!
witam,czytam informacje o kamerach i zaczynam mieć dość.. szczerze możba oszaleć..ja szukam kamery z szerokokątnym obiektywem, stabilizatorem optycznym, pamiecia flash + najlepiej dzwiek 5.1 oraz zapis juz full HD w formacie HD: 1920 x 1080 / 50p.
no i tu zaczynaja sie schody bo wszystko jest powyzej 4000zł. zaczełam zastanawiac sie czy format zapisu HD: 1920 x 1080 / 50i bedzie bardzo widoczny i uciązliwy??
no i pytanie czy oreintujecie sie odnośnie opisu kamer (dane tech.) w informacji o kamerze HDR-CX360VEB wyglada na to ze lepszy jest aparat fotograficzny niz kamera? czy ja to zle odczytuje?? bo juz naprawde nie wiem jaka kamere wybrac
zastanawiam sie miedzy między HDR-CX360VEB a HDR-CX350VET - ale bardzo chetnie poprosze o rade )
prośba o informacje którą kamerę polecacie oraz co sadzicie o kamerze HDR-CX360VEB? bo cieżko w necie o opine
z góry dziekuje
Przecież do robienia zdjęć służy aparat fotograficzny, a nie kamera video - nic w tym dziwnego i nienormalnego. Matryce w kamerach są wielkości umożliwiającej nagranie filmu w rozdzielczości 1920x1080 (no może ciut więcej) i zrobienie zdjęcia w jakiejś tam jakości wystarczającej do obejrzenia go i nic więcej.
Którą kamerę wybierzesz to już od Ciebie zależy, ale raczej się nie zawiedziesz. Widzę, że CX350VET ma tylko dźwięk 2.0 - reszty parametrów nie chce mi się sprawdzać.
Witaj,
Techniczna różnica pomiędzy trybem 50p a 50i jest zasadnicza. Możesz zobaczyć artykuł, który dokładnie obrazuje i opisuje zjawisko przeplotu (czyli nagrywania/odtwarzania w trybie "i"):
http://www.videoaudio.pl/art-54_czym-jest-przeplot.htm
Tyle teorii. W praktyce jednak, jeśli nie będziesz odtwarzać takich nagrań w zwolnionym tempie ani wycinać z nich stopklatek, tryb 50i sprawdzi się dobrze.
Opcja zdjęć w kamerze to trzeciorzędna sprawa. Faktycznie rozdzielczość zdjęć - 7,1 MP - może robić wrażenie, ale:
- po pierwsze jest "oszukana", ponieważ sensor kamery nie dysponuje taką ilością pikseli;
- po drugie, jakość tak uzyskanych zdjęć przeważnie ustępuje fotkom nawet z kompaktowego aparatu cyfrowego;
- po trzecie, została przemyślana raczej do łatwego robienia miniaturek (stopklatek) z filmów, niż do poważnego robienia zdjęć;
- po czwarte, kamera służy do kamerowania, a nie pstrykania
Porównując podane przez Ciebie kamery wybrałbym HDR-CX360VEB - ma wszystkie parametry, których potrzebujesz.
Pozdrawiam.
dziekuję za rady w sumie to chyba zle mnie zrozumieliscie, bo robienie zdjec kamera to wlasnie dla mnie drugorzedna sprawa, od tego mam aparat. chodzilo mi o to ze w paramaetrach cx360 - sony przy opisie parametrów kamery nie podaje informacji, ale za to opis przy aparacie jest pełny opis w przeciwieństwie np do kamer HDR-CX560VEB albo HDR-CX700VEB- dlatego porównując dane zastanawiałam sie czy warto w nia zainwestowac jesli w niej lepszy jest aparat niz kamera (wlasnie tego nie rozumiem chyba ze opis jest kiepski??) i właśnie to chciałam wyjaśnić. jesli to nie problem to prosze o wasza opinie czy to zly opis czy ja to zle interpretuje? dzieki z góry
interlaced czyli 50i i progresyw czyli 25p
generalnie nie chodzi o zwolnienia czy przyspieszenia. cała telewizja ( w tym profesjonalny sprzęt ) pracują w 50i między innymi superslomo (czyli zwolnienia) i kamery rapidowe (super szybki klatkarz). Nie ma z tym problemu do momentu kiedy jest (np. w montażu) ustawiona odpowiednia kolejność pół obrazów. Wtedy tego nie widać. Większość odbiorników TV (telewizorów) pracuje skutecznie w 'i' w 'p' nie wszystkie. Dla potrzeb wideofilmowania skuteczniejsze i bezpieczniejsze jest 50i bo przeplot zawsze można usunąć a z przeplotem masz 100% gwarancję, że odtworzysz to na każdym sprzęcie. Natomiast tryb bez przeplotu 'p' używany jest generalnie do naświetlania na taśmę światłoczułą, wyświetlania w kinach lub na razie rzadko do emisji na płytach blueray. Dlatego rzadko bo nie wszystkie odtwarzacze i telewizory obsługują tryb progresywny. Nawet jeśli np w TV mają materiał w 25p i chcą go wyemitować to i tak nadajniki wysyłają to w 50i i odbiorniki TV wyświetlają w 50i. Wynika to z technologii (phase alternating line - tzw linia synchronizująca a to ma odniesienie do częstotliwości prądu w gniazdku 50Hz czyli 2x25 półobrazów = 50i (wyświetlanych z częstotliwością 50Hz)).
Podsumowując kupuj spokojnie 50i
Pozdrawiam P22
Witaj,
Techniczna różnica pomiędzy trybem 50p a 50i jest zasadnicza. Możesz zobaczyć artykuł, który dokładnie obrazuje i opisuje zjawisko przeplotu (czyli nagrywania/odtwarzania w trybie "i"):
To jak się nazywa ten tryb o którym nawet Sony na www pisze:
"Nagrywanie filmów Full HD 1920 x 1080 50p - Tryb nagrywania progresywnego obrazu Full HD 50p przy bardzo dużej przepływności — najwyższa jakość i płynność obrazu"?
Nie wydaje mi się aby były problemy z wyświetleniem obrazu nagranego w 50p na TV obsługującym tylko 50i (tzw.HD Ready) tym bardziej, że w kamerach jest opcja wyboru jaki sygnał ma być wysyłany po HDMI.
Co wybrać... No jedna kamera jest full hd, druga nie, jedna ma dysk, druga działa na karty, jedna ma dźwięk 5.1 druga 2.0.
Rozważ za i przeciw i wybierz co lepsze.
50p to tak na prawdę 25p ze zwielokrotnionym wyświetlaniem. To znaczy, że w trybie 50p kamera i tak zapisuje w 25p natomiast ma możliwość wyświetlenia 2x25p czyli każda klatka wyświetlona będzie 2 razy. Jednak nadal zawartość informacyjna materiału to 25p. Błędem jest myślenie, że tzw 50p da 50 różnych klatek na sekundę. 50p to nic innego jak 25p x 2. Co do wyświetlania i odtwarzania nic to nie zmienia. Telewizory, emisja TV satelitarna i kablowa, odtwarzacze DVD etc pracują albo w efektywnym 25p albo w 50i. Raczej w 50i.
To tak jak w kinie 24 klatki na sekundę a projektor pracuje z częstotliwością 48 dlaczego? Dlatego że wyświetla co drugą klatkę czarną, której przez swoją bezwładność ludzkie oko nie rejestruje. Natomiast nikt nie mówi 48p tylko 24fps. Tak czy inaczej w 50p matryca rejestruje i tak z prędkością 25p.
Na obecnym poziomie technologicznym warto mieć 50i/25p i to w zupełności wystarcza. Natomiast 50p warto by było zrobić testy czy i jakie występują różnice w odtwarzaniu 50p w efektywnym 25p i zwykłym 25p. Być może obraz jest płynniejszy...no to jest do zbadania.
Pozdrawiam
A no fakt... trochę się zapędziłem w swoich rozumowaniach. Mam kamerę 1080/50p ale jeszcze z braku czasu nie sprawdzałem jak zachowuje się w 50i i 50p.
paragraph22 napisał(a):
Witaj,